Często serwowana razem z kawą. Nie każdy wie, co z nią zrobić

Włosi uwielbiają przestrzegać rytuałów związanych ze spożywaniem kawy. Dlatego podczas włoskich wakacji, ale też w Polsce w dobrych kawiarniach, można spotkać się z espresso podanym ze szklanką wody. Czemu służy taka praktyka serwowania kawy?

Po co podaje się wodę do espresso?Po co podaje się wodę do espresso?
Źródło zdjęć: © Canva | honbliss

Do espresso w dobrych kawiarniach podaje się szklankę wody w temperaturze pokojowej. Osoby niezaznajomione z włoskim rytuałem spożywania kawy mogą poczuć się zdezorientowane. Do czego zatem służy woda podana do espresso?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne babeczki orzechowo-czekoladowe robię w mgnieniu oka. Nie potrzebuję nawet piekarnika

Po co podaje się wodę do espresso?

Z pewnością nie do rozcieńczenia mocnej kawy. A wspominamy o tym, ponieważ w mediach społecznościowych pojawiają się filmiki przedstawiające, jak turyści radzą sobie z dodatkową wodą, przelewając do niej zawartość filiżanki. Dla Włochów to jak oblega. Espresso bowiem to kawa w najczystszej postaci, najdoskonalsza. Należy ją wypić szybko, w maksymalnie trzech łykach.

Sama filiżanka do podania espresso powinna mieć biały kolor, by wzorami czy kolorami nie rozpraszać zmysłów, które powinny skupić się wyłącznie na napoju. Filiżankę należy wcześniej lekko podgrzać, dzięki czemu napar nie odda swojego ciepła naczyniu. Espresso jednak nie powinno być gorące. Jak podaje Narodowy Instytut Włoskiego Espresso (tak, jest taki instytut), temperatura kawy powinna wynosić ok. 67 st. C.

Dlaczego do espresso podaje się wodę?
Dlaczego do espresso podaje się wodę? © Canva | kaupok

Jak pić espresso podane z wodą?

Woda serwowana razem z espresso służy oczyszczeniu kubków smakowych. Należy więc spożyć ją przed wypiciem samej kawy, by przygotować jamę ustną do konsumpcji espresso. Dzięki temu zabiegowi można cieszyć się niczym niezmąconym smakiem kawy.

Nie ma jednak jednej szkoły. Niektórzy wychodzą z założenia, że wodę należy pić w porcjach przed każdym łykiem kawy. Kolejni polecają zostawić nieco wody na koniec, by wypłukać nią intensywne substancje smakowe, które pozostają w ustach po wypiciu kawy (tzw. aftertaste). Odświeżenie to przygotowuje kubki smakowe na degustację kolejnych potraw i innych napojów.

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej
Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej
Ma delikatne mięso i lekki smak. Dziś mało kto pamięta o tym gatunku
Ma delikatne mięso i lekki smak. Dziś mało kto pamięta o tym gatunku
Mama dodaje do zalewy. Jej grzybki zawsze zbierają lawinę komplementów
Mama dodaje do zalewy. Jej grzybki zawsze zbierają lawinę komplementów
Wszyscy zachwycają się metamorfozą Anety Zając. Pokazała, co je po treningu
Wszyscy zachwycają się metamorfozą Anety Zając. Pokazała, co je po treningu
Robię na niej pizzę. Jest wartościowa, a często ląduje w zlewie
Robię na niej pizzę. Jest wartościowa, a często ląduje w zlewie
W sobotę na obiad często robię takie żeberka. Mięso jest soczyste, pełne smaku i rozpływa się w ustach
W sobotę na obiad często robię takie żeberka. Mięso jest soczyste, pełne smaku i rozpływa się w ustach
Na Węgrzech robią takie leczo. Polacy będą zaskoczeni, że nie ma w nim tego składnika
Na Węgrzech robią takie leczo. Polacy będą zaskoczeni, że nie ma w nim tego składnika
Apetyczny dodatek do chleba zrobisz w kwadrans. Smakuje niemal jak pasztet, a nie ma grama mięsa
Apetyczny dodatek do chleba zrobisz w kwadrans. Smakuje niemal jak pasztet, a nie ma grama mięsa
W chłodne dni robię aromatyczną zupę. Przepis mam od cioci z Węgier
W chłodne dni robię aromatyczną zupę. Przepis mam od cioci z Węgier
Łączę kilka składników. Po chwili mam stertę puszystych placuszków
Łączę kilka składników. Po chwili mam stertę puszystych placuszków
Pod koniec gotowania wrzucam 1 kostkę. Sos pomidorowy jest smaczniejszy i bardziej aksamitny
Pod koniec gotowania wrzucam 1 kostkę. Sos pomidorowy jest smaczniejszy i bardziej aksamitny
Ewa Wachowicz robi najlepszą. Świetna na obiad i na kolację
Ewa Wachowicz robi najlepszą. Świetna na obiad i na kolację