Takich warzyw nie kupuj. Dostarczają więcej chemii niż witamin

Wiosną, gdy nasz organizm domaga się świeżości i witamin, kuszą nas kolorowe nowalijki na sklepowych półkach. Niestety, ich apetyczny wygląd może być zwodniczy. W rzeczywistości zamiast cennych składników odżywczych, nowalijki często dostarczają nam nadmiaru szkodliwych substancji.

Targ ze świeżymi owocami i warzywamiTarg ze świeżymi owocami i warzywami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Creative-Touch
Marcin Michałowski

Wiosną, gdy nasz organizm pragnie witamin i minerałów, kuszą nas świeże, wiosenne warzywa. Rzodkiewki, pomidory czy ogórki wydają się idealnym wyborem, by dostarczyć organizmowi potrzebnych składników. Niestety, często to, co wydaje się zdrowe, może również skrywać potencjalne zagrożenia dla zdrowia. Dlatego warto przyjrzeć się bliżej, zanim sięgniemy po nowalijki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlet drobiowy w takim wydaniu stał się hitem w moim domu. U ciebie będzie tak samo

Dlaczego nowalijki mogą być niebezpieczne?

Nowalijki, zarówno te importowane, jak i hodowane w polskich szklarniach, często zawierają wysokie stężenie azotanów. Te niebezpieczne związki mogą przekształcać się w organizmie w azotyny, które:

  • Zwiększają ryzyko nowotworów, szczególnie żołądka i jelita grubego.
  • Sprzyjają rozwojowi niedokrwistości.
  • Zaburzają pracę tarczycy.
  • Mogą prowadzić do niedotlenienia tkanek.
  • Obniżają przyswajalność witamin z grupy B.
  • Zaburzają wchłanianie białek, tłuszczów i węglowodanów.

Na co zwrócić uwagę, kupując nowalijki?

  • Wybieraj warzywa z pewnych źródeł: najlepiej ekologicznych, z certyfikatem.
  • Unikaj nadmiernie dużych okazów: mogą one zawierać nadmiar nawozów.
  • Zwróć uwagę na liście: zwiędnięte i pożółkłe mogą świadczyć o nadmiernym stosowaniu chemikaliów.
  • Dokładnie myj nowalijki przed jedzeniem: to pomoże usunąć część szkodliwych związków.
  • Możesz też wyhodować nowalijki samodzielnie: to świetny sposób na kontrolę nad ich jakością.

Jakie nowalijki są bezpieczniejsze?

  • Te, które pojawiają się później: najsmaczniejsze nowalijki z gruntu zwykle dostępne są dopiero na przełomie maja i czerwca.
  • Te o mniejszej kumulacji azotanów: do warzyw o niższej zawartości azotanów należą m.in. brokuły, kalafior, papryka, cukinia, bób i fasolka szparagowa.

Nowalijki nie są zakazane, ale należy je spożywać z rozwagą. Nie powinny one stanowić podstawy wiosennej diety. Lepiej traktować je jako dodatek do innych, bardziej wartościowych warzyw.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie