Zapach tego chleba zawładnął klatką. Sąsiadki pukają do drzwi po przepis
Nie ma nic lepszego niż świeży, cieplutki, na dodatek domowy chleb. Zrobienie własnego pieczywa wydaje się czasochłonne, ale z tym przepisem to dosłownie chleb z masłem.
W ostatnich latach pieczenie chleba w domowych warunkach zyskało na popularności, zwłaszcza w kontekście powrotu do tradycyjnych, naturalnych metod przyrządzania posiłków. Świadomość konsumentów dotycząca składników i ich źródeł znacząco wzrosła, więc coraz więcej osób decyduje się na samodzielne przygotowywanie pieczywa. Nie zawsze są to tradycyjne bochenki. Wystarczy sobie przypomnieć viralowy chlebek bananowy albo japoński chleb na mleku.
Dzisiaj zaproponuję kolejną wariację na temat klasycznego pieczywa, czyli chleb w garnku. Podczas jego pieczenia zapach roznosi się po całej klatce, a wtedy nie mogę się odpędzić od sąsiadek. Taki jest cudowny!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki
Skąd pochodzi pomysł na chleb z garnka?
Pieczenie chleba w garnku, zwane również no-knead bread, czyli chleb bez zagniatania, stało się znaną metodą, docenianą za swą prostotę i efektywność. Stworzył ją Jim Lahey, piekarz z Nowego Jorku, właściciel piekarni Sullivan Street Bakery. Jego technika pozwala na uzyskanie chrupiącej skórki i miękkiego wnętrza bez konieczności korzystania z zaawansowanych umiejętności kulinarnych czy specjalistycznego sprzętu.
Wykorzystanie ciężkiego, żeliwnego garnka z pokrywką imituje profesjonalny parowy piec piekarniczy i tym samym zapewnia doskonałe warunki do pieczenia chleba. Dzięki tych właściwościom chleb z garnka podbił serca początkujących piekarzy na całym świecie.
Przepis na chleb z garnka
Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- 300 ml wody,
- 1 g suchych drożdży,
- 1 łyżeczka soli,
- dodatkowo: mąka do posypania blatu, 100 g ulubionych ziaren (np. słonecznik).
Przygotowanie:
- Przygotuj dużą miskę i wsyp do niej drożdże instant, dodaj sól, ewentualne ziarna i nalej wody. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw na około 15 godzin.
- Czas na wyrabianie. Klejące ciasto wyjmij na obficie posypany mąką blat lub stolnicę. Rozwałkuj ciasto na duży placek, złóż w kształt koperty, następnie zwiń kopertę na pół i rozpłaszcz. Powtórz ten proces dwukrotnie.
- Następnie przygotuj czystą lnianą ściereczkę i posyp ją mąką. Połóż na niej chleb (również oprósz go mąką) i odstaw w ciepłe miejsce na 1-2 godziny.
- Rozgrzej piekarnik do 240 stopni Celsjusza i wstaw do niego garnek żeliwny. Wyjmij ostrożnie nagrzane naczynie, włóż do niego chleb, przykryj pokrywką i wstaw z powrotem do piekarnika.
- Po 30 minutach zdejmij pokrywkę i piecz bochenek jeszcze przez 15 minut, aż do momentu, w którym skórka się zarumieni.
- Upieczony chleb wystudź na kratce.