Zupa Safojka - treściwa, domowa i rozgrzewająca jak rosół i kapuśniak w jednym

Przy kapryśnej pogodzie trzeba ratować się odpowiednim obiadem. Wyrazisty bulion mięsny z dodatkiem kminku jako baza sprawi, że zupa ziemniaczano-kapuściana zasmakuje całej rodzinie. Kluczowy jest jednak rodzaj kapusty.

Sebastian Lubera

Zupa Safojka to sycące danie z wołowiną, warzywami i kapustą włoską. Gotowana na porcji rosołowej z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i kminku, zyskuje głęboki smak i aromat. W przepisie wykorzystujemy aż 1 kg wołowiny i solidną porcję warzyw.

Zupa Safojka z kapustą włoską

Kapusta włoska to tanie i niedoceniane warzywo, które idealnie urozmaici zupy. Jeśli chcesz włączyć do swojego jadłospisu nietypowe danie, które właściwie tylko z nazwy brzmi zagadkowo, to przepis dla ciebie. A skąd nazwa? Safojka to przetłumaczona i spolszona wersja angielskiego określenia savoy cabbage. Zupa z kapusty włoskiej to doskonała alternatywa dla tradycyjnego kapuśniaku. Jest lżejsza, ale równie aromatyczna, co czyni ją idealnym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę. Kapusta włoska dostarcza cennych składników odżywczych, takich jak kwas foliowy, który jest istotny dla produkcji czerwonych krwinek.

Zupa safojka z kapustą włoską - przepis

Dlaczego warto zastąpić białą kapustę? Dodanie kapusty włoskiej do zupy wzbogaca jej smak o orzechowo-chrzanową nutę, a także zwiększa jej wartości odżywcze. Dodatek kminku to z kolei sprzymierzeniec lepszego trawienia posiłku. Przepis na tę zupę pojawił się w książce "Jak gotować dobrze, smacznie i tanio" wydanej w oryginalne w 1935 roku.

Składniki:

  • 1 kg wołowej porcji rosołowej,
  • 2 l wody,
  • 1 łyżka soli,
  • 2 liście laurowe,
  • 4-5 ziela angielskiego,
  • 600 g ziemniaków,
  • 600 g kapusty włoskiej,
  • 400 g korzeń selera,
  • 350 g marchewki,
  • 180 g pora,
  • 2 cebule - opalone,
  • 140 g korzenia pietruszki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • ½ łyżeczki całego kminku,
  • ½ łyżeczki kolorowego pieprzu.
Zupa safojka swój smak zawdzięcza kapuście włoskiej
Zupa safojka swój smak zawdzięcza kapuście włoskiej © Pyszności

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku umieść 1 kg wołowej porcji rosołowej i zalej 2 l wody.
  2. Dodaj 1 łyżkę soli, 2 liście laurowe oraz 4-5 ziela angielskiego.
  3. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny.
  4. W międzyczasie obierz i pokrój 600 g ziemniaków, 600 g kapusty włoskiej (wcześniej usuń wierzchnie, brzydsze liście), 400 g korzenia selera, 350 g marchewki, 180 g pora, 140 g korzenia pietruszki.
  5. Opal 2 cebule nad ogniem, aby nadać im aromat. Umyj natkę pietruszki.
  6. Po 1,5 godziny gotowania dodaj do garnka przygotowane warzywa (bez ziemniaków!) oraz 3 ząbki czosnku.
  7. Dodaj ½ łyżeczki całego kminku i ½ łyżeczki kolorowego pieprzu.
  8. Gotuj całość na wolnym ogniu przez kolejne 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie.
  9. Przecedź bulion przez sito, usuń liście laurowe i ziele angielskie. Z warzyw możesz przygotować pasztet rosołowy.
  10. W bulionie ugotuj ziemniaki do miękkości, a w trakcie dorzuć też posiekaną kapustę. Gotuj całość ok. 15-20 minut.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę