InspiracjeZamiast zamawiać pizzę, robię te łatwe przekąski. Najlepsze na kolację

Zamiast zamawiać pizzę, robię te łatwe przekąski. Najlepsze na kolację

Umiejętność przygotowania ciasta do pizzy może się opłacić na wiele różnych sposobów. Przekonałem się o tym w momencie, gdy poza tradycyjnym, włoskim plackiem zacząłem serwować rodzinie pizzowe kulki. Kolacja? Przekąska na imprezę? Wykorzystaj je jak chcesz!

Pizzowe kuleczki to świetna alternatywa dla zwykłej pizzy
Pizzowe kuleczki to świetna alternatywa dla zwykłej pizzy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | freeskyline

07.11.2024 14:01

Wszyscy kochają pizzę. Bez dwóch zdań. Pulchne ciasto, esencjonalne dodatki i ser, dużo sera – to przepis na udany obiad, kolację czy wyjście na miasto. Czasami jednak, poza zwykłą pizzą, warto skorzystać z dobrodziejstw takiego zestawu na jeszcze jeden ciekawy sposób. Pizzowe kuleczki, których przygotowaniem zająłem się jakiś czas temu, doskonale potwierdzają skuteczność takiego triku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cały problem w przygotowaniu takiej przekąski to oczywiście wyrobienie dobrego ciasta na pizzę. Poniżej zamieściłem przepis, z którego sam korzystam i zawsze jestem zadowolony. Pozostałe składniki to już totalna improwizacja. U mnie zasada jest jedna i już o niej wspomniałem. Musi być… dużo sera. Cóż, serca i żołądka nie oszukasz.

Pizzowe kuleczki – przekąska na kolację albo imprezę

Składniki:

  • 350 g mąki (można użyć typu 450, ale najlepiej jest poszukać włoskiego rodzaju oznaczonego cyframi 00),
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 7 g drożdży instant,
  • 1 szklanka wody (ciepłej),
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Dodatki:

  • 250 g mozzarelli,
  • 120 g żółtego sera,
  • 100 g salami,
  • 4 łyżki masła,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól,
  • zioła prowansalskie,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynam od wymieszania drożdży z ciepłą wodą i cukrem. Gotowy rozczyn łączę z mąką, solą i oliwą z oliwek.
  2. Wyrabiam ciasto, formuję je w kulę i przykrywam ściereczką. Odkładam na godzinę w ciepłe miejsce.
  3. W tym czasie ścieram sery, szatkuję salami, przeciskam przez praskę ząbek czosnku. Mieszam wszystko w jednej misce, dodaję masło, doprawiam solą i ziołami. Przekładam do rondelka i wszystko podgrzewam na małej mocy palnika.
  4. Gotowe ciasto do pizzy dzielę na mniejsze kawałki, z każdego robię placki. Smaruję je przecierem pomidorowym i wykładam przygotowane nadzienie.
  5. Zlepiam w kulki i przekładam je do natłuszczonej oliwą tortownicy. Piekę około 25 minut w 180°C. Podaję z posiekaną natką.
pizzadomowa pizzaprzepis