Zjadł pierogi w polskiej restauracji w Katarze. Cena za talerzyk przyprawia o zawrót głowy
Dziennikarz Super Expressu, relacjonujący przebieg mistrzostw świata w piłce nożnej, zjadł pierogi w polskiej restauracji w Katarze. Tanie nie były - w końcu jest to jeden z najdroższych krajów świata. Pytanie brzmi: czy były warte swojej ceny?
Przemysław Ofiara, dziennikarz Super Expressu pracuje aktualnie z wyjątkowo oddalonego od domu miejsca. W Katarze - kraju, który w tym roku występuje jako gospodarz mistrzostw świata w piłce nożnej, nie jest łatwo o zjedzenie posiłku, choć w niewielkim stopniu przypominającym naszą rodzimą kuchnię. Luksusowych restauracji jest tam w bród, ale ile można jeść homary i argentyńską wołowinę?
Nie, żebyśmy wiedzieli, ale pewnie w końcu ma się tego dość. Być może to dlatego Przemysław Ofiara postanowił dokonać niemożliwego i znaleźć w Katarze polską restaurację. Jak się okazuje, udało mu się.
Polka - jedyna polska restauracja w Katarze.
Kilka miesięcy przed rozpoczęciem mistrzostw świata, w Dausze, stolicy Kataru, powstała - jak powiedziała właścicielka w rozmowie z dziennikarzem - pierwsza i ostatnia polska restauracja w tym kraju. Później dodała:
Co więcej, podobno restauracja cieszy się nie lada popularnością, a nic nie sprzedaje się lepiej niż jabłecznik, gołąbki, kompot i pierogi. Do tych ostatnich nawiązuje zresztą motto lokalu, wypisane po angielsku na plakacie przed wejściem: ,,Nie musisz być Polakiem, by lubić pierogi."
Ile kosztuje talerz pierogów w Katarze?
Polski dziennikarz nie mógł przejść obojętnie obok największego bestselleru ,,Polki" - pierogów. Zamówił więc talerz tego specjału i... nie mógł przestać chwalić smaku.
Jak to możliwe, że w dalekim Katarze można dostać tak idealnie przygotowaną polską potrawę? Za tajemnicą świetnego, zgodnego z oryginałem smaku, stoi kucharka pracująca w ,,Polce". Jest nią Ukrainka, która przez wiele lat mieszkała i gotowała w Polsce.
Jeśli chodzi o ceny, oczywiście nie można się było spodziewać żadnych rewelacji. Katar jest tak samo bogatym, co potwornie drogim krajem. Przemysław Ofiara zapłacił za talerz pierogów 40 riali, czyli około 48 złotych.
Stara jak świat zasada mówi, że wszystko jest warte tyle, ile ktoś jest w stanie za to zapłacić. Sądząc po pochlebnej opinii dziennikarza, który zjadł pierogi w polskiej restauracji w Katarze, jedzenie w ,,Polce" było warte swojej ceny.
Sprawdź też ten przepis z filmiku z naszego kanału na YouTube.