Zjadłam rybę nad morzem poza sezonem. To nie cena zaskoczyła mnie najbardziej

Pojechać nad polskie morze i nie zjeść ryby, to jak odwiedzić Paryż i nie zobaczyć wieży Eiffla. O świeżości, sezonowości i mrożeniu można dyskutować długo, ale najważniejsze jest to, by ryba była smaczna. Chociaż czasem zawieje grozą, to można przymknąć oko na finansowe szaleństwo.

Ile trzeba zapłącić za rybę nad polskim morzemIle trzeba zapłącić za rybę nad polskim morzem
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Przerwa świąteczno-noworoczna przyciągnęła do Trójmiasta spragnionych jodu turystów. Pod restauracjami ustawiały się kolejki, a kultowe miejscówki przeżywały prawdziwe oblężenie. W poszukiwaniu obiadu trafiliśmy do jednej z gdyńskich tawern. Chociaż opinie w Google pozostawiały sporo do życzenia (średnia 3.5 na ponad 730 ocen), to głód pozwolił nieco przymknąć oko. Tym bardziej, że i restauracja Magdy Gessler potrafi zbierać różne opinie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Malinowe całuski to ciasteczka, które zachwycą każdego

Ryba nad polskim morzem

Dzień był chłodny, więc uczta zaczęła się od flaczków na wywarze wołowym. Były dobrze doprawione, aromatyczne i smaczne. Mięso było mięciutkie, chociaż niektórzy mogą narzekać na to, że było go tam za mało. Za porcję zupy zapłacić trzeba 24 zł. Była to nieduża miseczka, o pojemności ok. 300 ml. W zupełności wystarczyła jednak, by uciszyć pierwsze burczenie w brzuchu.

Flaczki podano z małą bułeczką
Flaczki podano z małą bułeczką © Pyszności

Po zupie przyszła pora na gwóźdź programu, czyli ryby. Wybór padł na flądrę oraz karmazyna, który jest specjalnością tej restauracji. Flądra (49 zł za zestaw) okazała się być dość sucha, za to druga ryba wzbudziła tylko i wyłącznie zachwyt. Porcja była naprawdę słusznych rozmiarów, z porcją świeżych surówek oraz dobrze wypieczonymi frytkami.

Karmazn zachwycił smakiem
Karmazn zachwycił smakiem © Pyszności

To nie była zwykła smażona ryba. Dzień wcześniej trafia ona do solanki i zalewy cytrynowo-pomarańczowej. Następnie karmazyn smaży się lub zapieka w piecu, zgodnie z życzeniem klienta. Mięso ryby jest soczyste, a ości można usunąć bez większego wysiłku. Na dodatek cała duża porcja kosztowała 54 zł.

Obiad dla dwóch osób w Trójmieście

Za dwie zupy, dwa zestawy ryb z surówką i frytkami oraz porcję grzanego piwa z wiśnią zapłaciłam 177 zł. To smak dania zaskoczył bardziej niż cena, bo ta akurat wpisywała się w obecne normy restauracyjne. Oczywiście można zjeść taniej, ale wciąż nie jest to szokująca cena. W szczególności, gdy widzimy duże porcje i dostajemy smaczne jedzenie.

Warto czasem zboczyć z turystycznych szlaków i sprawdzić własnymi kubkami smakowymi coś nowego. Jeśli będzie do marynowany karmazyn, to eksplorowanie kulinarnego świata można uznać za udane.

Wybrane dla Ciebie

Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy