Buraczki do słoików wg Jakuba Kuronia. Warto mieć zapas w domowej spiżarni

Buraczki w słoikach z przepisu znanego szefa kuchni Jakuba Kuronia powalają zarówno smakiem, jak i prostotą wykonania. Możecie podawać je jako dodatek do obiadu albo użyć ich jako bazy do surówek. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

buraczkiBuraczki na zimę
Źródło zdjęć: © Getty Images | Wiktory

W zimie, kiedy wybór świeżych sezonowych warzyw na sklepowych półkach lekko mówiąc, nie dorównuje temu, który mamy latem, dobrze jest mieć pod ręką przynajmniej kilka domowych weków, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu. Warzywne przetwory to także wybawieniem w te dni, w które zwyczajnie nie mamy czasu lub chęci przygotowywać surówek czy sałatek. Otwieramy słoik i gotowe.

Tarte buraczki są bez wątpienia niekwestionowanym klasykiem warzywnych przetworów. Zawsze pyszne i pożywne. Świetnie komponują się z wieloma potrawami, a w połączeniu z gulaszem, bitkami czy kotletami mielonymi są wręcz obłędne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Niebiańskie ciasto z truskawkami

Fanem tartych buraczków jest także szef kuchni i autor książek kulinarnych Jakub Kuroń. Na swoim blogu kulinarnym zamieścił przepis na te pyszne przetwory.

"Jednymi z moich ulubionych, obowiązkowych przetworów na zimę są buraczki tarte do słoików. Muszą znaleźć się w mojej "spiżarni", rewelacyjnie ułatwiają pracę w kuchni i pozostawiają w chłodniejsze dni namiastkę lata. Przetworów nie robię jak szalony, ale buraczki tarte do słoików to absolutny "must have". Zamiast głowić się, jaki przygotuję dodatek do obiadu, po prostu wyjmuję słoik tych magicznych buraczków i sprawa rozwiązana" - pisze znany kucharz.

Przepis na buraczki Jakuba Kuronia

Składniki

  • 3 kg buraków,
  • 200 ml octu spirytusowego,
  • 220 g cukru,
  • 50 g oleju,
  • 10 ziaren czarnego pieprzu,
  • 4 liście laurowe,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 5 goździków,
  • 2 łyżki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki dokładnie myjemy, układamy w dużym garnku i zalewamy wodą. Gotujemy, aż do miękkości. Powinno to zająć około 90 minut.
  2. Po ugotowaniu czekamy, aż ostygną, a potem obieramy je ze skóry.
  3. Na suchej patelni prażymy wszystkie przyprawy.
  4. W osobnym garnuszku zagotowujemy ocet i olej z dodatkiem cukru i soli. Następnie dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze 3 minuty na wolnym ogniu, a potem przecedzamy.
  5. Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach i zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą. Mieszamy i przekładamy do wyparzonych słoików. Dokładnie zakręcamy.
  6. Na koniec przetwory pasteryzujemy, gotując słoiki przez 30 minut.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯