Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Dzień Matki zbliża się wielkimi krokami. Odkąd sama zostałam mamą, ten czas jest dla mnie szczególny. Co roku staram się uczcić to święto w ciekawy sposób, dlatego zawsze przygotowuję coś specjalnego. Sernik nowojorski jest tak pyszny i delikatny, że nie obejdzie się bez dokładki.
Nie ma co się oszukiwać – to nie jest ciasto fit. To sernik z charakterem. Poważny, kremowy, gęsty jak nowojorskie powietrze latem i z tą aksamitną warstwą śmietany na wierzchu, która sprawia, że każda łyżeczka to wydarzenie. Klasyka w najlepszym wydaniu. Bez rodzynek, bez spodu z zakalcowatego biszkoptu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z wierzchu wygląda jak spalony, ale to najlepszy sernik świata. W krówkowej wersji jest obłędny
Sernik nowojorski to idealne ciasto na Dzień Matki
Ten przepis jest dla tych, którzy wiedzą, że jak już piec sernik, to taki, który robi efekt "wow" bez konieczności podkładania confetti. Dlatego sernik nowojorski to strzał w dziesiątkę. A co najlepsze: nie trzeba być cukiernikiem roku, żeby wyszedł perfekcyjny.
Składniki:
- 200 g herbatników maślanych,
- 80 g masła,
- 1 kg twarogu z wiaderka (najlepiej tłustego i gładkiego) lub Philadelphia,
- 200 g cukru,
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią,
- 200 g śmietany 18 proc. (gęstej),
- 5 dużych jajek,
- łyżka skrobi ziemniaczanej (opcjonalnie).
Dodatkowo (na wierzch):
- 400 g śmietany 18 proc.,
- 60 g cukru pudru.
Sposób wykonania:
- Pokrusz herbatniki na drobno: użyj blendera lub stłucz wałkiem w woreczku. Rozpuść masło, wymieszaj z ciasteczkami na konsystencję mokrego piasku i wciśnij w dno tortownicy. Schowaj na godzinkę do lodówki.
- Przygotuj masę serową. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową: to ważne, by masa nie zwarzyła się ani nie napowietrzyła za mocno. Do misy miksera wrzuć twaróg z wiaderka lub serek Philadelphia, oba rodzaje cukru oraz gęstą śmietanę 18 proc. Miksuj na średnich obrotach tylko do połączenia składników.
- Wbij po kolei 5 dużych jajek, krótko mieszając każde. Na koniec dodaj łyżkę skrobi ziemniaczanej (nie jest to obowiązkowy punkt, ale warto) i miksuj jeszcze kilka minut. Przelej masę do formy, wyrównaj wierzch.
- Wstaw tortownicę do większej blachy i zrób po prostu kąpiel wodną. Piecz 40 minut w 170°C (góra-dół), a potem zmniejsz temperaturę do 140°C i piecz kolejne 40 minut.
- Wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj drzwi (sernik nowojorski potrzebuje jeszcze 10 minut ciszy i spokoju). Następnie uchyl drzwiczki i zostaw go do całkowitego ostygnięcia w piekarniku.
- W misce wymieszaj 400 g śmietany 18 proc. z 60 g cukru pudru. Rozsmaruj na wierzchu wystudzonego sernika i wstaw jeszcze raz do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 minut, by wierzch się lekko zapiekł i utrwali.
Gotowy sernik możesz podawać z musem i owocami. Będzie jeszcze smaczniejszy i na pewno nikt mu się nie oprze.