Zyskuje coraz większą popularność, ale wciąż jemy go rzadko. Świetnie wspiera serce i pracę mózgu
Niektórzy uwielbiają jego smak, innym trudno się do niego przekonać. Najczęściej występuje w połączeniu z rukolą i pieczonym burakiem. Lubi również towarzystwo owoców, takich jak gruszka czy figa. Podobnie jak zwykły twaróg jest wartościowym źródłem białka, ale dla pewnych osób kozi ser może być zdecydowanie lepszym wyborem.
Kozie mleko można przetworzyć na wszystkie produkty, które są wytwarzane z mleka krowiego, takie jak jogurty, serki kanapkowe, twarde sery lub pleśniowe. Zazwyczaj kuszą one estetycznym, białym kolorem i delikatną, gładką teksturą. Ich smak jest nieco bardziej intensywny niż produktów z mleka krowiego – niektórzy określają je jako bardziej pikantne, inni zauważają mniejszą ilość słodyczy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z kuskusem i serem halloumi. Ekspresowe i sycące danie
Czym się różni kozi ser od zwykłego twarogu?
Najbardziej zauważalny skutek dla organizmu po przejściu na większą ilość koziego sera diecie jest związany z mniejszą zawartością laktozy. Zwłaszcza u osób dorosłych, które często mają problem z trawieniem tego cukru, sięgnięcie po ser kozi może skutkować lepszym samopoczuciem.
Zmianę w diecie pozytywnie odczują również osoby borykające się z innymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Tłuszcze w kozim serze są łatwiejsze do przyswojenia ze względu na inną budowę cząsteczek. Zawierają również mniej kazeiny A1, która dla niektórych osób może być trudna do strawienia.
Kozi ser jest delikatniejszy, łatwiejszy do strawienia i bardziej bezpieczny dla alergików. Dietetycy polecają go kobietom karmiącym piersią i małym dzieciom, na przykład przy skazie białkowej lub atopowym zapaleniu skóry. Jest także lepszym wyborem dla osób chorujących na cukrzycę typu 2 ze względu na niższy indeks glikemiczny.
Najważniejsze wartości odżywcze koziego sera
Kozie mleko, jogurty, twarogi i sery są cennym źródłem wysokiej jakości, łatwo przyswajalnego białka, które jest najważniejszym budulcem w organizmie. Zawierają one także średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT), które pomagają kontrolować prawidłową wagę ciała. Są wysokokaloryczne, więc nie należy ich spożywać w nadmiarze, ale także dzięki temu skutecznie zaspokajają apetyt, zapewniając uczucie sytości na długi czas.
Regularne spożywanie serów kozich może przyczynić się do znacznej poprawy pracy serca i mózgu. Wapń dba nie tylko o zdrowe zęby i układ kostny, ale także wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Jego działania wspierają fosfor, magnez i potas. Witamina A korzystnie działa na wzrok i skórę, a przy tym znacznie podnosi odporność organizmu. Dla pracy mózgu i całego układu nerwowego kluczowe znaczenie odgrywa wysoka zawartość witamin z grupy B, w tym ryboflawiny i niacyny.
Do czego wykorzystać ser kozi w kuchni?
Ze względu na charakterystyczny smak i zapach koziego sera, wiele osób poleca używać go do dań wytrawnych, sałatek i przekąsek. Twarde i dojrzewające sery świetnie komponują się z rukolą, młodymi liśćmi szpinaku, pieczonym burakiem, oliwkami, kaparami, orzechami włoskimi, pestkami dyni lub słonecznika.
Ostry smak doskonale równoważą słodkie dodatki, na przykład grillowana gruszka lub smażona figa. Do sałatek z kozim serem pasuje słodki sos winegret z miodem. z kolei jogurt możesz wymieszać z miodem i borówkami. Dobrym pomysłem jest również przygotowanie pizzy z sosem śmietanowym (pizza bianca) i dojrzewającym kozim serem.