9 wskazówek od Gordona Ramsaya, które ułatwią i usprawnią Ci gotowanie

Jak się uczyć, to od najlepszych. A do takich zdecydowanie należy Gordon Ramsay.

Obrazek
Ewa

#1 Zadbaj o odpowiednią grubość pieprzu

Gruby, czarny pieprz najlepiej nadaje się do steków, w przypadku których chcesz uzyskać chrupiący i o intensywny smak.
Drobno zmielony pieprz jest najlepszy do sosów gładkich, w których chcesz uzyskać bardziej łagodny smak bez żadnej tekstury.

Obrazek

#2 Zanim wyciśniesz sok z cytryny- przetocz ją kilka razy po blacie

W ten sposób delikatnie rozbijasz miąższ wewnątrz owocu i wyciśniesz z niej jeszcze więcej soku.

Obrazek

#3 Przed użyciem folii spożywczej zwilż deskę do krojenia wodą

Połóż kawałek folii na zwilżonej desce do krojenia- zapobiegnie to jej przywieraniu i używanie jej będzie wygodniejsze. Tylko pamiętaj, żeby deska nie była za bardzo mokra.

Obrazek

#4 Najlepsze puree zrobisz z ziemniaków ugotowanych w skórce

Ugotuj ziemniaki w skórce i obierz je, kiedy jeszcze są gorące. Gordon Ramsay zdradza, że to jego ulubiony sposób przygotowania ziemniaków.

Obrazek

#5 Kiedy rozgniatasz czosnek- dodaj odrobinę soli

Na deskę wysyp odrobinę soli kuchennej i rozgnieć na niej czosnek. Zadziała jak dobre ścierniwo.

Obrazek

#6 Na 10 minut przed tarciem sera włóż go do zamrażarki

Dość logiczne- o wiele łatwiej będzie Ci go zetrzeć!

Obrazek

#7 Płaty makaronu sprawdzą się nie tylko w lazanii

Chociaż głównie kojarzą się nam właśnie z tą potrawą, to świetnie łączą się z innymi sosami. Ramsay łączy płaty z bogatym sosem grzybowym, ale świetnie pasowałby do wielu innych gęstych sosów.

Obrazek

#8 Po krojeniu ostrej papryczki zanurz ręce w soku cytrynowym

Przetarcie oczu po krojeniu chilli to coś, czego naprawdę warto uniknąć. Dobrym sposobem na zniwelowanie ryzyka pieczenia jest opłukanie rąk świeżym sokiem z cytryny.

Obrazek

#9 Jeśli chcesz,żeby owoce szybciej dojrzały- włóż je do papierowej torby z bananami

Pomaga to skoncentrować etylen, co z kolei pomoże w szybszym dojrzewaniu owoców. Przy użyciu tej metody niektóre owoce mogą dojrzewać w ciągu zaledwie jednego dnia!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Gospodynie z Sanoka gotowały częściej niż rosół czy żurek. Prosta i sycąca zupa na maślance
Gospodynie z Sanoka gotowały częściej niż rosół czy żurek. Prosta i sycąca zupa na maślance
Dodaj łyżkę do masy na placki ziemniaczane. Pochłonie nadmiar wilgoci i będą obłędnie chrupiące
Dodaj łyżkę do masy na placki ziemniaczane. Pochłonie nadmiar wilgoci i będą obłędnie chrupiące
Zamiast ziemniaków podaj taki sernik. Do kotletów będzie jak znalazł
Zamiast ziemniaków podaj taki sernik. Do kotletów będzie jak znalazł
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek