Zaskakujące słowa dietetyka o cukrze. Oto co się stanie, gdy odstawisz go na 2 tygodnie
Cukier towarzyszy nam niemalże codziennie, dodajemy go do ciast i jest obecny w wielu produktach spożywczych, szczególnie w słodyczach. Każdy z nas wie, że nie jest zbyt zdrowym produktem i powinniśmy ograniczyć go do minimum. Jeśli odstawiamy go na dwa tygodnie, będą działy się cuda.
24.06.2023 17:25
Dietetycy bardzo często przestrzegają przed cukrem. Opowiadają o skutkach, jakie przynosi jego częste spożywanie. Wzrost wagi, podwyższony poziom trójglicerydów i większy apetyt - to tylko niektóre z nich. Możemy się także nabawić miażdżycy i insulinooporności, a nasze zęby nie będą w najlepszym stanie.
Dlaczego warto odstawić cukier? Dietetyk wyjaśnia, co się stanie, gdy to zrobimy
Doktor dietetyki Michał Wrzosek po raz kolejny podzielił się swoją wiedzą na temat zdrowego odżywiania. Tym razem na tapetę trafił słodki proszek, który przez wiele osób nazywany jest "białą śmiercią". Jeśli całkowicie z niego zrezygnujemy, przede wszystkim zmniejszymy ilość spożywanych kalorii.
To także świetna opcja dla osób, które zmagają się z trądzikiem. Może on po prostu się zmniejszyć i nie będzie tak bardzo uciążliwy. Stan i wygląd cery znacznie się poprawi. Kolejną kwestią są trójglicerydy. Na samym początku tego nie zauważymy, ale ich poziom zacznie spadać, za co organizm nam podziękuje.
Lepiej jeść mniej niż wcale?
Odstawienie słodyczy może być trudne i często prowadzi do tego, że potem sięgamy po jeszcze większe ilości. To sprawi, że zrobimy naszemu organizmowi ogromną krzywdę. Często zdarzało się tak, że postanawialiśmy sobie, że kończymy z cukrem i słodkimi przekąskami, a wychodziło zupełnie coś innego. Niektórzy wytrzymywali tydzień, inni miesiąc i wracali do starych nawyków. Dlatego też, jeśli mamy ochotę na małego batonika, możemy go od czasu do czasu zjeść. Nic złego się nie stanie, a to czasem pomoże w trzymaniu właściwej wagi.