WAŻNE
TERAZ

Akty dywersji na kolei. Sąd podjął decyzję wobec Ukraińców

Czy gotowanie rosołu z pokrywką jest dobre? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze

Jedni mówią, że najlepszy rosół gotuje się tylko bez przykrywki. Inni uważają, że bez pokrywki traci się czas i energię. Kto ma rację? Sprawdzamy, jak naprawdę powinno wyglądać gotowanie rosołu.

Gotowanie rosołu bez pokrywki to dobry pomysł?Gotowanie rosołu bez pokrywki to dobry pomysł?
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Bez rosołu nie wyobrażamy sobie przyjęć, wesel i innych wydarzeń. W wielu domach to obowiązkowa zupa na niedzielnym obiedzie. Każdy z nas ma swój sposób na rosół - jedni dodają lubczyk, inni nie mogą obejść się bez pietruszki, a część dorzuca inne przyprawy. Nawet sposób gotowania nas dzieli, bo niektórzy przykrywają zupę pokrywką, inni nie robią tego pod żadnym pozorem. I kto tu ma rację? Czas na wyjaśnienia, które rozwieją wszelkie wątpliwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ugotuj domowy rosół z tego przepisu. Smakuje zupełnie, jak u babci

Gotowanie rosołu z pokrywką – czy to naprawdę działa?

Gotowanie rosołu z pokrywką wydaje się praktyczne, bo para nie ucieka, proces przebiega szybciej, a energia zostaje w garnku. Z punktu widzenia fizyki ma to sens (w końcu gotowanie wody w taki sposób faktycznie jest szybsze), ale w przypadku rosołu bywa zgubne. Pokrywka podnosi temperaturę i przyspiesza gotowanie, co sprawia, że tłuszcze emulgują z wodą, a wywar traci klarowność.

Tradycyjna metoda zakłada więc gotowanie bez przykrywki, najlepiej na bardzo małym ogniu, z regularnym zbieraniem szumowin. To właśnie ta cierpliwość pozwala wydobyć z mięsa i warzyw maksimum smaku. Więc po co się spieszyć? Idealny rosół gotuje się godzinami, bo wtedy wyciągasz z niego wszystko, co najlepsze.

Rosół bez pokrywki to sekret klarownego bulionu

Najlepszy efekt daje gotowanie bez pokrywki przez kilka godzin. Wtedy rosół powoli "pyrka", a wszystkie składniki mają czas, by oddać aromat i wartości odżywcze do wywaru. Niektórzy kucharze stosują kompromis: przykrywają garnek tylko do momentu zagotowania, by szybciej zebrać szumowiny, a potem gotują już tradycyjnie, czyli odkrywają garnek, ustawiają mały ogień i cierpliwie czekają. To rozwiązanie sprawdza się w praktyce i daje klarowny, aromatyczny rosół, który zachwyca smakiem i zapachem w całym domu.

Wybrane dla Ciebie
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Czy na pewno dobrze myjesz borówki? Sprawdź, zanim znów je zjesz
Czy na pewno dobrze myjesz borówki? Sprawdź, zanim znów je zjesz
Amerykanie świętują. Na stole nie może zabraknąć tego dania
Amerykanie świętują. Na stole nie może zabraknąć tego dania
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇