Zyskuje coraz większą popularność, ale wciąż jemy go rzadko. Świetnie wspiera serce i pracę mózgu

Niektórzy uwielbiają jego smak, innym trudno się do niego przekonać. Najczęściej występuje w połączeniu z rukolą i pieczonym burakiem. Lubi również towarzystwo owoców, takich jak gruszka czy figa. Podobnie jak zwykły twaróg jest wartościowym źródłem białka, ale dla pewnych osób kozi ser może być zdecydowanie lepszym wyborem.

Dla wielu osób to może być lepszy wybórDla wielu osób to może być lepszy wybór
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kozie mleko można przetworzyć na wszystkie produkty, które są wytwarzane z mleka krowiego, takie jak jogurty, serki kanapkowe, twarde sery lub pleśniowe. Zazwyczaj kuszą one estetycznym, białym kolorem i delikatną, gładką teksturą. Ich smak jest nieco bardziej intensywny niż produktów z mleka krowiego – niektórzy określają je jako bardziej pikantne, inni zauważają mniejszą ilość słodyczy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kuskusem i serem halloumi. Ekspresowe i sycące danie

Czym się różni kozi ser od zwykłego twarogu?

Najbardziej zauważalny skutek dla organizmu po przejściu na większą ilość koziego sera diecie jest związany z mniejszą zawartością laktozy. Zwłaszcza u osób dorosłych, które często mają problem z trawieniem tego cukru, sięgnięcie po ser kozi może skutkować lepszym samopoczuciem.

Zmianę w diecie pozytywnie odczują również osoby borykające się z innymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Tłuszcze w kozim serze są łatwiejsze do przyswojenia ze względu na inną budowę cząsteczek. Zawierają również mniej kazeiny A1, która dla niektórych osób może być trudna do strawienia.

Kozi ser jest delikatniejszy, łatwiejszy do strawienia i bardziej bezpieczny dla alergików. Dietetycy polecają go kobietom karmiącym piersią i małym dzieciom, na przykład przy skazie białkowej lub atopowym zapaleniu skóry. Jest także lepszym wyborem dla osób chorujących na cukrzycę typu 2 ze względu na niższy indeks glikemiczny.

Najważniejsze wartości odżywcze koziego sera

Kozie mleko, jogurty, twarogi i sery są cennym źródłem wysokiej jakości, łatwo przyswajalnego białka, które jest najważniejszym budulcem w organizmie. Zawierają one także średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT), które pomagają kontrolować prawidłową wagę ciała. Są wysokokaloryczne, więc nie należy ich spożywać w nadmiarze, ale także dzięki temu skutecznie zaspokajają apetyt, zapewniając uczucie sytości na długi czas.

Regularne spożywanie serów kozich może przyczynić się do znacznej poprawy pracy serca i mózgu. Wapń dba nie tylko o zdrowe zęby i układ kostny, ale także wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Jego działania wspierają fosfor, magnez i potas. Witamina A korzystnie działa na wzrok i skórę, a przy tym znacznie podnosi odporność organizmu. Dla pracy mózgu i całego układu nerwowego kluczowe znaczenie odgrywa wysoka zawartość witamin z grupy B, w tym ryboflawiny i niacyny.

Do czego wykorzystać ser kozi w kuchni?

Ze względu na charakterystyczny smak i zapach koziego sera, wiele osób poleca używać go do dań wytrawnych, sałatek i przekąsek. Twarde i dojrzewające sery świetnie komponują się z rukolą, młodymi liśćmi szpinaku, pieczonym burakiem, oliwkami, kaparami, orzechami włoskimi, pestkami dyni lub słonecznika.

Ostry smak doskonale równoważą słodkie dodatki, na przykład grillowana gruszka lub smażona figa. Do sałatek z kozim serem pasuje słodki sos winegret z miodem. z kolei jogurt możesz wymieszać z miodem i borówkami. Dobrym pomysłem jest również przygotowanie pizzy z sosem śmietanowym (pizza bianca) i dojrzewającym kozim serem.

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali te tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali te tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują