Newsy9 najlepszych polskich dań, które kochają obcokrajowcy. Nie potrafią ich odmówić!

9 najlepszych polskich dań, które kochają obcokrajowcy. Nie potrafią ich odmówić!

9 najlepszych polskich dań, które kochają obcokrajowcy. Nie potrafią ich odmówić!
Ewa
10.11.2020 14:49, aktualizacja: 12.11.2020 13:49

Polska kuchnia jest naprawdę smaczna! Znajdą tutaj coś dla siebie zarówno fani mięs, jak i wegetarianie. Jakie dania szczególnie lubią za granicą?

#1 Pierogi

Absolutny klasyk. Oczywiście, najlepsze robią nasze babcie. Naprawdę ciężko ich nie lubić, a cały wachlarz rozmaitych farszy sprawi, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Obraz

#2 Bigos

Król imprez, zaraz obok flaczków (za którymi akurat obcokrajowcy nie przepadają). Dobrze zrobiony bigos zachwyci naprawdę wielu.

Obraz

#3 Kaczka z jabłkami

Wersja na specjalne okazje. Polska drobiem stoi, to fakt. A kaczka... na samą myśl cieknie ślinka.

Obraz

#4 Zupa ogórkowa

Ta pozycja może być naprawdę niezłym zaskoczeniem, ale to właśnie ona cieszy się popularnością wśród naszych gości zza granicy. Chociaż np. Włosi nie będa zachwyceni, to Niemcom naprawdę przypadnie do gustu.

Obraz

#5 Żurek

Moim zdaniem, jedna z najlepszych polskich zup, która nieodzownie kojarzy się z naszym krajem. Ziemniaki, kiełbasa i jajko- to musi smakować.

Obraz

#6 Schabowy z ziemniakami i kapustą

Tłuczenie schabowego niesie się na większości schodowych klatek w każdą niedzielę. Usmaż go na smalcu i podaj z zasmażoną kapustą, a zagraniczni goście będą zachwyceni.

Obraz

#7 Oscypek

Najlepiej smakuje prosto z grilla, pochłaniany po górskiej wyprawie, z dodatkiem żurawiny. Tego trzeba spróbować!

Obraz

#8 Nalewki

Zapytaliśmy naszych znajomych zza granicy o to, co kojarzy im się z Polską i pojawiła się odpowiedź: pyszne nalewki! Wcale się nie dziwimy :)

Obraz

#9 Polskie ciasta

Nie sposób wybrać jednego: tradycyjny sernik z rodzynkami, makowiec, jabłecznik... blachy aromatycznego ciasta znikają błyskawicznie, bez względu na narodowość :)

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także