Zrób zawijany chleb w 5 minut. Nie musisz wyrabiać ciasta. I tak wychodzi za każdym razem
Jeśli lubisz od czasu do czasu stworzyć w domu własne pieczywo, ale nie zawsze masz czas na mozolne przygotowanie ciasta, to ten przepis jest w sam raz dla ciebie. Ten zawijany chleb właściwie robi się sam — musisz mu tylko trochę w tym pomóc.
Według naszej subiektywnej obserwacji — popraw nas, jeśli uważasz, że się mylimy — jeszcze do niedawna wypiekanie domowego chleba było domeną wsi i gospodyń kultywujących konserwatywne rzemiosło kulinarne. Kilka czynników sprawiło natomiast, że ta sytuacja znacznie się zmieniła.
Pierwszym bodźcem, który pchnął wielkomiejskie gospodynie do zostania hobbystycznymi piekarzami, była oczywiście pandemia. Ograniczenia w otwarciu sklepów i znikające w mgnieniu oka ze sklepowych półek pieczywo sprawiły, że trzeba było sobie radzić samemu. Później przyszła inflacja i czas niepewności za naszą wschodnią granicą. Wiele osób uznało, że umiejętność wypiekania chleba jest po prostu potrzebna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Brownie w 2 minuty
Dzisiaj możemy śmiało powiedzieć, że na domowe pieczywo nastała też po prostu moda. I bardzo dobrze! To łączenie przyjemnego z pożytecznym, a także pewność, że rano zjemy śniadanie z pysznym, świeżym i chrupiącym chlebem. Pytanie brzmi: co zrobić, gdy czas nie pozwala na długie wyrabianie ciasta?
Już dzisiaj odpowiedź na tę zagadkę będzie dla ciebie oczywista: zastosować poniższy przepis na zawijany chleb, którego przygotowanie zajmie ci dosłownie 5 minut. Pozostały czas to już tylko oczekiwanie aż ciasto "odpocznie" a potem się upiecze. Nic prostszego. Rzuć okiem niżej i sam się przekonaj!
Domowy zawijany chleb
Składniki:
- 700 g mąki,
- 400 ml ciepłej wody,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżka suszonych drożdży,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 2 łyżki soli.
Sposób przygotowania:
- Ciepłą wodę wlej do miski. Dodaj do niej drożdże, olej i cukier puder. Całość dokładnie wymieszaj.
- Następnie do tej samej miski wsyp przesianą mąkę i sól. Mieszaj do osiągnięcia zwartej konsystencji.
- Blat lub stolnicę oprósz mąką i wyłóż na nią przygotowane ciasto. Podziel je na dwie równe części.
- Obie rozgnieć na płasko i zwiń do środka z obu stron. Rozwiń i powtórz tę czynność jeszcze dwa razy.
- Teraz, w ten sam sposób, zawiń chlebki i przełóż je na blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem.
- Na tym właściwie kończy się twoja praca, ale chlebek musi jeszcze trochę odstać. Pozwól mu "odpocząć" przez około pół godziny. Potem posmaruj go już tylko wodą (możesz do tego użyć pędzelka) i oprósz mąką. Przed pieczeniem natnij go jeszcze, dzięki czemu nie będzie pękał.
- Wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz 25 minut. Pod koniec możesz jeszcze raz posmarować go po wierzchu wodą. Smacznego!