Zapach tego chleba zawładnął klatką. Sąsiadki pukają do drzwi po przepis

Nie ma nic lepszego niż świeży, cieplutki, na dodatek domowy chleb. Zrobienie własnego pieczywa wydaje się czasochłonne, ale z tym przepisem to dosłownie chleb z masłem.

Chleb z garnka — przepis, z którym każdy sobie poradziChleb z garnka — przepis, z którym każdy sobie poradzi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | kriina2000

W ostatnich latach pieczenie chleba w domowych warunkach zyskało na popularności, zwłaszcza w kontekście powrotu do tradycyjnych, naturalnych metod przyrządzania posiłków. Świadomość konsumentów dotycząca składników i ich źródeł znacząco wzrosła, więc coraz więcej osób decyduje się na samodzielne przygotowywanie pieczywa. Nie zawsze są to tradycyjne bochenki. Wystarczy sobie przypomnieć viralowy chlebek bananowy albo japoński chleb na mleku.

Dzisiaj zaproponuję kolejną wariację na temat klasycznego pieczywa, czyli chleb w garnku. Podczas jego pieczenia zapach roznosi się po całej klatce, a wtedy nie mogę się odpędzić od sąsiadek. Taki jest cudowny!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki

Skąd pochodzi pomysł na chleb z garnka?

Pieczenie chleba w garnku, zwane również no-knead bread, czyli chleb bez zagniatania, stało się znaną metodą, docenianą za swą prostotę i efektywność. Stworzył ją Jim Lahey, piekarz z Nowego Jorku, właściciel piekarni Sullivan Street Bakery. Jego technika pozwala na uzyskanie chrupiącej skórki i miękkiego wnętrza bez konieczności korzystania z zaawansowanych umiejętności kulinarnych czy specjalistycznego sprzętu.

Wykorzystanie ciężkiego, żeliwnego garnka z pokrywką imituje profesjonalny parowy piec piekarniczy i tym samym zapewnia doskonałe warunki do pieczenia chleba. Dzięki tych właściwościom chleb z garnka podbił serca początkujących piekarzy na całym świecie.

Przepis na chleb z garnka

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 300 ml wody,
  • 1 g suchych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • dodatkowo: mąka do posypania blatu, 100 g ulubionych ziaren (np. słonecznik).

Przygotowanie:

  1. Przygotuj dużą miskę i wsyp do niej drożdże instant, dodaj sól, ewentualne ziarna i nalej wody. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw na około 15 godzin.
  2. Czas na wyrabianie. Klejące ciasto wyjmij na obficie posypany mąką blat lub stolnicę. Rozwałkuj ciasto na duży placek, złóż w kształt koperty, następnie zwiń kopertę na pół i rozpłaszcz. Powtórz ten proces dwukrotnie.
  3. Następnie przygotuj czystą lnianą ściereczkę i posyp ją mąką. Połóż na niej chleb (również oprósz go mąką) i odstaw w ciepłe miejsce na 1-2 godziny.
  4. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni Celsjusza i wstaw do niego garnek żeliwny. Wyjmij ostrożnie nagrzane naczynie, włóż do niego chleb, przykryj pokrywką i wstaw z powrotem do piekarnika.
  5. Po 30 minutach zdejmij pokrywkę i piecz bochenek jeszcze przez 15 minut, aż do momentu, w którym skórka się zarumieni.
  6. Upieczony chleb wystudź na kratce.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie