Amerykańskie pancakes z borówkami - aż proszą się by je zjeść
Pancakes z borówkami to amerykański klasyk, który jest nie tylko pyszny, ale także prosty do przygotowania. Amerykanie uwielbiają te puszyste naleśniki, które świetnie wykorzystują świeże, sezonowe owoce. Gotowi spróbować?
25.06.2024 | aktual.: 24.07.2024 13:25
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Naleśniki to prawdopodobnie najpopularniejsza potrawa na całym świecie. Przygotowuje się je — na różne sposoby — w tak wielu krajach, że zliczenie tego jest pracą co najmniej karkołomną. Fińskie pannukakku z piernika, etiopskie placuszki injera (powstające z tzw. mąki teff), czy też brazylijskie naleśniki z tapioki to zaledwie początek tej długiej, kulinarnej podróży. My dzisiaj odwiedzamy naleśnikarnie w Stanach Zjednoczonych i zachęcamy do wypróbowania przepisu na tamtejsze pancakes z borówkami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czym spośród wszystkich rodzajów naleśników na świecie wyróżniają się amerykańskie pancakes? Oczywiście swoją puszystością, którą zawdzięczają użytej w przepisie maślance. Amerykanie często układają pancakes na sobie, następnie polewając je różnymi, niekoniecznie zdrowymi sosami. My dzisiaj chcemy wziąć z tej potrawy wyłącznie to, co najlepsze, dlatego obędzie się bez masła orzechowego, czekolady czy sztucznych, słodkich syropów. Zamiast tego użyjemy borówek, a całość dopieścimy syropem klonowym. Powodzenia!
Amerykańskie pancakes z borówkami
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki,
- 2 jajka,
- 1 szklanka maślanki,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1/4 szklanki oleju,
- szczypta soli,
- duża garść borówek,
- syrop klonowy.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, sodę oczyszczoną, sól. Następnie wbij jajka, wlej maślankę i olej.
- Całość dokładnie wymieszaj, możesz też posłużyć się mikserem.
- Na koniec dodaj do mieszanki umyte borówki. Te większe możesz przekroić na połówki, mniejsze pozostaw w całości.
- Z tak przygotowanej masy, za pomocą chochelki nakładaj małe porcje na rozgrzaną patelnię. Nie używaj tłuszczu, nie będzie ci potrzebny.
- Smaż z obu stron na złoto. Podawaj z dodatkiem syropu klonowego. Smacznego!