Zamiast zamawiać pizzę, robię te łatwe przekąski. Najlepsze na kolację
Umiejętność przygotowania ciasta do pizzy może się opłacić na wiele różnych sposobów. Przekonałem się o tym w momencie, gdy poza tradycyjnym, włoskim plackiem zacząłem serwować rodzinie pizzowe kulki. Kolacja? Przekąska na imprezę? Wykorzystaj je jak chcesz!
07.11.2024 14:01
Wszyscy kochają pizzę. Bez dwóch zdań. Pulchne ciasto, esencjonalne dodatki i ser, dużo sera – to przepis na udany obiad, kolację czy wyjście na miasto. Czasami jednak, poza zwykłą pizzą, warto skorzystać z dobrodziejstw takiego zestawu na jeszcze jeden ciekawy sposób. Pizzowe kuleczki, których przygotowaniem zająłem się jakiś czas temu, doskonale potwierdzają skuteczność takiego triku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cały problem w przygotowaniu takiej przekąski to oczywiście wyrobienie dobrego ciasta na pizzę. Poniżej zamieściłem przepis, z którego sam korzystam i zawsze jestem zadowolony. Pozostałe składniki to już totalna improwizacja. U mnie zasada jest jedna i już o niej wspomniałem. Musi być… dużo sera. Cóż, serca i żołądka nie oszukasz.
Pizzowe kuleczki – przekąska na kolację albo imprezę
Składniki:
- 350 g mąki (można użyć typu 450, ale najlepiej jest poszukać włoskiego rodzaju oznaczonego cyframi 00),
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki cukru,
- 7 g drożdży instant,
- 1 szklanka wody (ciepłej),
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Dodatki:
- 250 g mozzarelli,
- 120 g żółtego sera,
- 100 g salami,
- 4 łyżki masła,
- 1 ząbek czosnku,
- sól,
- zioła prowansalskie,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Zaczynam od wymieszania drożdży z ciepłą wodą i cukrem. Gotowy rozczyn łączę z mąką, solą i oliwą z oliwek.
- Wyrabiam ciasto, formuję je w kulę i przykrywam ściereczką. Odkładam na godzinę w ciepłe miejsce.
- W tym czasie ścieram sery, szatkuję salami, przeciskam przez praskę ząbek czosnku. Mieszam wszystko w jednej misce, dodaję masło, doprawiam solą i ziołami. Przekładam do rondelka i wszystko podgrzewam na małej mocy palnika.
- Gotowe ciasto do pizzy dzielę na mniejsze kawałki, z każdego robię placki. Smaruję je przecierem pomidorowym i wykładam przygotowane nadzienie.
- Zlepiam w kulki i przekładam je do natłuszczonej oliwą tortownicy. Piekę około 25 minut w 180°C. Podaję z posiekaną natką.