Jeśli widzisz tego typu pęknięcia w arbuzie, lepiej go nie jedz. Dowiedz się od czego to zależy!
Arbuzy we wschodnich Chinach zaczęły masowo pękać po tym, jak rolnicy przedawkowali pestycydy, których używali więcej w czasie deszczu. W nadziei, że ich arbuzy będą większe i drożej się je sprzeda, wykorzystywali akcelerator wzrostu, znany jako forchlorfenuron. Około 20 rolników z miasta Danyang w prowincji Jiangsu właśnie w ten sposób straciło do 115 akrów arbuzów.
09.05.2017 | aktual.: 10.05.2017 15:20
Forchlorfenuron wpływa na wzrost i wielkość owoców. Niestety, jak widać, czasem można zdecydowanie przesadzić...
Wang Liangju, profesor z Kolegium Ogrodnictwa Uniwersytetu Rolniczego w Nanjing, uważa, że chemikalia są bezpieczne, gdy są stosowane prawidłowo.
Czy to jest bezpieczne? Według Agencji Ochrony Środowiska forchlorfenuron może być szkodliwy:
- Umiarkowana toksyczność dla ryb słodkowodnych
- Nieznacznie wyższe poziomy toksyczności w populacji ptaków
- Zwiększona umieralność świń i zmniejszona wielkość miotu
Jeśli arbuz faktycznie będzie potraktowany dużą dawką pestycydów, będzie pękać od środka. To znak, że rósł szybciej niż powinien.
Gdzie jeszcze może być duża zawartość chemikaliów?
- Jabłka
- Brzoskwinie
- Nektarynki
- Ziemniaki
- Winogrona
- Pomidory koktajlowe
- Truskawki
- Zielony groszek
W czym jest najmniej pestycydów?
- Awokado
- Słodka kukurydza
- Ananasy
- Kapusta
- Cebule
- Szparagi
- Mango
- Papaja
- Grejpfrut
- Kiwi
- Słodkie ziemniaki
- Bakłażan
- Kalafior
Florchlorfenuron nie jest jedynym hormonem wzrostu stosowanym w produkcji. Popularna jest także oksytocyna, które wiedzie prym w Indiach. Jest zabroniona w detalicznej sprzedaży, ale jest dostępna u sprzedawców nawozów i pestycydów. Inne czynniki pobudzające wzrost to etylen, który może zawierać ślady arsenu i węglika wapnia, co uważa się za przyczynę wielu problemów zdrowotnych.
Aby nie ryzykować zdrowia, najlepiej kupować u lokalnych sprzedawców. Oczywiście niezależnie od tego, czy kupujesz na bazarku, pamiętać należy o tym, aby dokładnie umyć warzywa i owoce, aby zmyć potencjalne pestycydy.