Babcia co roku taką surówkę do ryby na Wigilię. Jest pyszna i chrupiąca, ale nie za twarda

Kiedy na stole pojawia się ryba, tuż obok ląduje wielka miska z surówką. Chociaż mało kojarzy się ona z Wigilią, to w moim domu nie ma karpia i dorsza bez tego dodatku.

Surówka z czerwonej kapusty na WigilięSurówka z czerwonej kapusty na Wigilię
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Między tradycyjnymi daniami wigilijnymi w moim domu pojawić się musi również mniej tradycyjna tego dnia surówka z czerwonej kapusty. Moja babcia robi wielką miskę, a mimo innych przysmaków na stole, chętnych do jedzenia zdecydowanie nie brakuje. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do smażonej ryby, dodając jej lekkości i świeżości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Kawowy Michałek. Hit wszystkich rodzinnych spotkań i imprez okolicznościowych

Surówka z czerwonej kapusty na Wigilię

Surówki na wigilijnym stole są raczej rzadkością, wszyscy skupiają się raczej na jarzynowej czy śledziowej. Warto jednak przygotować taki dodatek - to odpowiedź na to, co nałożyć sobie na talerz obok smażonej ryby. Dzięki temu zjemy więcej warzyw, a sam posiłek stanie się zdrowszy.

Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty © Adobe Stock

Moja babcia co roku przygotowuje pyszną, chrupiącą surówką z czerwonej kapusty. Dodaje do niej również kwaśne jabłko, cebulę oraz odrobinę soku z cytryny. Surówka jest rześka, chrupiąca i tak smaczna, że nikogo nie trzeba zachęcać do nałożenia sobie porcji. Są nawet i tacy, którzy kładą ją na talerz nie tylko koło smażonej ryby, a nawet obok pierogów.

Składniki:

  • 1 główka czerwonej kapusty,
  • 2 cebule,
  • 2 twarde jabłka,
  • 2-4 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżki oleju lub oliwy.

Sposób przygotowania:

  1. Z kapusty usuń pierwsze liście i usuń twardy głąb. Resztę drobno poszatkuj.
  2. Do garnka wlej wodę, dodaj sól i wrzuć kapustę. Parz przez 2 minuty - dzięki temu będzie delikatnie chrupiąca i przyjemnie miękka.
  3. Odcedź kapustę, dobrze ją odciskając.
  4. Przełóż do miski, dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Dzięki temu będzie miała apetyczny, purpurowy kolor.
  5. Cebulę drobno posiekaj, jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj wszystko do kapusty.
  6. Dodaj olej lub oliwę, cukier, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.

Pyszna, chrupiąca surówka z czerwonej kapusty jest już gotowa. Postaw ją na wigilijnym stole i obserwuj, jak szybko zniknie z miski. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej