Babcia dodaje do jajecznicy. Na widok tego składnika wielu może być przerażonych

Jajecznica wydaje się na tyle prostym daniem, że ciężko znaleźć w niej coś zaskakującego. Moja babcia znalazła jednak sposób na to, by przygotować ją inaczej niż wszyscy.

Jajecznica z nietypowym dodatkiemJajecznica z nietypowym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy myślimy o śniadaniu na ciepło, jednym z pierwszych skojarzeń jest jajecznica. Czasem smaży się ją na boczku, niekiedy na kiełbasie czy szynce. Jedni dodają pomidory i cebulkę, inni deklarują, że jajecznica to tylko na maśle. Moja babcia zaskakuje jednak dodatkiem, na widok którego niejednej osobie ścierpnie skórka na karku. Seniorka rodu stawia bowiem na ozorki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące paluszki z ciasta filo z łososiem

Jajecznica z ozorkami

Kiedyś w polskiej kuchni podroby częściej gościły na stołach, wzbudzając tym samym mniej kontrowersji. Gdy mięso było towarem deficytowym i trudnodostępnym, starano się wykorzystać je w całości. Cynaderki w sosie, wątróbka z cebulką czy gulasz z żołądków były na porządku dziennym. Do jajecznicy często dodawano również móżdżek, ale w moim domu babcia stawiała na ozorki.

Ozorki były niegdyś jedną z najpopularniejszych potraw
Ozorki były niegdyś jedną z najpopularniejszych potraw © Canva

Gdy na śniadanie pojawiała się patelnia z jajecznicą z podrobami, było wiadomo, że babcia na później szykuje ozorki w sosie własnym. Podczas gotowania ich na obiad odkładała część i łączyła z jajkami. Dopóki młodsi domownicy nie wiedzieli, jaki jest składniki tego dania, zajadali ze smakiem.

Jak przygotować ozorki do jajecznicy? Nie ma w tym nic trudnego. Ozorki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą i wytnij gruczoły ślinowe, które znajdują się z obu stron jego nasady. W dużym garnku zagotuj wod i włóż ozorki. Gotuj na małym ogniu przez około 2-3 godziny, aż będą miękkie. Możesz dodać do wody warzywa (marchew, pietruszkę, seler), liść laurowy, ziele angielskie i pieprz, aby nadać im lepszy smak. Ugotowane ozorki wyjmij z wody i ostudź. Następnie obierz je ze skóry i gotowe.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 200 g ugotowanych ozorków,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeża natka pietruszki do dekoracji (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj.
  2. Na patelni rozpuść masło, dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze przez chwilę, uważając, aby się nie przypalił.
  3. Dodaj pokrojone ozorki do cebuli i czosnku, smaż przez kilka minut, aż się podgrzeją i lekko zrumienią.
  4. Wbij jajka na patelnię, dopraw solą i pieprzem. Smaż, mieszając, aż jajecznica odpowiednio się zetnie.

Gotową jajecznicę przełóż na talerz, posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj z pieczywem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯