PrzepisSzybkie i tanieZrób zawijany chleb w 5 minut. Nie musisz wyrabiać ciasta. I tak wychodzi za każdym razem

Zrób zawijany chleb w 5 minut. Nie musisz wyrabiać ciasta. I tak wychodzi za każdym razem

Jeśli lubisz od czasu do czasu stworzyć w domu własne pieczywo, ale nie zawsze masz czas na mozolne przygotowanie ciasta, to ten przepis jest w sam raz dla ciebie. Ten zawijany chleb właściwie robi się sam — musisz mu tylko trochę w tym pomóc.

Zawijany chlebek zrobisz w tempie ekspresowym — obiecujemy!
Zawijany chlebek zrobisz w tempie ekspresowym — obiecujemy!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

02.09.2023 14:18

Według naszej subiektywnej obserwacji — popraw nas, jeśli uważasz, że się mylimy — jeszcze do niedawna wypiekanie domowego chleba było domeną wsi i gospodyń kultywujących konserwatywne rzemiosło kulinarne. Kilka czynników sprawiło natomiast, że ta sytuacja znacznie się zmieniła.

Pierwszym bodźcem, który pchnął wielkomiejskie gospodynie do zostania hobbystycznymi piekarzami, była oczywiście pandemia. Ograniczenia w otwarciu sklepów i znikające w mgnieniu oka ze sklepowych półek pieczywo sprawiły, że trzeba było sobie radzić samemu. Później przyszła inflacja i czas niepewności za naszą wschodnią granicą. Wiele osób uznało, że umiejętność wypiekania chleba jest po prostu potrzebna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzisiaj możemy śmiało powiedzieć, że na domowe pieczywo nastała też po prostu moda. I bardzo dobrze! To łączenie przyjemnego z pożytecznym, a także pewność, że rano zjemy śniadanie z pysznym, świeżym i chrupiącym chlebem. Pytanie brzmi: co zrobić, gdy czas nie pozwala na długie wyrabianie ciasta?

Już dzisiaj odpowiedź na tę zagadkę będzie dla ciebie oczywista: zastosować poniższy przepis na zawijany chleb, którego przygotowanie zajmie ci dosłownie 5 minut. Pozostały czas to już tylko oczekiwanie aż ciasto "odpocznie" a potem się upiecze. Nic prostszego. Rzuć okiem niżej i sam się przekonaj!

Domowy zawijany chleb

Składniki:

  • 700 g mąki,
  • 400 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka suszonych drożdży,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 2 łyżki soli.
Zawijany chlebek nie musi być długo wyrabiany
Zawijany chlebek nie musi być długo wyrabiany© canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Ciepłą wodę wlej do miski. Dodaj do niej drożdże, olej i cukier puder. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. Następnie do tej samej miski wsyp przesianą mąkę i sól. Mieszaj do osiągnięcia zwartej konsystencji.
  3. Blat lub stolnicę oprósz mąką i wyłóż na nią przygotowane ciasto. Podziel je na dwie równe części.
  4. Obie rozgnieć na płasko i zwiń do środka z obu stron. Rozwiń i powtórz tę czynność jeszcze dwa razy.
  5. Teraz, w ten sam sposób, zawiń chlebki i przełóż je na blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem.
  6. Na tym właściwie kończy się twoja praca, ale chlebek musi jeszcze trochę odstać. Pozwól mu "odpocząć" przez około pół godziny. Potem posmaruj go już tylko wodą (możesz do tego użyć pędzelka) i oprósz mąką. Przed pieczeniem natnij go jeszcze, dzięki czemu nie będzie pękał.
  7. Wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz 25 minut. Pod koniec możesz jeszcze raz posmarować go po wierzchu wodą. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
domowy chlebprzepisprodukty spożywcze
Wybrane dla Ciebie