Szef kuchni zdradził, czego nauczył się w szkole gotowania. Jedna zasada uratuje każde danie

Zasady gotowania, jakich trzymają się szefowie kuchni, często ułatwiają pracę i ulepszają danie. Jeden z nich zdradził swoje sprawdzone patenty, które śmiało możesz zastosować również w swoim domu.

Obrazek
Ewa

Trików i sprawdzonych patentów nigdy dość. Najważniejsze jest, żeby dobrze działały i ułatwiały nam życie. Swoje zasady w kuchni zdradził Jesse Szewczyk- absolwent elitarnej szkoły Culinary Institute of America, która na całym świecie znana jest z długiego i rozbudowanego programu nauczania. Szef kuchni zdradził najlepsze triki, jakich nauczył się podczas czteroletniej edukacji. To właśnie one sprawią, że gotowanie stanie się łatwe i przyjemne.

#1 Zasady gotowania sosów

Sekretem lśniących i aksamitnych sosów, jakimi można zajadać się w restauracjach, jest wrzucenie do nich kilku kawałków zimnego masła tuż przed podaniem. Tłuszcz jest również nośnikiem smaku, dzięki czemu sos wychodzi jeszcze smaczniejszy.

Obrazek

#2 Sekret chrupiącej skórki

Mięso z chrupiącą skórą to spełnienie marzeń. Co zrobić, żeby skórka nie była miękka? Żeby uzyskać taki efekt wystarczy, że przed gotowaniem dobrze i dokładnie osusz mięso. Zasada ta dotyczy zarówno kurczaka, jak i wieprzowiny czy wołowiny. Osusz mięso papierowymi ręcznikami lub pozwól im wyschnąć w lodówce przez kilka godzin przed ich ugotowaniem.

#3 Sól i cukier to podstawa

Twoje jedzenie w kuchni smakuje nijako i zastanawiasz się, jak poprawić smak? Nie wyciągaj całego koszyczka z przyprawami. Kluczem do aromatycznego jedzenia jest doprawianie solą na każdym etapie procesu gotowania i na końcu. Nie bój się również używać cukru do innych potraw niż desery. Szczypta cukru podkreśli i wydobędzie smak pomidorów oraz podkręci pikantne sosy. Świetnie balansuje smaki! To właśnie ta zasada może uratować każde danie.

Obrazek
Sól - Pyszności / Źródło: canva.com

#4 Podpiekanie podkreśli smak

Jeśli w przepisie pojawiają się orzechy lub pestki- podsmaż je na patelni przed dodaniem do potrawy. To samo zrób z przyprawami. Opiekanie orzechów i przypraw wydobywa ich smak i przenosi gotowanie na zupełnie nowy poziom. Przyprawy podgrzej szybko na suchej patelni na małym ogniu lub rozprowadź na gorącym oleju. Różnica jest naprawdę kolosalna!

Zasady gotowania- Pyszności
Zasady gotowania- Pyszności

#5 Zasady gotowania makaronu

Jeśli chcesz zaserwować makaron z sosem, to dokończ gotowanie go w sosie właśnie. Makaron wchłonie mnóstwo smaku i lepiej przylgnie do sosu. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj trochę wody z makaronu, aby go rozcieńczyć i nadać mu piękny połysk.

Zobacz nasz przepis na pysznego kurczaka w słoiku

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej