Amerykańskie pancakes z borówkami - aż proszą się by je zjeść
Pancakes z borówkami to amerykański klasyk, który jest nie tylko pyszny, ale także prosty do przygotowania. Amerykanie uwielbiają te puszyste naleśniki, które świetnie wykorzystują świeże, sezonowe owoce. Gotowi spróbować?
Naleśniki to prawdopodobnie najpopularniejsza potrawa na całym świecie. Przygotowuje się je — na różne sposoby — w tak wielu krajach, że zliczenie tego jest pracą co najmniej karkołomną. Fińskie pannukakku z piernika, etiopskie placuszki injera (powstające z tzw. mąki teff), czy też brazylijskie naleśniki z tapioki to zaledwie początek tej długiej, kulinarnej podróży. My dzisiaj odwiedzamy naleśnikarnie w Stanach Zjednoczonych i zachęcamy do wypróbowania przepisu na tamtejsze pancakes z borówkami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciastka z ciasta francuskiego z borówkami. Palce lizać!
Czym spośród wszystkich rodzajów naleśników na świecie wyróżniają się amerykańskie pancakes? Oczywiście swoją puszystością, którą zawdzięczają użytej w przepisie maślance. Amerykanie często układają pancakes na sobie, następnie polewając je różnymi, niekoniecznie zdrowymi sosami. My dzisiaj chcemy wziąć z tej potrawy wyłącznie to, co najlepsze, dlatego obędzie się bez masła orzechowego, czekolady czy sztucznych, słodkich syropów. Zamiast tego użyjemy borówek, a całość dopieścimy syropem klonowym. Powodzenia!
Amerykańskie pancakes z borówkami
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki,
- 2 jajka,
- 1 szklanka maślanki,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1/4 szklanki oleju,
- szczypta soli,
- duża garść borówek,
- syrop klonowy.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, sodę oczyszczoną, sól. Następnie wbij jajka, wlej maślankę i olej.
- Całość dokładnie wymieszaj, możesz też posłużyć się mikserem.
- Na koniec dodaj do mieszanki umyte borówki. Te większe możesz przekroić na połówki, mniejsze pozostaw w całości.
- Z tak przygotowanej masy, za pomocą chochelki nakładaj małe porcje na rozgrzaną patelnię. Nie używaj tłuszczu, nie będzie ci potrzebny.
- Smaż z obu stron na złoto. Podawaj z dodatkiem syropu klonowego. Smacznego!