Ani grama mięsa, a znika z grilla w mgnieniu oka. Kluczem jest marynata

Wszyscy znamy grillowe klasyki: kiełbasę, karkówkę, kaszankę, szaszłyki z kurczaka — można by wymieniać bez końca. Tymczasem nieoczywiste składniki i zaskakujące połączenia potrafią zamienić tradycyjnego grilla w kulinarne przeżycie. Jedna z propozycji udowadnia, że smak nie zawsze musi iść w parze z mięsem.

Grilowane tofu z dodatkamiGrilowane tofu z dodatkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wiele osób nie przepada za tofu. Krąży opinia, że nie ma smaku, dlatego wiele osób unika tego składnika w diecie. To duży błąd — odpowiednio przygotowane może zaskoczyć smakiem i stać się pysznym, zdrowym dodatkiem, który urozmaici twój jadłospis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczana kanapka z tofu, jakiej jeszcze nie jadłeś. Po niej długo nie będzie burczeć w brzuchu

Czym jest tofu i dlaczego warto je jeść?

Tofu to produkt na bazie soi, który jest jednym z najpopularniejszych roślinnych źródeł białka. Szczególną popularnością cieszy się w Azji, ale zdobywa serca ludzi na całym świecie. Porcja tofu (100 g) dostarcza około 120 kcal i 12–14 g białka. Jest bogate w wapń (nawet do 680 mg), niskosodowe i niskowęglowodanowe — stanowi świetną alternatywę dla mięsa.

Jak przygotować tofu, żeby było smaczne?

Najczęstszym błędem z tofu jest jego niedoprawienie. Przy pierwszym spotkaniu z tym produktem lepiej nie jeść go na surowo — zadbaj o przyprawy, a najlepiej przygotuj aromatyczną marynatę. Niedoprawione tofu można porównać do kurczaka gotowanego na parze, bez przypraw — nijakie i nieciekawe. Ale tak jak z dobrze doprawionego kurczaka można przygotować pyszny obiad, tak samo tofu może zaskoczyć smakiem.

Przygotowanie odpowiedniej marynaty i zadbanie o to, by tofu wystarczająco długo wchłaniało jej smak, to klucz do sukcesu. Dobrym pomysłem jest delikatne nacięcie plastrów tofu, by marynata wniknęła również do środka. Poniżej znajdziesz mój ulubiony sposób na tofu z grilla.

Prosty przepis na tofu z grilla

Składniki:

  • Kostka wędzonego tofu (180 g),
  • łyżka sosu sojowego,
  • łyżka oliwy,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka ketchupu,
  • łyżeczka musztardy,
  • przyprawa gyros,
  • przyprawa słodka papryka.

Sposób przygotowania:

  1. Sos sojowy, oliwę, ketchup, musztardę i przyprawy wymieszaj w miseczce. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do marynaty.
  2. Tofu pokrój w plastry o grubości około centymetra i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
  3. Następnie wykonaj delikatne nacięcia na tofu, ale rób to ostrożnie, by nie przekroić plastrów. Aby sobie to ułatwić, możesz użyć dwóch patyczków do szaszłyków — ułóż je wzdłuż dłuższych boków tofu i wtedy wykonaj nacięcia. Dzięki temu zyskasz pewność, że plastry pozostaną w całości.
  4. Zanurz tofu w marynacie i dokładnie je obtocz z każdej strony.
  5. Przykryj miskę i odstaw do lodówki na minimum godzinę — najlepiej na sześć.
  6. Po tym czasie możesz położyć tofu na grillu i piec do zarumienienia.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥