PoradyNie kupuj buraków, które tak wyglądają. Będą niesmaczne i popsują danie

Nie kupuj buraków, które tak wyglądają. Będą niesmaczne i popsują danie

Buraki - Pyszności; Foto Canva.com
Buraki - Pyszności; Foto Canva.com
18.04.2023 11:31

Nie ma to jak buraczki zasmażane, czy chłodnik litewski, który najlepiej smakuje w te upalne dni. Jeśli chodzi o buraki czerwone, to są smaczne, tanie i dostępne przez cały rok. Jeśli zamierzasz wybrać te najlepsze, to warto zwrócić uwagę na kilka istotnych zasad podczas ich zakupu. Dzięki temu będą świeże, zdrowe i pełnowartościowe.

W przypadku wina, dobrze znana jest zasada, że "im starsze, tym lepsze". Jeśli zaś chodzi o buraki, to te słowa nie mają tu absolutnie żadnego zastosowania. Bo im starszy jest burak czerwony, tym mniej smaczny. W takiej sytuacji, warto jest stawiać na te najmłodsze. W sezonie zimowym jest to praktycznie niemożliwe. A, że sezon na buraki czerwone już za kilka miesięcy, to warto sprawdzić, czym kierować się, by wybrać świeże i zdrowe buraki czerwone podczas zakupów na targu.

Buraki czerwone - niezwykle smaczne i pełne witamin warzywo

Jakie właściwości mają buraki czerwone i dlaczego warto je spożywać? Biorąc pod uwagę to, co najważniejsze, warto podkreślić, że buraki zawierają w sobie witaminy B1. Te witaminy wpływają na działanie układu krwionośnego, na poprawę pamięci i na układ mięśniowy. Burak czerwony znajduje się w twojej codziennej diecie? To bardzo dobrze! Możesz być pewny tego, że gospodarka wodna twojego organizmu zostanie wyrównana, zęby wzmocnione. Spożywanie buraków wspiera kości i funkcjonowanie mózgu.

Buraki czerwone - Pyszności; Foto Canva.com
Buraki czerwone - Pyszności; Foto Canva.com

Dodatkowo, kwas foliowy, zawarty w burakach, jest niezbędny, by powstały prawidłowe czerwone krwinki. Buraki czerwone zawierają w sobie witaminy B6, B12, A, C, a także magnez, wapń i żelazo. Nie da się ukryć, że to popularne warzywo, w takiej sytuacji, jest uwielbiane przez Polaków. Można go jeść w formie surowej, ugotowany lub upieczony. Jeśli zależy ci, by cieszyć się smakiem tych najlepszych buraków, warto poznać zasady, którymi warto kierować się, by wybrać te odpowiednie.

Jak wybrać najlepsze buraki czerwone?

Niezależnie od tego, czy wybierasz się na targ, do pobliskiego warzywniaka lub do któregoś z supermarketów, warto poznać zasady, którymi warto kierować się, jeśli chcesz wybrać świeże i smaczne buraki czerwone. To naprawdę proste. Wystarczy, że skupisz się na kilku istotnych zasadach, podczas wizyty w sklepie.

Burak - Pyszności; Foto pixabay.com
Burak - Pyszności; Foto pixabay.com

Wybór najlepszych buraków będzie prosty, jeśli:

  • wybierzesz warzywa z liśćmi - tą zasadą warto kierować się w sezonie, bo to właśnie po liściach widać pierwsze oznaki starzenia się buraków; powinny one być jędrne, sprężyste i zielone;
  • przyjrzysz się skórce - powinna być niepomarszczona, lśniąca, bez jakichkolwiek oznak pleśni;
  • w przypadku, gdy zauważysz białe krążki na powierzchni bulwy, to możesz to świadczyć o włóknieniu warzywa i dużej zawartości błonnika pokarmowego;
  • przerośnięty burak będzie włóknisty i niesmaczny; dobrze jest wybrać ten mniejszy lub średniej wielkości.

Pamiętaj, że świeże buraki możesz przechowywać w lodówce do 3 miesięcy. Nie należy jednak mrozić tych świeżych warzyw.

Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na roladę gołąbkową z piekarnika w sosie koperkowym:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także