Czeszki upychają je do słoików jak ogórki. Dla polskich gospodyń to nie do pomyślenia

Z przetworami w słoikach kojarzą się przede wszystkim warzywa i owoce, ale czeskie gospodynie upychają tam coś innego. Popularna przekąska nie każdemu przypadnie do gustu, chociaż warto przełamać się i dać jej szansę.

Czeskie utopence serwuje się często jako dodatek do piwaCzeskie utopence serwuje się często jako dodatek do piwa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Polska kuchnia jest znana z wielu smakowitych dań, a kiszone ogórki to jeden z jej nieodłącznych elementów. Tymczasem w Czechach gospodynie mają zupełnie inne podejście. Zamiast ogórków, w słoikach umieszczają parówki. Tak, to żadna pomyłka– parówki marynowane w zalewie octowej to czeski przysmak, który zaskakuje swoim smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący burger z kurczaka jak Zinger. Zrób go w domu w 30 minut

Przepis na czeskie utopence

W Polsce utopence nie są szczególnie popularne, ale warto dać im szansę. Marynowane parówki to prawdziwa eksplozja smaku. Są wyraziste, pikantne i pełne charakteru i komponują się z kuflem zimnego piwa. Podaje się je na imprezach, zajada na kolację, a i czasem nawet na rodzinnych uroczystościach pojawiają się obok mniej kontrowersyjnych przystawek. Nazwa "utopence" dosłownie oznacza "utopieńce" i nawiązuje do sposobu przygotowania – kiełbaski są zanurzone, czyli "utopione", w aromatycznej marynacie.

utopence
utopence © Getty Images | Copyright: Iakov Filimonov

Nie takie parówki straszne, jak je malują. Czasy, gdy na sklepowych półkach znaleźć było można tylko podłej jakości kiełbaski, odszedł w zapomnienie. Wybieraj takie parówki, które w składzie mają przynajmniej 90 procenty mięsa. Najlepiej sprawdzą się do przygotowania czeskich utopenców.

Składniki:

  • 500 dobrej jakości parówek,
  • 4 świeże lub suszone papryczki chilli,
  • 3 cebule,
  • 5 ząbków czosnku.

Zalewa:

  • 3 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu 10 proc.,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • 3-4 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach,
  • wybrane suszone lub świeże zioła.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku połącz wodę, ocet, cukier, sól, ziele angielskie, liście laurowe, kolorowy pieprz i wybrane zioła. Całość gotuj, a następnie odstaw do ostudzenia.
  2. Parówki obierz z osłonek (jeśli je mają), a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Cebulę i czosnek obierz i pokrój na cienkie plasterki. W słoikach układaj warstwowo parówki, cebulę, czosnek, papryczki chilli oraz zioła.
  4. Zalej warstwy zimną zalewą, starając się, aby wszystkie składniki były dobrze pokryte płynem. Następnie szczelnie zamknij słoiki.
  5. Słoiki odstaw w chłodne i ciemne miejsce. Parówki będą gotowe do spożycia po 3-4 dniach, ale możesz je przechowywać nawet przez dwa miesiące.

Utopence spożywa się na zimno, prosto ze słoika. Są idealną przekąską do piwa, a ich pikantny, kwaskowy smak doskonale orzeźwia podniebienie. Podaje się je zazwyczaj z pieczywem. W czeskich gospodach często znajdziemy je w dużych słojach na barze, gotowe do podania. Dla wielu obcokrajowców utopence mogą być zaskoczeniem ze względu na swój intensywny smak i nietypową formę. Dla Czechów to symbol domowych spotkań, relaksu i oczywiście – piwa. To kulinarna ciekawostka, którą zdecydowanie warto spróbować, aby poczuć autentyczny smak czeskiej tradycji.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar