WAŻNE
TERAZ

"Koniec 12-dniowej wojny". Prezydent Iranu ogłasza

Buraczki do słoików wg Jakuba Kuronia. Warto mieć zapas w domowej spiżarni

Buraczki w słoikach z przepisu znanego szefa kuchni Jakuba Kuronia powalają zarówno smakiem, jak i prostotą wykonania. Możecie podawać je jako dodatek do obiadu albo użyć ich jako bazy do surówek. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

buraczkiBuraczki na zimę
Źródło zdjęć: © Getty Images | Wiktory
SKOMENTUJ

W zimie, kiedy wybór świeżych sezonowych warzyw na sklepowych półkach lekko mówiąc, nie dorównuje temu, który mamy latem, dobrze jest mieć pod ręką przynajmniej kilka domowych weków, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu. Warzywne przetwory to także wybawieniem w te dni, w które zwyczajnie nie mamy czasu lub chęci przygotowywać surówek czy sałatek. Otwieramy słoik i gotowe.

Tarte buraczki są bez wątpienia niekwestionowanym klasykiem warzywnych przetworów. Zawsze pyszne i pożywne. Świetnie komponują się z wieloma potrawami, a w połączeniu z gulaszem, bitkami czy kotletami mielonymi są wręcz obłędne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Fanem tartych buraczków jest także szef kuchni i autor książek kulinarnych Jakub Kuroń. Na swoim blogu kulinarnym zamieścił przepis na te pyszne przetwory.

"Jednymi z moich ulubionych, obowiązkowych przetworów na zimę są buraczki tarte do słoików. Muszą znaleźć się w mojej "spiżarni", rewelacyjnie ułatwiają pracę w kuchni i pozostawiają w chłodniejsze dni namiastkę lata. Przetworów nie robię jak szalony, ale buraczki tarte do słoików to absolutny "must have". Zamiast głowić się, jaki przygotuję dodatek do obiadu, po prostu wyjmuję słoik tych magicznych buraczków i sprawa rozwiązana" - pisze znany kucharz.

Przepis na buraczki Jakuba Kuronia

Składniki

  • 3 kg buraków,
  • 200 ml octu spirytusowego,
  • 220 g cukru,
  • 50 g oleju,
  • 10 ziaren czarnego pieprzu,
  • 4 liście laurowe,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 5 goździków,
  • 2 łyżki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki dokładnie myjemy, układamy w dużym garnku i zalewamy wodą. Gotujemy, aż do miękkości. Powinno to zająć około 90 minut.
  2. Po ugotowaniu czekamy, aż ostygną, a potem obieramy je ze skóry.
  3. Na suchej patelni prażymy wszystkie przyprawy.
  4. W osobnym garnuszku zagotowujemy ocet i olej z dodatkiem cukru i soli. Następnie dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze 3 minuty na wolnym ogniu, a potem przecedzamy.
  5. Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach i zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą. Mieszamy i przekładamy do wyparzonych słoików. Dokładnie zakręcamy.
  6. Na koniec przetwory pasteryzujemy, gotując słoiki przez 30 minut.

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze