Babcia co roku taką surówkę do ryby na Wigilię. Jest pyszna i chrupiąca, ale nie za twarda

Kiedy na stole pojawia się ryba, tuż obok ląduje wielka miska z surówką. Chociaż mało kojarzy się ona z Wigilią, to w moim domu nie ma karpia i dorsza bez tego dodatku.

Surówka z czerwonej kapusty na WigilięSurówka z czerwonej kapusty na Wigilię
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Między tradycyjnymi daniami wigilijnymi w moim domu pojawić się musi również mniej tradycyjna tego dnia surówka z czerwonej kapusty. Moja babcia robi wielką miskę, a mimo innych przysmaków na stole, chętnych do jedzenia zdecydowanie nie brakuje. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do smażonej ryby, dodając jej lekkości i świeżości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Kawowy Michałek. Hit wszystkich rodzinnych spotkań i imprez okolicznościowych

Surówka z czerwonej kapusty na Wigilię

Surówki na wigilijnym stole są raczej rzadkością, wszyscy skupiają się raczej na jarzynowej czy śledziowej. Warto jednak przygotować taki dodatek - to odpowiedź na to, co nałożyć sobie na talerz obok smażonej ryby. Dzięki temu zjemy więcej warzyw, a sam posiłek stanie się zdrowszy.

Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty © Adobe Stock

Moja babcia co roku przygotowuje pyszną, chrupiącą surówką z czerwonej kapusty. Dodaje do niej również kwaśne jabłko, cebulę oraz odrobinę soku z cytryny. Surówka jest rześka, chrupiąca i tak smaczna, że nikogo nie trzeba zachęcać do nałożenia sobie porcji. Są nawet i tacy, którzy kładą ją na talerz nie tylko koło smażonej ryby, a nawet obok pierogów.

Składniki:

  • 1 główka czerwonej kapusty,
  • 2 cebule,
  • 2 twarde jabłka,
  • 2-4 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżki oleju lub oliwy.

Sposób przygotowania:

  1. Z kapusty usuń pierwsze liście i usuń twardy głąb. Resztę drobno poszatkuj.
  2. Do garnka wlej wodę, dodaj sól i wrzuć kapustę. Parz przez 2 minuty - dzięki temu będzie delikatnie chrupiąca i przyjemnie miękka.
  3. Odcedź kapustę, dobrze ją odciskając.
  4. Przełóż do miski, dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Dzięki temu będzie miała apetyczny, purpurowy kolor.
  5. Cebulę drobno posiekaj, jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj wszystko do kapusty.
  6. Dodaj olej lub oliwę, cukier, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.

Pyszna, chrupiąca surówka z czerwonej kapusty jest już gotowa. Postaw ją na wigilijnym stole i obserwuj, jak szybko zniknie z miski. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯