Takich warzyw nie kupuj. Dostarczają więcej chemii niż witamin

Wiosną, gdy nasz organizm domaga się świeżości i witamin, kuszą nas kolorowe nowalijki na sklepowych półkach. Niestety, ich apetyczny wygląd może być zwodniczy. W rzeczywistości zamiast cennych składników odżywczych, nowalijki często dostarczają nam nadmiaru szkodliwych substancji.

Targ ze świeżymi owocami i warzywamiTarg ze świeżymi owocami i warzywami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Creative-Touch
Marcin Michałowski

Wiosną, gdy nasz organizm pragnie witamin i minerałów, kuszą nas świeże, wiosenne warzywa. Rzodkiewki, pomidory czy ogórki wydają się idealnym wyborem, by dostarczyć organizmowi potrzebnych składników. Niestety, często to, co wydaje się zdrowe, może również skrywać potencjalne zagrożenia dla zdrowia. Dlatego warto przyjrzeć się bliżej, zanim sięgniemy po nowalijki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlet drobiowy w takim wydaniu stał się hitem w moim domu. U ciebie będzie tak samo

Dlaczego nowalijki mogą być niebezpieczne?

Nowalijki, zarówno te importowane, jak i hodowane w polskich szklarniach, często zawierają wysokie stężenie azotanów. Te niebezpieczne związki mogą przekształcać się w organizmie w azotyny, które:

  • Zwiększają ryzyko nowotworów, szczególnie żołądka i jelita grubego.
  • Sprzyjają rozwojowi niedokrwistości.
  • Zaburzają pracę tarczycy.
  • Mogą prowadzić do niedotlenienia tkanek.
  • Obniżają przyswajalność witamin z grupy B.
  • Zaburzają wchłanianie białek, tłuszczów i węglowodanów.

Na co zwrócić uwagę, kupując nowalijki?

  • Wybieraj warzywa z pewnych źródeł: najlepiej ekologicznych, z certyfikatem.
  • Unikaj nadmiernie dużych okazów: mogą one zawierać nadmiar nawozów.
  • Zwróć uwagę na liście: zwiędnięte i pożółkłe mogą świadczyć o nadmiernym stosowaniu chemikaliów.
  • Dokładnie myj nowalijki przed jedzeniem: to pomoże usunąć część szkodliwych związków.
  • Możesz też wyhodować nowalijki samodzielnie: to świetny sposób na kontrolę nad ich jakością.

Jakie nowalijki są bezpieczniejsze?

  • Te, które pojawiają się później: najsmaczniejsze nowalijki z gruntu zwykle dostępne są dopiero na przełomie maja i czerwca.
  • Te o mniejszej kumulacji azotanów: do warzyw o niższej zawartości azotanów należą m.in. brokuły, kalafior, papryka, cukinia, bób i fasolka szparagowa.

Nowalijki nie są zakazane, ale należy je spożywać z rozwagą. Nie powinny one stanowić podstawy wiosennej diety. Lepiej traktować je jako dodatek do innych, bardziej wartościowych warzyw.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯