Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista

Sezon na bakłażany niedługo się rozpocznie, ale już dziś można je dostać w wielu sklepach. Fioletowe warzywo kusi wyglądem i sprawia, że pojawia się pytanie: czy można zjeść go bez obróbki?

Surowy bakłażanSurowy bakłażan
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Bakłażany w polskiej kuchni ustępują popularnością cukinii, ale wciąż chętnie trafiają do koszyków. To podstawa włoskiej zapiekanki z sosem pomidorowym, pyszny dodatek do makaronu czy uzupełnienie leczo.O ile wiele warzyw można zajadać na surowo, o tyle w przypadku bakłażana odpowiedź nie jest oczywista. Wszystko zależy od tego, jak wielki mamy apetyt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tacos z bakłażana. Przepis na pyszną i szybką przekąskę

Bakłażan na surowo

Bakłażan najczęściej na stoły trafia po wcześniejszym usmażeniu, uduszeniu lub grillowaniu, więc mało osób miało okazję jeść go na surowo. Należy do rodziny psiankowatych, podobnie jak pomidory, papryka czy ziemniaki. Wiele warzyw z tej rodziny zawiera naturalnie występujące glikoalkaloidy, z których najbardziej znana jest solanina. Substancja ta, zjadana w większych stężeniach, może być toksyczna dla ludzi. Zjedzenie dużej ilości może doprowadzić do objawów żołądkowo-jelitowych, takich jak nudności, wymioty czy biegunka.

Bakłażan jest niedocenianym warzywem w Polsce
Bakłażan jest niedocenianym warzywem w Polsce © Adobe Stock | Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

To właśnie z tego powodu odradzano jedzenie bakłażanów w surowej odsłonie. Solanina pod wpływem temperatury ulega neutralizacji. Nie oznacza to jednak, że zjedzenie kawałka surowego warzywa koniecznie skończy się długą wizytą w toalecie.

Czy bakłażan może być trujący?

Na to pytanie odpowiedź jest prosta: jeśli zjemy niewielką ilość, najprawdopodobniej nic nam nie będzie. Współczesne odmiany bakłażana zawierają znacznie niższe stężenia solaniny niż dzikie odmiany czy te sprzed lat. To zasługa starannej hodowli i selekcji odmian, która pozwoliła na stopniowe redukowanie naturalnej goryczki i zawartości potencjalnie szkodliwych substancji, czyli właśnie solaniny. Ryzyko zatrucia jest więc minimalne przy spożyciu rozsądnych porcji.

Większe ryzyko pojawia się przy spożyciu bardzo dużych ilości surowego bakłażana, szczególnie jeśli jest to warzywo niedojrzałe lub ma gorzki smak. To symptomy, które świadczą o wyższym stężeniu glikoalkaloidów. Jeśli masz ochotę na dodanie surowego bakłażana do sałatki, pamiętaj, aby wybierać świeże, jędrne i w pełni dojrzałe egzemplarze.

Dlaczego warto jeść bakłażany?

Niezależnie od sposobu przygotowania, bakłażan to cenne warzywo, które zasługuje na stałe miejsce w zdrowej diecie. Jest niskokaloryczny i praktycznie beztłuszczowy, co czyni go idealnym składnikiem dla osób dbających o linię. Jest również bogaty w błonnik pokarmowy, który wspiera prawidłowe trawienie i daje uczucie sytości. To także skarbnica witamin oraz minerałów, takich witaminy z grupy B, C, A, E, K magnez, wapń, żelazo czy potas.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku