Babcia dodawała do mleka. Połowa kuzynostwa na samą myśl traciła apetyt
O ile sama zupa mleczna już nie dla wszystkich jest rarytasem, o tyle to połączenie zjedna sobie jeszcze mniej fanów. Połączenie tych dwóch składników niewielu osobom przyszłoby jako pierwsze do głowy.
Zupa mleczna to śniadaniowy klasyk, który wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem. Serwowano ją w przedszkolach, gotowały ją nasze mamy, a i nie brakuje osób, które do dziś z przyjemnością wracają do jej smaku. W posłodzonym mleku najczęściej lądowały lane kluski (nazywane także zacierką) lub makaron, w szczególności wtedy, gdy został z obiadu. Moja babcia stawiała jednak na duet: oprócz świderków do mleka wrzucała także ziemniaki. To połączenie podzieliło moich kuzynów na dwie grupy: tych, którzy zajadali się nią z radością, i tych, którzy na sam jej widok tracili apetyt.
Fasolka szparagowa w słoikach – prosty przepis na zimę
Zupa mleczna z ziemniakami
Chociaż dodatek ziemniaków do zupy mlecznej może wydawać się dziwny, to w przeszłości był to często spotykany zwyczaj. Ziemniaki, obok makaronu, były podstawą wielu dań, które miały szybko i na długo zaspokoić głód. Dodatek ugotowanych, a następnie częściowo rozgniecionych ziemniaków, sprawiał, że zupa zyskiwała gęstą, sycącą konsystencję. Wbrew pozorom to całkiem smaczne połączenie, do tego tanie i pożywne.
Wersja z ziemniakami to prawdziwy powrót do czasów, gdy dania miały być przede wszystkim sycące i pożywne. Taki dodatek sprawiał, że zupa stawała się gęsta i treściwa, co miało kluczowe znaczenie w czasach, gdy nie marnowało się jedzenia, a każdy składnik miał swoją wartość. Połączenie słodyczy mleka i cukru z neutralnym smakiem ziemniaków i makaronu, wbrew pozorom, jest całkiem smaczne i zbalansowane.
Składniki:
- 4 małe ziemniaki,
- 3/4 litra mleka,
- 100 g makaronu świderki lub nitki,
- 1 łyżeczka cukru,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. Ugotuj je w osobnym garnku w osolonej wodzie, aż będą miękkie.
- Odcedź ziemniaki, ale pozostaw kilka łyżek wody. Część ugotowanych ziemniaków rozgnieć tłuczkiem na purée.
- Mleko zagotuj w garnku. Do gorącego mleka dodaj rozgniecione ziemniaki, ugotowany makaron, cukier i szczyptę soli.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aby smaki się połączyły. Zupa powinna być gęsta i kremowa. Serwuj na ciepło. Smacznego!