Czeszki upychają je do słoików jak ogórki. Dla polskich gospodyń to nie do pomyślenia

Z przetworami w słoikach kojarzą się przede wszystkim warzywa i owoce, ale czeskie gospodynie upychają tam coś innego. Popularna przekąska nie każdemu przypadnie do gustu, chociaż warto przełamać się i dać jej szansę.

Czeskie utopence serwuje się często jako dodatek do piwaCzeskie utopence serwuje się często jako dodatek do piwa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Polska kuchnia jest znana z wielu smakowitych dań, a kiszone ogórki to jeden z jej nieodłącznych elementów. Tymczasem w Czechach gospodynie mają zupełnie inne podejście. Zamiast ogórków, w słoikach umieszczają parówki. Tak, to żadna pomyłka– parówki marynowane w zalewie octowej to czeski przysmak, który zaskakuje swoim smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący burger z kurczaka jak Zinger. Zrób go w domu w 30 minut

Przepis na czeskie utopence

W Polsce utopence nie są szczególnie popularne, ale warto dać im szansę. Marynowane parówki to prawdziwa eksplozja smaku. Są wyraziste, pikantne i pełne charakteru i komponują się z kuflem zimnego piwa. Podaje się je na imprezach, zajada na kolację, a i czasem nawet na rodzinnych uroczystościach pojawiają się obok mniej kontrowersyjnych przystawek. Nazwa "utopence" dosłownie oznacza "utopieńce" i nawiązuje do sposobu przygotowania – kiełbaski są zanurzone, czyli "utopione", w aromatycznej marynacie.

utopence
utopence © Getty Images | Copyright: Iakov Filimonov

Nie takie parówki straszne, jak je malują. Czasy, gdy na sklepowych półkach znaleźć było można tylko podłej jakości kiełbaski, odszedł w zapomnienie. Wybieraj takie parówki, które w składzie mają przynajmniej 90 procenty mięsa. Najlepiej sprawdzą się do przygotowania czeskich utopenców.

Składniki:

  • 500 dobrej jakości parówek,
  • 4 świeże lub suszone papryczki chilli,
  • 3 cebule,
  • 5 ząbków czosnku.

Zalewa:

  • 3 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu 10 proc.,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • 3-4 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach,
  • wybrane suszone lub świeże zioła.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku połącz wodę, ocet, cukier, sól, ziele angielskie, liście laurowe, kolorowy pieprz i wybrane zioła. Całość gotuj, a następnie odstaw do ostudzenia.
  2. Parówki obierz z osłonek (jeśli je mają), a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Cebulę i czosnek obierz i pokrój na cienkie plasterki. W słoikach układaj warstwowo parówki, cebulę, czosnek, papryczki chilli oraz zioła.
  4. Zalej warstwy zimną zalewą, starając się, aby wszystkie składniki były dobrze pokryte płynem. Następnie szczelnie zamknij słoiki.
  5. Słoiki odstaw w chłodne i ciemne miejsce. Parówki będą gotowe do spożycia po 3-4 dniach, ale możesz je przechowywać nawet przez dwa miesiące.

Utopence spożywa się na zimno, prosto ze słoika. Są idealną przekąską do piwa, a ich pikantny, kwaskowy smak doskonale orzeźwia podniebienie. Podaje się je zazwyczaj z pieczywem. W czeskich gospodach często znajdziemy je w dużych słojach na barze, gotowe do podania. Dla wielu obcokrajowców utopence mogą być zaskoczeniem ze względu na swój intensywny smak i nietypową formę. Dla Czechów to symbol domowych spotkań, relaksu i oczywiście – piwa. To kulinarna ciekawostka, którą zdecydowanie warto spróbować, aby poczuć autentyczny smak czeskiej tradycji.

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥