Babcia dodaje do jajecznicy. Na widok tego składnika wielu może być przerażonych

Jajecznica wydaje się na tyle prostym daniem, że ciężko znaleźć w niej coś zaskakującego. Moja babcia znalazła jednak sposób na to, by przygotować ją inaczej niż wszyscy.

Jajecznica z nietypowym dodatkiemJajecznica z nietypowym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy myślimy o śniadaniu na ciepło, jednym z pierwszych skojarzeń jest jajecznica. Czasem smaży się ją na boczku, niekiedy na kiełbasie czy szynce. Jedni dodają pomidory i cebulkę, inni deklarują, że jajecznica to tylko na maśle. Moja babcia zaskakuje jednak dodatkiem, na widok którego niejednej osobie ścierpnie skórka na karku. Seniorka rodu stawia bowiem na ozorki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące paluszki z ciasta filo z łososiem

Jajecznica z ozorkami

Kiedyś w polskiej kuchni podroby częściej gościły na stołach, wzbudzając tym samym mniej kontrowersji. Gdy mięso było towarem deficytowym i trudnodostępnym, starano się wykorzystać je w całości. Cynaderki w sosie, wątróbka z cebulką czy gulasz z żołądków były na porządku dziennym. Do jajecznicy często dodawano również móżdżek, ale w moim domu babcia stawiała na ozorki.

Ozorki były niegdyś jedną z najpopularniejszych potraw
Ozorki były niegdyś jedną z najpopularniejszych potraw © Canva

Gdy na śniadanie pojawiała się patelnia z jajecznicą z podrobami, było wiadomo, że babcia na później szykuje ozorki w sosie własnym. Podczas gotowania ich na obiad odkładała część i łączyła z jajkami. Dopóki młodsi domownicy nie wiedzieli, jaki jest składniki tego dania, zajadali ze smakiem.

Jak przygotować ozorki do jajecznicy? Nie ma w tym nic trudnego. Ozorki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą i wytnij gruczoły ślinowe, które znajdują się z obu stron jego nasady. W dużym garnku zagotuj wod i włóż ozorki. Gotuj na małym ogniu przez około 2-3 godziny, aż będą miękkie. Możesz dodać do wody warzywa (marchew, pietruszkę, seler), liść laurowy, ziele angielskie i pieprz, aby nadać im lepszy smak. Ugotowane ozorki wyjmij z wody i ostudź. Następnie obierz je ze skóry i gotowe.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 200 g ugotowanych ozorków,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeża natka pietruszki do dekoracji (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj.
  2. Na patelni rozpuść masło, dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze przez chwilę, uważając, aby się nie przypalił.
  3. Dodaj pokrojone ozorki do cebuli i czosnku, smaż przez kilka minut, aż się podgrzeją i lekko zrumienią.
  4. Wbij jajka na patelnię, dopraw solą i pieprzem. Smaż, mieszając, aż jajecznica odpowiednio się zetnie.

Gotową jajecznicę przełóż na talerz, posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj z pieczywem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo