Babcia dodaje do jajecznicy. Na widok tego składnika wielu może być przerażonych
Jajecznica wydaje się na tyle prostym daniem, że ciężko znaleźć w niej coś zaskakującego. Moja babcia znalazła jednak sposób na to, by przygotować ją inaczej niż wszyscy.
Kiedy myślimy o śniadaniu na ciepło, jednym z pierwszych skojarzeń jest jajecznica. Czasem smaży się ją na boczku, niekiedy na kiełbasie czy szynce. Jedni dodają pomidory i cebulkę, inni deklarują, że jajecznica to tylko na maśle. Moja babcia zaskakuje jednak dodatkiem, na widok którego niejednej osobie ścierpnie skórka na karku. Seniorka rodu stawia bowiem na ozorki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiące paluszki z ciasta filo z łososiem
Jajecznica z ozorkami
Kiedyś w polskiej kuchni podroby częściej gościły na stołach, wzbudzając tym samym mniej kontrowersji. Gdy mięso było towarem deficytowym i trudnodostępnym, starano się wykorzystać je w całości. Cynaderki w sosie, wątróbka z cebulką czy gulasz z żołądków były na porządku dziennym. Do jajecznicy często dodawano również móżdżek, ale w moim domu babcia stawiała na ozorki.
Gdy na śniadanie pojawiała się patelnia z jajecznicą z podrobami, było wiadomo, że babcia na później szykuje ozorki w sosie własnym. Podczas gotowania ich na obiad odkładała część i łączyła z jajkami. Dopóki młodsi domownicy nie wiedzieli, jaki jest składniki tego dania, zajadali ze smakiem.
Jak przygotować ozorki do jajecznicy? Nie ma w tym nic trudnego. Ozorki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą i wytnij gruczoły ślinowe, które znajdują się z obu stron jego nasady. W dużym garnku zagotuj wod i włóż ozorki. Gotuj na małym ogniu przez około 2-3 godziny, aż będą miękkie. Możesz dodać do wody warzywa (marchew, pietruszkę, seler), liść laurowy, ziele angielskie i pieprz, aby nadać im lepszy smak. Ugotowane ozorki wyjmij z wody i ostudź. Następnie obierz je ze skóry i gotowe.
Składniki:
- 4 jajka,
- 200 g ugotowanych ozorków,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku,
- świeża natka pietruszki do dekoracji (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj.
- Na patelni rozpuść masło, dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze przez chwilę, uważając, aby się nie przypalił.
- Dodaj pokrojone ozorki do cebuli i czosnku, smaż przez kilka minut, aż się podgrzeją i lekko zrumienią.
- Wbij jajka na patelnię, dopraw solą i pieprzem. Smaż, mieszając, aż jajecznica odpowiednio się zetnie.
Gotową jajecznicę przełóż na talerz, posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj z pieczywem. Smacznego!