9 wskazówek od Gordona Ramsaya, które ułatwią i usprawnią Ci gotowanie
Jak się uczyć, to od najlepszych. A do takich zdecydowanie należy Gordon Ramsay.
#1 Zadbaj o odpowiednią grubość pieprzu
Gruby, czarny pieprz najlepiej nadaje się do steków, w przypadku których chcesz uzyskać chrupiący i o intensywny smak.
Drobno zmielony pieprz jest najlepszy do sosów gładkich, w których chcesz uzyskać bardziej łagodny smak bez żadnej tekstury.
#2 Zanim wyciśniesz sok z cytryny- przetocz ją kilka razy po blacie
W ten sposób delikatnie rozbijasz miąższ wewnątrz owocu i wyciśniesz z niej jeszcze więcej soku.
#3 Przed użyciem folii spożywczej zwilż deskę do krojenia wodą
Połóż kawałek folii na zwilżonej desce do krojenia- zapobiegnie to jej przywieraniu i używanie jej będzie wygodniejsze. Tylko pamiętaj, żeby deska nie była za bardzo mokra.
#4 Najlepsze puree zrobisz z ziemniaków ugotowanych w skórce
Ugotuj ziemniaki w skórce i obierz je, kiedy jeszcze są gorące. Gordon Ramsay zdradza, że to jego ulubiony sposób przygotowania ziemniaków.
#5 Kiedy rozgniatasz czosnek- dodaj odrobinę soli
Na deskę wysyp odrobinę soli kuchennej i rozgnieć na niej czosnek. Zadziała jak dobre ścierniwo.
#6 Na 10 minut przed tarciem sera włóż go do zamrażarki
Dość logiczne- o wiele łatwiej będzie Ci go zetrzeć!
#7 Płaty makaronu sprawdzą się nie tylko w lazanii
Chociaż głównie kojarzą się nam właśnie z tą potrawą, to świetnie łączą się z innymi sosami. Ramsay łączy płaty z bogatym sosem grzybowym, ale świetnie pasowałby do wielu innych gęstych sosów.
#8 Po krojeniu ostrej papryczki zanurz ręce w soku cytrynowym
Przetarcie oczu po krojeniu chilli to coś, czego naprawdę warto uniknąć. Dobrym sposobem na zniwelowanie ryzyka pieczenia jest opłukanie rąk świeżym sokiem z cytryny.
#9 Jeśli chcesz,żeby owoce szybciej dojrzały- włóż je do papierowej torby z bananami
Pomaga to skoncentrować etylen, co z kolei pomoże w szybszym dojrzewaniu owoców. Przy użyciu tej metody niektóre owoce mogą dojrzewać w ciągu zaledwie jednego dnia!