Znajdziesz ją tylko w najczystszych polskich wodach. Ma delikatne mięso i dużo kwasów Omega-3

Choć wiele osób nigdy o niej nie słyszało, sieja to jedna z najzdrowszych ryb słodkowodnych, jakie można spotkać w Europie. Jej delikatne, białe mięso kryje w sobie nie tylko wyśmienity smak, ale i prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Dlaczego więc warto włączyć ją do swojej diety i jak ją przyrządzić?

Sieja to zdrowa rybaSieja to zdrowa ryba
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ari Nousiainen

Sieja (Coregonus lavaretus) należy do rodziny łososiowatych, czyli jest blisko spokrewniona z takimi rybami jak łosoś, pstrąg czy sielawa. Naturalnie występuje w chłodnych, dobrze natlenionych jeziorach i rzekach Europy, a także w morzach o niskim zasoleniu, jak np. Bałtyk. W Polsce spotkać ją można głównie na Mazurach i Suwalszczyźnie. Ze względu na dużą wrażliwość na zanieczyszczenia, jej obecność w wodzie świadczy o wysokiej jakości środowiska naturalnego.

Sieja wyróżnia się wydłużonym, srebrzystym ciałem, delikatnymi łuskami i niewielką głową. Osiąga zwykle do 50 cm długości, choć zdarzają się osobniki dorastające nawet do 60 cm. W Polsce jest częściowo chroniona i coraz trudniejsza do spotkania w naturze, a jej hodowla jest dosyć wymagająca, ale możliwa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dorsz pieczony w papilotkach. W sam raz na piątkowy obiad

Dlaczego warto jeść sieję?

Sieja to prawdziwa perełka wśród ryb słodkowodnych. Porcja 100 g dostarcza aż 22 g łatwo przyswajalnego białka, przy jednocześnie niskiej kaloryczności – tylko około 140 kcal. Jest lekkostrawna i doskonale sprawdza się w diecie dzieci, seniorów oraz osób dbających o zdrowie i sylwetkę.

Mięso siei obfituje w witaminy (A, D, witaminy z grupy B), minerały (m.in. potas, magnez, żelazo, selen, cynk, miedź) oraz wyjątkowo cenne kwasy omega-3. Te ostatnie wspomagają pracę serca, poprawiają krążenie, działają przeciwzapalnie, a nawet mają pozytywny wpływ na pamięć, nastrój i odporność. Nie bez powodu uważa się je za jeden z filarów zdrowej diety. Biorąc pod uwagę jej właściwości, warto przyrządzić ją we własnej kuchni, dlatego zdradzam poniżej przepis na przepyszną sieję z piekarnika.

Przepis na pieczoną sieję

Składniki:

  • 2 świeże sieje (po około 400–500 g każda),
  • 2 łyżki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cytryna,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeży koperek (opcjonalnie),
  • folia aluminiowa.

Przygotowanie:

  1. Oczyść ryby: opłucz je dokładnie pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Delikatnie natnij brzuch, a jeśli wewnątrz znajdują się wnętrzności – usuń je. Następnie odetnij głowy i płetwy.
  2. Oprósz sieje solą i pieprzem – zarówno z zewnątrz, jak i w środku. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, aby mięso przeszło przyprawami.
  3. W międzyczasie umyj koperek, osusz i drobno posiekaj. Czosnek pokrój w plasterki, a cytrynę w cienkie krążki.
  4. Do środka każdej ryby włóż plasterki czosnku, cytryny oraz posiekany koperek.
  5. Skrop ryby sokiem z cytryny i ułóż na ich wierzchu cienkie plasterki masła.
  6. Owiń każdą rybę w folię aluminiową, zostawiając delikatnie rozchyloną górę, by para mogła uchodzić.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 30 minut. Na ostatnie 10 minut pieczenia możesz całkowicie odkryć ryby, by skórka ładnie się zarumieniła.
Wybrane dla Ciebie
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie