Biorę 2 jajka i jabłko. W kwadrans mam całą górę mini szarlotek z patelni

Nadchodząca jesień stwarza pyszne okazje do rozsmakowywania się w aromatycznych daniach i deserach pachnących jabłkami i cynamonem. Szarlotki w wersji mini możesz zrobić nawet na śniadanie. Są słodkie, sycące i pełne wartości odżywczych.

Mini szarlotki z patelni to pomysł na zdrowe śniadanie na słodkoMini szarlotki z patelni to pomysł na zdrowe śniadanie na słodko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jajka na śniadanie to zawsze dobry pomysł. Żółtka zawierają kompleks witamin i kwasów tłuszczowych, a białka to pakiet aminokwasów, co razem tworzy solidną dawkę energii, potrzebnej na cały dzień. Świetną odskocznią od tradycyjnej jajecznicy czy sadzonych są puszyste omlety, które można zrobić zarówno z wytrawnymi, jak i ze słodkimi dodatkami. Jesienią nie może zabraknąć wersji z jabłkami i cynamonem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszne kanapki z puszystym jak chmurka omletem

Fit omlety z mąką orkiszową

Chociaż omlety możesz zrobić również z samych jajek, dodatek mąki orkiszowej wpłynie na lepszą konsystencję ciasta i zwiększy wartość odżywczą śniadania. To dlatego, że zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, E i K oraz minerały takie jak magnez, żelazo, fosfor i potas. Jest również bogata w błonnik, który poprawi perystaltykę jelit.

Taka mąka tworzy zgrany duet z jajkami, ponieważ może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowo zawiera rodanid, czyli naturalny antybiotyk, dzięki czemu wspiera odporność organizmu, zmniejszając ryzyko jesiennych infekcji. Należy jednak pamiętać o tym, że mąka orkiszowa, podobnie jak pszenna, nie jest pozbawiona glutenu, więc nie może być stosowana u osób z celiakią.

Przepis na fit szarlotki z patelni w wersji mini

Z podanych składników zrobisz talerz małych omlecików z jabłkami dla jednej osoby.

Składniki:

  • 1 jabłko,
  • szczypta cynamonu,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki orkiszowej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • miód lub syrop klonowy do polania.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłko obierz ze skórki, wytnij z nich gniazda nasienne, a owoce pokrój w kostkę. Przełóż do miski i wymieszaj z cynamonem.
  2. W drugiej misce ubij jajka na bardzo puszystą masę (ok. 10 minut ubijania). Wymieszaj łyżką z mąką orkiszową i proszkiem do pieczenia, dodaj szczyptę soli. Do masy wmieszaj jabłka.
  3. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Łyżką nakładaj małe placuszki i smaż na rumiany kolor z obydwu stron.
  4. Przed podaniem polej je miodem lub syropem klonowym.
Wybrane dla Ciebie
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀