Szef kuchni zdradził, czego nauczył się w szkole gotowania. Jedna zasada uratuje każde danie
Zasady gotowania, jakich trzymają się szefowie kuchni, często ułatwiają pracę i ulepszają danie. Jeden z nich zdradził swoje sprawdzone patenty, które śmiało możesz zastosować również w swoim domu.
08.09.2022 17:34
Trików i sprawdzonych patentów nigdy dość. Najważniejsze jest, żeby dobrze działały i ułatwiały nam życie. Swoje zasady w kuchni zdradził Jesse Szewczyk- absolwent elitarnej szkoły Culinary Institute of America, która na całym świecie znana jest z długiego i rozbudowanego programu nauczania. Szef kuchni zdradził najlepsze triki, jakich nauczył się podczas czteroletniej edukacji. To właśnie one sprawią, że gotowanie stanie się łatwe i przyjemne.
#1 Zasady gotowania sosów
Sekretem lśniących i aksamitnych sosów, jakimi można zajadać się w restauracjach, jest wrzucenie do nich kilku kawałków zimnego masła tuż przed podaniem. Tłuszcz jest również nośnikiem smaku, dzięki czemu sos wychodzi jeszcze smaczniejszy.
#2 Sekret chrupiącej skórki
Mięso z chrupiącą skórą to spełnienie marzeń. Co zrobić, żeby skórka nie była miękka? Żeby uzyskać taki efekt wystarczy, że przed gotowaniem dobrze i dokładnie osusz mięso. Zasada ta dotyczy zarówno kurczaka, jak i wieprzowiny czy wołowiny. Osusz mięso papierowymi ręcznikami lub pozwól im wyschnąć w lodówce przez kilka godzin przed ich ugotowaniem.
#3 Sól i cukier to podstawa
Twoje jedzenie w kuchni smakuje nijako i zastanawiasz się, jak poprawić smak? Nie wyciągaj całego koszyczka z przyprawami. Kluczem do aromatycznego jedzenia jest doprawianie solą na każdym etapie procesu gotowania i na końcu. Nie bój się również używać cukru do innych potraw niż desery. Szczypta cukru podkreśli i wydobędzie smak pomidorów oraz podkręci pikantne sosy. Świetnie balansuje smaki! To właśnie ta zasada może uratować każde danie.
#4 Podpiekanie podkreśli smak
Jeśli w przepisie pojawiają się orzechy lub pestki- podsmaż je na patelni przed dodaniem do potrawy. To samo zrób z przyprawami. Opiekanie orzechów i przypraw wydobywa ich smak i przenosi gotowanie na zupełnie nowy poziom. Przyprawy podgrzej szybko na suchej patelni na małym ogniu lub rozprowadź na gorącym oleju. Różnica jest naprawdę kolosalna!
#5 Zasady gotowania makaronu
Jeśli chcesz zaserwować makaron z sosem, to dokończ gotowanie go w sosie właśnie. Makaron wchłonie mnóstwo smaku i lepiej przylgnie do sosu. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj trochę wody z makaronu, aby go rozcieńczyć i nadać mu piękny połysk.