Ani grama mięsa, a znika z grilla w mgnieniu oka. Kluczem jest marynata
Wszyscy znamy grillowe klasyki: kiełbasę, karkówkę, kaszankę, szaszłyki z kurczaka — można by wymieniać bez końca. Tymczasem nieoczywiste składniki i zaskakujące połączenia potrafią zamienić tradycyjnego grilla w kulinarne przeżycie. Jedna z propozycji udowadnia, że smak nie zawsze musi iść w parze z mięsem.
Wiele osób nie przepada za tofu. Krąży opinia, że nie ma smaku, dlatego wiele osób unika tego składnika w diecie. To duży błąd — odpowiednio przygotowane może zaskoczyć smakiem i stać się pysznym, zdrowym dodatkiem, który urozmaici twój jadłospis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ziemniaczana kanapka z tofu, jakiej jeszcze nie jadłeś. Po niej długo nie będzie burczeć w brzuchu
Czym jest tofu i dlaczego warto je jeść?
Tofu to produkt na bazie soi, który jest jednym z najpopularniejszych roślinnych źródeł białka. Szczególną popularnością cieszy się w Azji, ale zdobywa serca ludzi na całym świecie. Porcja tofu (100 g) dostarcza około 120 kcal i 12–14 g białka. Jest bogate w wapń (nawet do 680 mg), niskosodowe i niskowęglowodanowe — stanowi świetną alternatywę dla mięsa.
Jak przygotować tofu, żeby było smaczne?
Najczęstszym błędem z tofu jest jego niedoprawienie. Przy pierwszym spotkaniu z tym produktem lepiej nie jeść go na surowo — zadbaj o przyprawy, a najlepiej przygotuj aromatyczną marynatę. Niedoprawione tofu można porównać do kurczaka gotowanego na parze, bez przypraw — nijakie i nieciekawe. Ale tak jak z dobrze doprawionego kurczaka można przygotować pyszny obiad, tak samo tofu może zaskoczyć smakiem.
Przygotowanie odpowiedniej marynaty i zadbanie o to, by tofu wystarczająco długo wchłaniało jej smak, to klucz do sukcesu. Dobrym pomysłem jest delikatne nacięcie plastrów tofu, by marynata wniknęła również do środka. Poniżej znajdziesz mój ulubiony sposób na tofu z grilla.
Prosty przepis na tofu z grilla
Składniki:
Sposób przygotowania:
- Sos sojowy, oliwę, ketchup, musztardę i przyprawy wymieszaj w miseczce. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do marynaty.
- Tofu pokrój w plastry o grubości około centymetra i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
- Następnie wykonaj delikatne nacięcia na tofu, ale rób to ostrożnie, by nie przekroić plastrów. Aby sobie to ułatwić, możesz użyć dwóch patyczków do szaszłyków — ułóż je wzdłuż dłuższych boków tofu i wtedy wykonaj nacięcia. Dzięki temu zyskasz pewność, że plastry pozostaną w całości.
- Zanurz tofu w marynacie i dokładnie je obtocz z każdej strony.
- Przykryj miskę i odstaw do lodówki na minimum godzinę — najlepiej na sześć.
- Po tym czasie możesz położyć tofu na grillu i piec do zarumienienia.