Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Sezon na bakłażany niedługo się rozpocznie, ale już dziś można je dostać w wielu sklepach. Fioletowe warzywo kusi wyglądem i sprawia, że pojawia się pytanie: czy można zjeść go bez obróbki?
Bakłażany w polskiej kuchni ustępują popularnością cukinii, ale wciąż chętnie trafiają do koszyków. To podstawa włoskiej zapiekanki z sosem pomidorowym, pyszny dodatek do makaronu czy uzupełnienie leczo.O ile wiele warzyw można zajadać na surowo, o tyle w przypadku bakłażana odpowiedź nie jest oczywista. Wszystko zależy od tego, jak wielki mamy apetyt.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tacos z bakłażana. Przepis na pyszną i szybką przekąskę
Bakłażan na surowo
Bakłażan najczęściej na stoły trafia po wcześniejszym usmażeniu, uduszeniu lub grillowaniu, więc mało osób miało okazję jeść go na surowo. Należy do rodziny psiankowatych, podobnie jak pomidory, papryka czy ziemniaki. Wiele warzyw z tej rodziny zawiera naturalnie występujące glikoalkaloidy, z których najbardziej znana jest solanina. Substancja ta, zjadana w większych stężeniach, może być toksyczna dla ludzi. Zjedzenie dużej ilości może doprowadzić do objawów żołądkowo-jelitowych, takich jak nudności, wymioty czy biegunka.
To właśnie z tego powodu odradzano jedzenie bakłażanów w surowej odsłonie. Solanina pod wpływem temperatury ulega neutralizacji. Nie oznacza to jednak, że zjedzenie kawałka surowego warzywa koniecznie skończy się długą wizytą w toalecie.
Czy bakłażan może być trujący?
Na to pytanie odpowiedź jest prosta: jeśli zjemy niewielką ilość, najprawdopodobniej nic nam nie będzie. Współczesne odmiany bakłażana zawierają znacznie niższe stężenia solaniny niż dzikie odmiany czy te sprzed lat. To zasługa starannej hodowli i selekcji odmian, która pozwoliła na stopniowe redukowanie naturalnej goryczki i zawartości potencjalnie szkodliwych substancji, czyli właśnie solaniny. Ryzyko zatrucia jest więc minimalne przy spożyciu rozsądnych porcji.
Większe ryzyko pojawia się przy spożyciu bardzo dużych ilości surowego bakłażana, szczególnie jeśli jest to warzywo niedojrzałe lub ma gorzki smak. To symptomy, które świadczą o wyższym stężeniu glikoalkaloidów. Jeśli masz ochotę na dodanie surowego bakłażana do sałatki, pamiętaj, aby wybierać świeże, jędrne i w pełni dojrzałe egzemplarze.
Dlaczego warto jeść bakłażany?
Niezależnie od sposobu przygotowania, bakłażan to cenne warzywo, które zasługuje na stałe miejsce w zdrowej diecie. Jest niskokaloryczny i praktycznie beztłuszczowy, co czyni go idealnym składnikiem dla osób dbających o linię. Jest również bogaty w błonnik pokarmowy, który wspiera prawidłowe trawienie i daje uczucie sytości. To także skarbnica witamin oraz minerałów, takich witaminy z grupy B, C, A, E, K magnez, wapń, żelazo czy potas.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.