WAŻNE
TERAZ

Trump przemawia w ONZ. Na początku uderzył w organizację

Babcia dodawała do mleka. Połowa kuzynostwa na samą myśl traciła apetyt

O ile sama zupa mleczna już nie dla wszystkich jest rarytasem, o tyle to połączenie zjedna sobie jeszcze mniej fanów. Połączenie tych dwóch składników niewielu osobom przyszłoby jako pierwsze do głowy.

Zupa mleczna z makaronem i ziemniakamiZupa mleczna z makaronem i ziemniakami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Zupa mleczna to śniadaniowy klasyk, który wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem. Serwowano ją w przedszkolach, gotowały ją nasze mamy, a i nie brakuje osób, które do dziś z przyjemnością wracają do jej smaku. W posłodzonym mleku najczęściej lądowały lane kluski (nazywane także zacierką) lub makaron, w szczególności wtedy, gdy został z obiadu. Moja babcia stawiała jednak na duet: oprócz świderków do mleka wrzucała także ziemniaki. To połączenie podzieliło moich kuzynów na dwie grupy: tych, którzy zajadali się nią z radością, i tych, którzy na sam jej widok tracili apetyt.

Fasolka szparagowa w słoikach – prosty przepis na zimę

Zupa mleczna z ziemniakami

Chociaż dodatek ziemniaków do zupy mlecznej może wydawać się dziwny, to w przeszłości był to często spotykany zwyczaj. Ziemniaki, obok makaronu, były podstawą wielu dań, które miały szybko i na długo zaspokoić głód. Dodatek ugotowanych, a następnie częściowo rozgniecionych ziemniaków, sprawiał, że zupa zyskiwała gęstą, sycącą konsystencję. Wbrew pozorom to całkiem smaczne połączenie, do tego tanie i pożywne.

Wersja z ziemniakami to prawdziwy powrót do czasów, gdy dania miały być przede wszystkim sycące i pożywne. Taki dodatek sprawiał, że zupa stawała się gęsta i treściwa, co miało kluczowe znaczenie w czasach, gdy nie marnowało się jedzenia, a każdy składnik miał swoją wartość. Połączenie słodyczy mleka i cukru z neutralnym smakiem ziemniaków i makaronu, wbrew pozorom, jest całkiem smaczne i zbalansowane.

Składniki:

  • 4 małe ziemniaki,
  • 3/4 litra mleka,
  • 100 g makaronu świderki lub nitki,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. Ugotuj je w osobnym garnku w osolonej wodzie, aż będą miękkie.
  2. Odcedź ziemniaki, ale pozostaw kilka łyżek wody. Część ugotowanych ziemniaków rozgnieć tłuczkiem na purée.
  3. Mleko zagotuj w garnku. Do gorącego mleka dodaj rozgniecione ziemniaki, ugotowany makaron, cukier i szczyptę soli.
  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aby smaki się połączyły. Zupa powinna być gęsta i kremowa. Serwuj na ciepło. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Szybka pizza na kolację. Jej zrobienie zajmuje mi dosłownie 5 minut
Szybka pizza na kolację. Jej zrobienie zajmuje mi dosłownie 5 minut
Słodka, a pełna zdrowia przekąska. Orzechy otaczam gęstą masą i trudno się im oprzeć
Słodka, a pełna zdrowia przekąska. Orzechy otaczam gęstą masą i trudno się im oprzeć
Zbieram w lesie i robię zupę. Wyglądają jak pieczarki, ale o niebo lepsze
Zbieram w lesie i robię zupę. Wyglądają jak pieczarki, ale o niebo lepsze
Polewam nim ciasta z owocami sezonowymi. Sto razy lepszy od lodów waniliowych
Polewam nim ciasta z owocami sezonowymi. Sto razy lepszy od lodów waniliowych
W moim domu nie chcę ostatnio słyszeć o innym cieście. Ten deser bije inne na głowę
W moim domu nie chcę ostatnio słyszeć o innym cieście. Ten deser bije inne na głowę
Na Węgrzech jadłam najlepsze naleśniki. Podpatrzyłam przepis i smażę co tydzień
Na Węgrzech jadłam najlepsze naleśniki. Podpatrzyłam przepis i smażę co tydzień
Domowych winogron nie przerabiam na wino. To ciasto jest hitem jesieni
Domowych winogron nie przerabiam na wino. To ciasto jest hitem jesieni
Dziś Polacy o nim zapomnieli, a lepsze niż kurczak. Nietłuste i pełne żelaza
Dziś Polacy o nim zapomnieli, a lepsze niż kurczak. Nietłuste i pełne żelaza
Różne ceny na jednym stoisku. Tyle zapłacisz za borowiki w Warszawie
Różne ceny na jednym stoisku. Tyle zapłacisz za borowiki w Warszawie
Do mleka dodaję nietypowy owoc. Na drugie śniadanie jak znalazł
Do mleka dodaję nietypowy owoc. Na drugie śniadanie jak znalazł
Japonka spróbowała polskiego bigosu. Jej reakcja mówi wszystko
Japonka spróbowała polskiego bigosu. Jej reakcja mówi wszystko
Słodkie przetwory, które będą hitem na zimę. Przerabiam kilka kilogramów
Słodkie przetwory, które będą hitem na zimę. Przerabiam kilka kilogramów