Bożonarodzeniowe wypieki z olejem rzepakowym – zdrowsze, tańsze, smaczniejsze i prostsze. Dowód? Pyszny sernik czekoladowy!

Święta Bożego Narodzenia to czas, gdy nasze kuchnie wypełniają się aromatem świeżo upieczonych ciast. Tradycyjnie w wielu przepisach wykorzystuje się masło, jednak coraz więcej osób poszukuje zdrowszych i równie smacznych alternatyw. Olej rzepakowy staje się popularnym zamiennikiem masła w wypiekach, oferując liczne korzyści zarówno pod względem zdrowotnym, jak i kulinarnym.

Sernik czekoladowy na olejuSernik czekoladowy na oleju
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Justyna Nowaczek

Dlaczego warto zastąpić masło olejem rzepakowym w wypiekach?

1. Neutralny smak i aromat

Olej rzepakowy charakteryzuje się delikatnym, neutralnym smakiem i zapachem, dzięki czemu nie wpływa na finalny aromat i walory smakowe ciasta, pozwalając zachować tradycyjny charakter wypieków.

2. Łatwość użycia

Jako płynny tłuszcz, olej rzepakowy jest gotowy do użycia bez potrzeby wcześniejszego rozpuszczania czy zmiękczania, co upraszcza i skraca proces przygotowywania ciasta.

3. Dłuższa świeżość i wilgotność

Wypieki z dodatkiem oleju rzepakowego pozostają dłużej świeże i wilgotne, co wpływa nie tylko na ich walory smakowe i konsystencję, ale jest szczególnie ważne podczas świątecznych przygotowań, gdy ciasta często pieczemy z wyprzedzeniem.

4. Korzyści zdrowotne

Olej rzepakowy zawiera dużą ilość niezbędnych naszemu organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu linolowego (omega-6) i alfa-linolenowego (omega-3). Dodatkowo olej rzepakowy jest źródłem zarówno steroli roślinnych, które pomagają obniżać poziom cholesterolu w organizmie, jak i witamin E i K oraz prowitaminy A.

5. Oszczędności!

Obecnie kostka masła kosztuje aż 7-8 zł. Po co przepłacać skoro mamy tańsze i lepsze zamienniki, a dodatkowo nie przypłacimy tego zdrowiem. W dodatku bez kompromisu względem smaku i jakości wypieków. Przyznajmy — zwykle każdy posiada w domu olej do przygotowywania potraw, więc nie ma ryzyka, że akurat zabraknie nam odpowiedniej ilości masła w lodówce. A komu się to nie przytrafiło i nigdy nie biegł w pośpiechu do najbliższego sklepu po kostkę masła, niech pierwszy rzuci kamieniem!

6. Wpływ na środowisko

Wybierając olej rzepakowy, wspieramy produkcję roślinną, która generuje mniejszy ślad węglowy w porównaniu z produkcją tłuszczów zwierzęcych, przyczyniając się do ochrony środowiska poprzez zmniejszenie tempa zmian klimatycznych.

Jak zastąpić masło olejem rzepakowym w przepisach?

Ustaliliśmy już, że olej rzepakowy to znakomity zamiennik masła w wypiekach, ale musimy też wiedzieć, że kluczowe jest zachowanie odpowiednich proporcji. Aby nasze kulinarne trudy nie poszły na marne, należy zachować bardzo skrupulatnie odpowiednie miary. Wynika to z konsystencji oraz zawartości tłuszczu. Masło zawiera 82 proc. lipidów, olej oczywiście 100 proc., więc należy użyć go trochę mniej. Co zresztą znowu daje nam oszczędności!

Przyjmuje się, że 100 g masła to 3-4 łyżki oleju rzepakowego. Również, zamiast kostki margaryny możemy dać do ciasta 1 szklankę oleju.

No dobrze. Skoro wiemy, że i dlaczego warto oraz jak dokonać tej zamiany, sprawdźmy teorię w praktyce na przykładzie sernika czekoladowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowy sernik na oleju. Prawdziwy hit wśród świątecznych wypieków

Przepis na czekoladowy sernik z olejem rzepakowym

Składniki:

Spód:

  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów.

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 40 g budyniu czekoladowego (proszek),
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 100 g kremu czekoladowego,
  • 100 g cukru,
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g mlecznej czekolady,
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego.

Sposób przygotowania:

1. Przygotowanie spodu:

o Wyłóż tortownicę (średnica około 24 cm) papierem do pieczenia.

o Ułóż biszkopty na spodzie formy, tworząc równą warstwę.

2. Masa serowa:

o W dużej misce umieść twaróg sernikowy, proszek budyniowy, jajka, kakao, krem czekoladowy, cukier i olej rzepakowy.

o Miksuj na średnich obrotach do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

o Wylej masę serową na przygotowany spód z biszkoptów, wyrównując powierzchnię.

3. Pieczenie:

o Rozgrzej piekarnik do 170°C.

o Wstaw sernik do piekarnika i piecz przez około 50 minut. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia w uchylonym piekarniku.

4. Polewa czekoladowa:

o W kąpieli wodnej rozpuść mleczną czekoladę z dodatkiem 1 łyżeczki oleju rzepakowego, mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji.

o Polej ostudzony sernik przygotowaną polewą, równomiernie rozprowadzając.

5. Chłodzenie:

o Wstaw sernik do lodówki na minimum 4 godziny, aby masa stężała.

Wskazówka: Przed podaniem udekoruj sernik wiórkami czekoladowymi lub świeżymi owocami dla dodatkowego efektu wizualnego i smakowego.

Zastąpienie masła olejem rzepakowym w świątecznych wypiekach to krok w stronę zdrowszej i bardziej świadomej kuchni. Olej rzepakowy nie tylko ułatwia przygotowanie ciast, ale także wzbogaca je o cenne składniki odżywcze, nie wpływając negatywnie na smak. Warto eksperymentować z tym tańszym i wegetariańskim zamiennikiem, odkrywając nowe, pyszne oblicza tradycyjnych wypieków.

#Fundusze Promocji

Płatna współpraca z Polskim Stowarzyszeniem Producentów Oleju
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej