Biorę 2 jajka i jabłko. W kwadrans mam całą górę mini szarlotek z patelni
Nadchodząca jesień stwarza pyszne okazje do rozsmakowywania się w aromatycznych daniach i deserach pachnących jabłkami i cynamonem. Szarlotki w wersji mini możesz zrobić nawet na śniadanie. Są słodkie, sycące i pełne wartości odżywczych.
Jajka na śniadanie to zawsze dobry pomysł. Żółtka zawierają kompleks witamin i kwasów tłuszczowych, a białka to pakiet aminokwasów, co razem tworzy solidną dawkę energii, potrzebnej na cały dzień. Świetną odskocznią od tradycyjnej jajecznicy czy sadzonych są puszyste omlety, które można zrobić zarówno z wytrawnymi, jak i ze słodkimi dodatkami. Jesienią nie może zabraknąć wersji z jabłkami i cynamonem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepyszne kanapki z puszystym jak chmurka omletem
Fit omlety z mąką orkiszową
Chociaż omlety możesz zrobić również z samych jajek, dodatek mąki orkiszowej wpłynie na lepszą konsystencję ciasta i zwiększy wartość odżywczą śniadania. To dlatego, że zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, E i K oraz minerały takie jak magnez, żelazo, fosfor i potas. Jest również bogata w błonnik, który poprawi perystaltykę jelit.
Taka mąka tworzy zgrany duet z jajkami, ponieważ może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowo zawiera rodanid, czyli naturalny antybiotyk, dzięki czemu wspiera odporność organizmu, zmniejszając ryzyko jesiennych infekcji. Należy jednak pamiętać o tym, że mąka orkiszowa, podobnie jak pszenna, nie jest pozbawiona glutenu, więc nie może być stosowana u osób z celiakią.
Przepis na fit szarlotki z patelni w wersji mini
Z podanych składników zrobisz talerz małych omlecików z jabłkami dla jednej osoby.
Składniki:
- 1 jabłko,
- szczypta cynamonu,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki orkiszowej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- olej do smażenia,
- miód lub syrop klonowy do polania.
Sposób przygotowania:
- Jabłko obierz ze skórki, wytnij z nich gniazda nasienne, a owoce pokrój w kostkę. Przełóż do miski i wymieszaj z cynamonem.
- W drugiej misce ubij jajka na bardzo puszystą masę (ok. 10 minut ubijania). Wymieszaj łyżką z mąką orkiszową i proszkiem do pieczenia, dodaj szczyptę soli. Do masy wmieszaj jabłka.
- Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Łyżką nakładaj małe placuszki i smaż na rumiany kolor z obydwu stron.
- Przed podaniem polej je miodem lub syropem klonowym.