Babcia używała jej nie tylko do klusek. Dzięki niej pościel dłużej była świeża

Nasze babcie mają rady i sposoby niemal na wszystko. Kiedy w sklepach świeciły głównie pustki, a o niektórych produktach nawet się jeszcze nie śniło, w ruch szła pomysłowość i zaradność.

Jak zrobić krochmal? - PysznościJak zrobić krochmal? - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Liudmila Chernetska
Ewa Malinowska

Pamiętacie te sztywne kołnierzyki koszul, śnieżnobiałe obrusy i sztywne serwetki na stoliku? Wszystko to zasługa krochmalu, magicznego środka, który w babcinych rękach zamieniał się w piorące złoto. Tani produkt potrafił zrobi ogromną robotę nie tylko przy praniu - dodany do kąpiel łagodził podrażnienia zarówno u dorosłych, jak i u dzieci.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na "zupę nic". W województwie zachodniopomorskim jadano ją na okrągło

Czym jest krochmal?

Krochmal w klasycznej wersji powstaje poprzez zagotowanie zawiesiny skrobi w wodzie. Najczęściej używa się do tego skrobi ziemniaczanej, która bardziej kojarzy się obecnie z kluskami niż porządkami. Dawniej krochmal był powszechnie używany w domach do usztywniania i impregnacji tkanin, bielizny i odzieży. Nadawał on tkaninom piękny wygląd, blask, chrupkość i ułatwiał prasowanie. Dodatkowo chronił przed zabrudzeniami.

Mąka ziemniaczana - Pyszności
Mąka ziemniaczana - Pyszności © Canva

Oprócz zastosowań domowych krochmal znalazł również zastosowanie w pielęgnacji ciała, głównie niemowląt. Kąpiele z dodatkiem krochmalu łagodzą zmiany skórne i podrażnienia. To remedium na potówki, trądzik niemowlęcy, świąd, wysypkę i podrażnienia. rochmal działa kojąco na podrażnioną skórę, redukując uczucie swędzenia i pieczenia. Zawarte w nim skrobia i minerały tworzą na skórze warstwę ochronną, która chroni ją przed czynnikami drażniącymi.

Jak zrobić krochmal?

Krochmal to nie tylko magiczny proszek z babcinej szuflady, ale również produkt, który możemy z łatwością zrobić sami w domu. Jest to sposób nie tylko tańszy, ale również bardziej ekologiczny i zdrowszy niż kupowany gotowy produkt.

Jak krochmalić w pralce?
Jak krochmalić w pralce? © Getty Images | nito100

Składniki:

  • 1 litr zimnej wody,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (do krochmalenia pościeli, obrusów i ścierek) lub 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (do krochmalenia ubrań).

Sposób przygotowania:

  1. Odmierz litr zimnej wody i odlej z niego szklankę.
  2. Resztę wody zagotuj w garnku.
  3. Wymieszaj odmierzoną porcję mąki ziemniaczanej z odlaną wcześniej szklanką zimnej wody. Upewnij się, że nie ma grudek.
  4. Gdy woda w garnku zacznie wrzeć, wlej do niej powoli roztwór mąki. Cały czas energicznie mieszaj, aby uniknąć powstawania grudek.
  5. Gotuj na małym ogniu przez około 5 minut, ciągle mieszając. Krochmal jest gotowy, gdy zgęstnieje i nabierze konsystencji kisielu.
  6. Zdejmij garnek z ognia i odstaw do ostygnięcia.

Tak przygotowany krochmal wystarczy wlać do pralki i nastawić dodatkowe płukanie. Nie krochmal tkanin wykonanych z delikatnych materiałów, takich jak jedwab, wełna czy satyna.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba