Obiadowy hit, który robię z podwójnej porcji. Soczyste i mięciutkie kotlety

Kotlety z mięsa drobiowego nie są tak popularne jak mielone ze względu na obawę o to, że mogą wyjść suche. Nic bardziej mylnego. Mięso przygotowane zgodnie z tradycyjną recepturą, o której pisała już Lucyna Ćwierczakiewiczowa w XIX wieku, wychodzi delikatne, miękkie i soczyste. Kotlety Pożarskiego idealnie komponują się z kremowym puree ziemniaczanym i delikatną surówką, na przykład z selera lub pora.

Doskonałe z lekkim greckim sosem, z ziemniakami lub w kanapceDoskonałe z lekkim greckim sosem, z ziemniakami lub w kanapce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Wyglądem przypominają zwykłe mielone, jednak są dużo lżejsze niż na przykład śląskie karminadle. To zasługa delikatnego mięsa z piersi kurczaka i aromatycznego dodatku. W zapiskach Ćwierczakiewiczowej widnieje informacja o kawałkach drobiu zmieszanych z cielęciną. W anonimowym poradniku "Wydoskonalona kucharka" z 1847 roku jest napisane, że najlepiej smakują przygotowane z mięsa z kurczaka i jarząbka.

Dlaczego kotlety Pożarskiego?

Historia tej potrawy sięga początku XIX wieku. Podobno kotlety z delikatnego drobiowego mięsa przygotował pewien karczmarz o nazwisku Pożarski, u którego zatrzymał się car Mikołaj I. Według innej wersji, przyrządzane były już dla Aleksandra I, na którego dworze gotował francuski kucharz Marie-Antoine Carême, autor książki "Kucharz paryski".

Od połowy XIX wieku kotlety Pożarskiego były popularne w Warszawie. Czołowe restauracje prześcigały się w sposobach na ich najlepsze podanie. Niektórzy serwowali tylko z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem, inni z kaszą pęczak i delikatnym sosem.

Kotlety pożarskiego na obiad i do kanapki

Delikatne mięso zmieszane z posiekaną natką pietruszki sprawdzi się nie tylko w zestawie obiadowym, ale także w wersji na zimno. Kotlet pożarskiego pokrojony w plasterki będzie doskonałym komponentem pożywnej kanapki. Świetnie smakuje z dodatkiem majonezu, chrzanu i kiszonego ogórka.

Kotlety na ciepło możesz podać także z zimnym sosem czosnkowym lub świeżym sosem tzatziki, który przygotujesz z zielonego ogórka, czosnku i jogurtu greckiego.

Jak zrobić kotlety Pożarskiego?

Dawniej kotlety przygotowywano z drobno posiekanego mięsa. Dzisiaj możesz zmielić pierś z kurczaka w maszynce do mielenia.

Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka,
  • 1 mała bułka pszenna,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka masła w temperaturze pokojowej,
  • 2 jajka,
  • pół łyżeczki soli,
  • 2 szczypty pieprzu,
  • olej do smażenia,
  • bułka tarta,
  • opcjonalnie pół łyżeczki gałki muszkatołowej.

Wykonanie:

  1. Mięso drobno posiekaj lub przepuść przez maszynkę do mielenia.
  2. Bułkę zalej zimnym mlekiem.
  3. Posiekaj natkę pietruszki.
  4. Sięgnij po jajka i oddziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj z masłem przy pomocy rózgi. Białka ubij z dodatkiem soli na sztywną pianę.
  5. Wymieszaj mięso z namoczoną bułką, natką pietruszki, żółtkami i na koniec z pianą z białek. Dodaj sól, pieprz i opcjonalnie gałkę muszkatołową.
  6. W nawilżonych zimną wodą dłoniach uformuj kotlety, obtocz w bułce tartej i usmaż na patelni z rozgrzanym olejem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem