InspiracjeZastąpi połowę domowej apteczki. Skuteczne remedium na przeziębienie

Zastąpi połowę domowej apteczki. Skuteczne remedium na przeziębienie

Rokitnik
Rokitnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
03.09.2023 16:14, aktualizacja: 18.10.2023 13:54

Zmagasz się z przeziębieniem i grypą? W apteczce masz całą tablicę Mendelejewa i łykasz tabletkę za tabletką? Zacznij jeść rokitnik, który zawiera aż 190 substancji bioaktywnych. Nic dziwnego, że nazywany jest syberyjskim złotem. Dzięki niemu wzmocnimy swoją odporność i będziemy mogli dzielnie walczyć z wirusami.

Owoce przede wszystkim mają w sobie ogromną ilość witaminy C, dlatego też picie soku z rokitnika jest świetnym remedium na grypę i przeziębienia. Poza tym bardzo dobrze wzmacnia to naszą odporność. Ponadto rokitnik zawiera antyoksydanty. Związki te walczą z wolnymi rodnikami i działają odmładzająco na skórę i komórki w organizmie. W owocach znajdziemy też witaminy A, E, D, K i P. Jest też wapń, potas, magnez oraz bor. Owoce obniżają poziom złego cholesterolu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rokitnik w kuchni. Jak go wykorzystać?

Możemy z owoców zrobić bardzo ciekawy użytek. Świetnie smakują jako dodatek do lodów, ciast i deserów. Najlepiej będzie, jeśli zrobimy z nich przetwory. Sok, dżem, nalewka, konfitury lub wino nie tylko mają obłędny smak, ale i mnóstwo właściwości zdrowotnych. Poniżej przedstawiamy przepis na nalewkę z rokitnika.

Składniki:

  • litr owoców rokitnika,
  • litr spirytusu,
  • 8 łyżek cukru,
  • woda.
Rokitnik
Rokitnik© Wikimedia Commons

Jak zrobić prozdrowotną nalewkę? Oto instrukcja krok po kroku:

  1. Owoce posyp cukrem i rozgnieć za pomocą tłuczka do ziemniaków.
  2. Rokitnik włóż do dużego słoika, przykryj gazą, a następnie odstaw na cztery dni w ciepłe miejsce.
  3. W tym czasie owoce zaczną fermentować. Kiedy minie te kilka dni, dolej spirytus i odstaw słój na 5-6 tygodni.
  4. Przefiltruj nalewkę i dodaj do niej wodę.

Sok z rokitnika

Możesz też przygotować sok z rokitnika. Będziesz do tego potrzebować:

  • kilograma owoców,
  • kilograma cukru białego.


Sposób wykonania:

  1. Owoce umyj, osusz i przełóż do miski, a następnie zasyp cukrem. Odstaw na całą noc.
  2. Przenieś wszystko do garnka i gotuj 40 minut na średnim ogniu.
  3. Odcedź rokitnik, a sok przelej do butelek lub słoików.
  4. Gotowy produkt pasteryzuj przez około 20 minut. Pij 100 ml soku z rokitnika codziennie, wtedy dostarczysz sobie odpowiednią ilość witamin i minerałów.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także