Zastąpi połowę domowej apteczki. Skuteczne remedium na przeziębienie

Zmagasz się z przeziębieniem i grypą? W apteczce masz całą tablicę Mendelejewa i łykasz tabletkę za tabletką? Zacznij jeść rokitnik, który zawiera aż 190 substancji bioaktywnych. Nic dziwnego, że nazywany jest syberyjskim złotem. Dzięki niemu wzmocnimy swoją odporność i będziemy mogli dzielnie walczyć z wirusami.

RokitnikRokitnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Owoce przede wszystkim mają w sobie ogromną ilość witaminy C, dlatego też picie soku z rokitnika jest świetnym remedium na grypę i przeziębienia. Poza tym bardzo dobrze wzmacnia to naszą odporność. Ponadto rokitnik zawiera antyoksydanty. Związki te walczą z wolnymi rodnikami i działają odmładzająco na skórę i komórki w organizmie. W owocach znajdziemy też witaminy A, E, D, K i P. Jest też wapń, potas, magnez oraz bor. Owoce obniżają poziom złego cholesterolu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten przepis pozwoli ci odkryć gołąbki na nowo. Tradycyjny obiad w nowoczesnym wydaniu

Rokitnik w kuchni. Jak go wykorzystać?

Możemy z owoców zrobić bardzo ciekawy użytek. Świetnie smakują jako dodatek do lodów, ciast i deserów. Najlepiej będzie, jeśli zrobimy z nich przetwory. Sok, dżem, nalewka, konfitury lub wino nie tylko mają obłędny smak, ale i mnóstwo właściwości zdrowotnych. Poniżej przedstawiamy przepis na nalewkę z rokitnika.

Składniki:

  • litr owoców rokitnika,
  • litr spirytusu,
  • 8 łyżek cukru,
  • woda.
Rokitnik
Rokitnik © Wikimedia Commons

Jak zrobić prozdrowotną nalewkę? Oto instrukcja krok po kroku:

  1. Owoce posyp cukrem i rozgnieć za pomocą tłuczka do ziemniaków.
  2. Rokitnik włóż do dużego słoika, przykryj gazą, a następnie odstaw na cztery dni w ciepłe miejsce.
  3. W tym czasie owoce zaczną fermentować. Kiedy minie te kilka dni, dolej spirytus i odstaw słój na 5-6 tygodni.
  4. Przefiltruj nalewkę i dodaj do niej wodę.

Sok z rokitnika

Możesz też przygotować sok z rokitnika. Będziesz do tego potrzebować:

  • kilograma owoców,
  • kilograma cukru białego.


Sposób wykonania:

  1. Owoce umyj, osusz i przełóż do miski, a następnie zasyp cukrem. Odstaw na całą noc.
  2. Przenieś wszystko do garnka i gotuj 40 minut na średnim ogniu.
  3. Odcedź rokitnik, a sok przelej do butelek lub słoików.
  4. Gotowy produkt pasteryzuj przez około 20 minut. Pij 100 ml soku z rokitnika codziennie, wtedy dostarczysz sobie odpowiednią ilość witamin i minerałów.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
W latach 90. była hitem świąt i rodzinnych uroczystości. Może konkurować nawet z jarzynową
W latach 90. była hitem świąt i rodzinnych uroczystości. Może konkurować nawet z jarzynową
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟