Zyskuje coraz większą popularność, ale wciąż jemy go rzadko. Świetnie wspiera serce i pracę mózgu

Niektórzy uwielbiają jego smak, innym trudno się do niego przekonać. Najczęściej występuje w połączeniu z rukolą i pieczonym burakiem. Lubi również towarzystwo owoców, takich jak gruszka czy figa. Podobnie jak zwykły twaróg jest wartościowym źródłem białka, ale dla pewnych osób kozi ser może być zdecydowanie lepszym wyborem.

Dla wielu osób to może być lepszy wybórDla wielu osób to może być lepszy wybór
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kozie mleko można przetworzyć na wszystkie produkty, które są wytwarzane z mleka krowiego, takie jak jogurty, serki kanapkowe, twarde sery lub pleśniowe. Zazwyczaj kuszą one estetycznym, białym kolorem i delikatną, gładką teksturą. Ich smak jest nieco bardziej intensywny niż produktów z mleka krowiego – niektórzy określają je jako bardziej pikantne, inni zauważają mniejszą ilość słodyczy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kuskusem i serem halloumi. Ekspresowe i sycące danie

Czym się różni kozi ser od zwykłego twarogu?

Najbardziej zauważalny skutek dla organizmu po przejściu na większą ilość koziego sera diecie jest związany z mniejszą zawartością laktozy. Zwłaszcza u osób dorosłych, które często mają problem z trawieniem tego cukru, sięgnięcie po ser kozi może skutkować lepszym samopoczuciem.

Zmianę w diecie pozytywnie odczują również osoby borykające się z innymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Tłuszcze w kozim serze są łatwiejsze do przyswojenia ze względu na inną budowę cząsteczek. Zawierają również mniej kazeiny A1, która dla niektórych osób może być trudna do strawienia.

Kozi ser jest delikatniejszy, łatwiejszy do strawienia i bardziej bezpieczny dla alergików. Dietetycy polecają go kobietom karmiącym piersią i małym dzieciom, na przykład przy skazie białkowej lub atopowym zapaleniu skóry. Jest także lepszym wyborem dla osób chorujących na cukrzycę typu 2 ze względu na niższy indeks glikemiczny.

Najważniejsze wartości odżywcze koziego sera

Kozie mleko, jogurty, twarogi i sery są cennym źródłem wysokiej jakości, łatwo przyswajalnego białka, które jest najważniejszym budulcem w organizmie. Zawierają one także średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT), które pomagają kontrolować prawidłową wagę ciała. Są wysokokaloryczne, więc nie należy ich spożywać w nadmiarze, ale także dzięki temu skutecznie zaspokajają apetyt, zapewniając uczucie sytości na długi czas.

Regularne spożywanie serów kozich może przyczynić się do znacznej poprawy pracy serca i mózgu. Wapń dba nie tylko o zdrowe zęby i układ kostny, ale także wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Jego działania wspierają fosfor, magnez i potas. Witamina A korzystnie działa na wzrok i skórę, a przy tym znacznie podnosi odporność organizmu. Dla pracy mózgu i całego układu nerwowego kluczowe znaczenie odgrywa wysoka zawartość witamin z grupy B, w tym ryboflawiny i niacyny.

Do czego wykorzystać ser kozi w kuchni?

Ze względu na charakterystyczny smak i zapach koziego sera, wiele osób poleca używać go do dań wytrawnych, sałatek i przekąsek. Twarde i dojrzewające sery świetnie komponują się z rukolą, młodymi liśćmi szpinaku, pieczonym burakiem, oliwkami, kaparami, orzechami włoskimi, pestkami dyni lub słonecznika.

Ostry smak doskonale równoważą słodkie dodatki, na przykład grillowana gruszka lub smażona figa. Do sałatek z kozim serem pasuje słodki sos winegret z miodem. z kolei jogurt możesz wymieszać z miodem i borówkami. Dobrym pomysłem jest również przygotowanie pizzy z sosem śmietanowym (pizza bianca) i dojrzewającym kozim serem.

Wybrane dla Ciebie
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Jedni ją kochają, inni wzdrygają się na samą myśl. Tej świątecznej zupy musisz spróbować
Jedni ją kochają, inni wzdrygają się na samą myśl. Tej świątecznej zupy musisz spróbować
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇