Zaskakujące słowa dietetyka o cukrze. Oto co się stanie, gdy odstawisz go na 2 tygodnie

Cukier towarzyszy nam niemalże codziennie, dodajemy go do ciast i jest obecny w wielu produktach spożywczych, szczególnie w słodyczach. Każdy z nas wie, że nie jest zbyt zdrowym produktem i powinniśmy ograniczyć go do minimum. Jeśli odstawiamy go na dwa tygodnie, będą działy się cuda.

ObrazekCukier w opinii dietetyka Michała Wrzoska (Pexels, Youtube)
Paulina Hermann

Dietetycy bardzo często przestrzegają przed cukrem. Opowiadają o skutkach, jakie przynosi jego częste spożywanie. Wzrost wagi, podwyższony poziom trójglicerydów i większy apetyt - to tylko niektóre z nich. Możemy się także nabawić miażdżycy i insulinooporności, a nasze zęby nie będą w najlepszym stanie.

Dlaczego warto odstawić cukier? Dietetyk wyjaśnia, co się stanie, gdy to zrobimy

Doktor dietetyki Michał Wrzosek po raz kolejny podzielił się swoją wiedzą na temat zdrowego odżywiania. Tym razem na tapetę trafił słodki proszek, który przez wiele osób nazywany jest "białą śmiercią". Jeśli całkowicie z niego zrezygnujemy, przede wszystkim zmniejszymy ilość spożywanych kalorii.

To także świetna opcja dla osób, które zmagają się z trądzikiem. Może on po prostu się zmniejszyć i nie będzie tak bardzo uciążliwy. Stan i wygląd cery znacznie się poprawi. Kolejną kwestią są trójglicerydy. Na samym początku tego nie zauważymy, ale ich poziom zacznie spadać, za co organizm nam podziękuje.

- Cukier to nie jest trucizna dopóki nie jesz go za dużo. Dlatego zamiast eliminować, to go ograniczaj. Jak odstawisz go na dwa tygodnie i potem znowu zaczniesz jeść, to wszystkie efekty się cofną i nie stanie się nic - tłumaczy Michał Wrzosek.
Obrazek
Cukier (pixabay)

Lepiej jeść mniej niż wcale?

Odstawienie słodyczy może być trudne i często prowadzi do tego, że potem sięgamy po jeszcze większe ilości. To sprawi, że zrobimy naszemu organizmowi ogromną krzywdę. Często zdarzało się tak, że postanawialiśmy sobie, że kończymy z cukrem i słodkimi przekąskami, a wychodziło zupełnie coś innego. Niektórzy wytrzymywali tydzień, inni miesiąc i wracali do starych nawyków. Dlatego też, jeśli mamy ochotę na małego batonika, możemy go od czasu do czasu zjeść. Nic złego się nie stanie, a to czasem pomoże w trzymaniu właściwej wagi.

Wybrane dla Ciebie
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury