Babcia co roku taką surówkę do ryby na Wigilię. Jest pyszna i chrupiąca, ale nie za twarda
Kiedy na stole pojawia się ryba, tuż obok ląduje wielka miska z surówką. Chociaż mało kojarzy się ona z Wigilią, to w moim domu nie ma karpia i dorsza bez tego dodatku.
04.12.2024 09:51
Między tradycyjnymi daniami wigilijnymi w moim domu pojawić się musi również mniej tradycyjna tego dnia surówka z czerwonej kapusty. Moja babcia robi wielką miskę, a mimo innych przysmaków na stole, chętnych do jedzenia zdecydowanie nie brakuje. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do smażonej ryby, dodając jej lekkości i świeżości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Surówka z czerwonej kapusty na Wigilię
Surówki na wigilijnym stole są raczej rzadkością, wszyscy skupiają się raczej na jarzynowej czy śledziowej. Warto jednak przygotować taki dodatek - to odpowiedź na to, co nałożyć sobie na talerz obok smażonej ryby. Dzięki temu zjemy więcej warzyw, a sam posiłek stanie się zdrowszy.
Moja babcia co roku przygotowuje pyszną, chrupiącą surówką z czerwonej kapusty. Dodaje do niej również kwaśne jabłko, cebulę oraz odrobinę soku z cytryny. Surówka jest rześka, chrupiąca i tak smaczna, że nikogo nie trzeba zachęcać do nałożenia sobie porcji. Są nawet i tacy, którzy kładą ją na talerz nie tylko koło smażonej ryby, a nawet obok pierogów.
Składniki:
- 1 główka czerwonej kapusty,
- 2 cebule,
- 2 twarde jabłka,
- 2-4 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 3 łyżki oleju lub oliwy.
Sposób przygotowania:
- Z kapusty usuń pierwsze liście i usuń twardy głąb. Resztę drobno poszatkuj.
- Do garnka wlej wodę, dodaj sól i wrzuć kapustę. Parz przez 2 minuty - dzięki temu będzie delikatnie chrupiąca i przyjemnie miękka.
- Odcedź kapustę, dobrze ją odciskając.
- Przełóż do miski, dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Dzięki temu będzie miała apetyczny, purpurowy kolor.
- Cebulę drobno posiekaj, jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj wszystko do kapusty.
- Dodaj olej lub oliwę, cukier, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.
Pyszna, chrupiąca surówka z czerwonej kapusty jest już gotowa. Postaw ją na wigilijnym stole i obserwuj, jak szybko zniknie z miski. Smacznego!