PrzepisSałatkiBabcia co roku taką surówkę do ryby na Wigilię. Jest pyszna i chrupiąca, ale nie za twarda

Babcia co roku taką surówkę do ryby na Wigilię. Jest pyszna i chrupiąca, ale nie za twarda

Kiedy na stole pojawia się ryba, tuż obok ląduje wielka miska z surówką. Chociaż mało kojarzy się ona z Wigilią, to w moim domu nie ma karpia i dorsza bez tego dodatku.

Surówka z czerwonej kapusty na Wigilię
Surówka z czerwonej kapusty na Wigilię
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

04.12.2024 09:51

Między tradycyjnymi daniami wigilijnymi w moim domu pojawić się musi również mniej tradycyjna tego dnia surówka z czerwonej kapusty. Moja babcia robi wielką miskę, a mimo innych przysmaków na stole, chętnych do jedzenia zdecydowanie nie brakuje. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do smażonej ryby, dodając jej lekkości i świeżości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Surówka z czerwonej kapusty na Wigilię

Surówki na wigilijnym stole są raczej rzadkością, wszyscy skupiają się raczej na jarzynowej czy śledziowej. Warto jednak przygotować taki dodatek - to odpowiedź na to, co nałożyć sobie na talerz obok smażonej ryby. Dzięki temu zjemy więcej warzyw, a sam posiłek stanie się zdrowszy.

Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty© Adobe Stock

Moja babcia co roku przygotowuje pyszną, chrupiącą surówką z czerwonej kapusty. Dodaje do niej również kwaśne jabłko, cebulę oraz odrobinę soku z cytryny. Surówka jest rześka, chrupiąca i tak smaczna, że nikogo nie trzeba zachęcać do nałożenia sobie porcji. Są nawet i tacy, którzy kładą ją na talerz nie tylko koło smażonej ryby, a nawet obok pierogów.

Składniki:

  • 1 główka czerwonej kapusty,
  • 2 cebule,
  • 2 twarde jabłka,
  • 2-4 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżki oleju lub oliwy.

Sposób przygotowania:

  1. Z kapusty usuń pierwsze liście i usuń twardy głąb. Resztę drobno poszatkuj.
  2. Do garnka wlej wodę, dodaj sól i wrzuć kapustę. Parz przez 2 minuty - dzięki temu będzie delikatnie chrupiąca i przyjemnie miękka.
  3. Odcedź kapustę, dobrze ją odciskając.
  4. Przełóż do miski, dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Dzięki temu będzie miała apetyczny, purpurowy kolor.
  5. Cebulę drobno posiekaj, jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj wszystko do kapusty.
  6. Dodaj olej lub oliwę, cukier, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.

Pyszna, chrupiąca surówka z czerwonej kapusty jest już gotowa. Postaw ją na wigilijnym stole i obserwuj, jak szybko zniknie z miski. Smacznego!

przepissurówkaczerwona kapusta
Wybrane dla Ciebie