Absolutnie nie dodawaj do grzybów leśnych. Najgorszy błąd
Kiedy wycieczka do lasu na grzyby kończy się przyniesieniem pełnych koszyczków, trzeba je odpowiednio potraktować w kuchni. Ich smak i aromat wydobędą odpowiednie przyprawy, ale nie tak trudno im również zaszkodzić. W szafce kuchennej wielu z nas ma produkt, który zniweczy cały trud poświęcony na grzybobranie i zabije smak, na którym najbardziej nam zależy.
Grzyby w kuchni wykorzystać można na wiele różnych sposób. Jedni od razu zabierają się za przygotowanie sosu czy zupy grzybowej, inni stawiają na zapasy i odpowiednio je suszą. Maja charakterystyczny smak, który wielu osobom śni się po nocach, powodując od razu burczenie w brzuchu. Nawet najlepsze borowiki zniszczy jednak nieodpowiedni dobór przypraw.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tego nie dodawaj do grzybów
Przyprawianie to dla wielu osób prawdziwe wyzwanie, jednak zasada jest prosta - czasem mniej znaczy lepiej. Dobór odpowiednich przypraw do grzybów to sztuka, która pozwala wydobyć z nich to, co najlepsze. Zbyt intensywne lub nieodpowiednie przyprawy mogą niestety przytłumić delikatny smak grzybów. I chociaż warto czasem eksperymentować w kuchni, to niektóre przyprawy lepiej zostawić w spokoju.
Kuchnia orientalna cieszy się coraz większym powodzeniem i niemal każdy w szafce ma chilli czy kurkumę. Niech cię jednak ręka boska broni przed dodaniem ich do grzybów. Ostre i wyraziste przyprawy szybko zdominują delikatne grzyby. Lepiej sobie je odpuścić, podobnie jak korzenny cynamon, kardamon, czy goździki. Takie eksperymenty zdecydowanie nie są wskazane.
Jak przyprawiać grzyby?
O wiele lepszym rozwiązaniem będzie pieprz, zarówno czarny, jak i biały. Do grzybów sprawdzi się również natka pietruszki, tymianek czy rozmaryn, podkreślający leśny charakter dania. Do smażących się grzybów dorzucić można również cebulę czy trochę przeciśniętego przez praskę czosnku. Z nieco bardziej ekstrawaganckich przypraw skusić się można na małą szczyptę gałki muszkatołowej lub czosnek niedźwiedzi.