Zastąpi połowę domowej apteczki. Skuteczne remedium na przeziębienie
03.09.2023 16:14, aktual.: 18.10.2023 13:54
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zmagasz się z przeziębieniem i grypą? W apteczce masz całą tablicę Mendelejewa i łykasz tabletkę za tabletką? Zacznij jeść rokitnik, który zawiera aż 190 substancji bioaktywnych. Nic dziwnego, że nazywany jest syberyjskim złotem. Dzięki niemu wzmocnimy swoją odporność i będziemy mogli dzielnie walczyć z wirusami.
Owoce przede wszystkim mają w sobie ogromną ilość witaminy C, dlatego też picie soku z rokitnika jest świetnym remedium na grypę i przeziębienia. Poza tym bardzo dobrze wzmacnia to naszą odporność. Ponadto rokitnik zawiera antyoksydanty. Związki te walczą z wolnymi rodnikami i działają odmładzająco na skórę i komórki w organizmie. W owocach znajdziemy też witaminy A, E, D, K i P. Jest też wapń, potas, magnez oraz bor. Owoce obniżają poziom złego cholesterolu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rokitnik w kuchni. Jak go wykorzystać?
Możemy z owoców zrobić bardzo ciekawy użytek. Świetnie smakują jako dodatek do lodów, ciast i deserów. Najlepiej będzie, jeśli zrobimy z nich przetwory. Sok, dżem, nalewka, konfitury lub wino nie tylko mają obłędny smak, ale i mnóstwo właściwości zdrowotnych. Poniżej przedstawiamy przepis na nalewkę z rokitnika.
Składniki:
- litr owoców rokitnika,
- litr spirytusu,
- 8 łyżek cukru,
- woda.
Jak zrobić prozdrowotną nalewkę? Oto instrukcja krok po kroku:
- Owoce posyp cukrem i rozgnieć za pomocą tłuczka do ziemniaków.
- Rokitnik włóż do dużego słoika, przykryj gazą, a następnie odstaw na cztery dni w ciepłe miejsce.
- W tym czasie owoce zaczną fermentować. Kiedy minie te kilka dni, dolej spirytus i odstaw słój na 5-6 tygodni.
- Przefiltruj nalewkę i dodaj do niej wodę.
Zobacz także
Sok z rokitnika
Możesz też przygotować sok z rokitnika. Będziesz do tego potrzebować:
- kilograma owoców,
- kilograma cukru białego.
Sposób wykonania:
- Owoce umyj, osusz i przełóż do miski, a następnie zasyp cukrem. Odstaw na całą noc.
- Przenieś wszystko do garnka i gotuj 40 minut na średnim ogniu.
- Odcedź rokitnik, a sok przelej do butelek lub słoików.
- Gotowy produkt pasteryzuj przez około 20 minut. Pij 100 ml soku z rokitnika codziennie, wtedy dostarczysz sobie odpowiednią ilość witamin i minerałów.