PrzepisNasze babcie zawsze dodawały ją do placków ziemniaczanych. Dlatego wychodziły tak delikatne

Nasze babcie zawsze dodawały ją do placków ziemniaczanych. Dlatego wychodziły tak delikatne

Placki ziemniaczane ze śmietaną są daniem uwielbianym przez większość Polaków. Pomimo tego, że ich receptura jest bardzo dobrze znana, niektóre przepisy mogą zaskoczyć. Szczególnie gdy postanowimy dodać kwaśną śmietanę do ciasta na placki. Ich smak Was zachwyci!

Placki ze śmietaną - Pyszności; Foto Canva.com
Placki ze śmietaną - Pyszności; Foto Canva.com

10.10.2022 12:44

Placki ziemniaczane ze śmietaną - jeden sekret, a daje tak wiele!

Wykopki ziemniaczane już za nami, więc to dobry moment, by przygotować wyjątkowe potrawy z ziemniakiem w roli głównej. Okazuje się, że jego wykorzystanie może być naprawdę różnorodne. Najczęściej jednak decydujemy się na przygotowanie smażonych placków ziemniaczanych. Popularnym sposobem przygotowania są oczywiście placki ziemniaczane ze śmietaną. Zaskakujące w tym wszystkim może być jednak to, że kwaśną śmietanę dobrze jest dodać do ciasta na placki, a nie do polewania nimi placków. Chociaż, nie zaszkodzi wykonać jednej i drugiej czynności.

Placki ziemniaczane - Pyszności; Foto pixabay.com
Placki ziemniaczane - Pyszności; Foto pixabay.com

Receptura dodawania kwaśnej śmietany do ciasta, z którego będziemy smażyć placki, to receptura, którą stosowały przede wszystkim nasze babcie w swojej domowej kuchni. Dzięki temu placki nie ściemnieją, będą jasne i wyraziste w smaku. Sprawdzą się na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Gwarantujemy, że każdy będzie prosił o dokładkę!

Jak przygotować najlepsze placki ziemniaczane z dodatkiem śmietany?

Samo przygotowanie praktycznie niczym nie różni się od tradycyjnego przygotowania placków. Jeśli chcesz przygotować najlepsze placki ziemniaczane ze śmietaną, to koniecznie dodaj ją do przygotowanej przez siebie masy ziemniaczanej do smażenia placków. Gwarantujemy, że ich smak będzie obłędny!

Składniki:

  • około kilograma ziemniaków
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • duża cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • olej do smażenia placków.

Sposób przygotowania:

Obieramy ziemniaki, cebulę i następnie ścieramy je na tarce o małych oczkach. Do masy dodajemy mąkę pszenną, a następnie 2 łyżki śmietany, jajka. Wszystko przyprawiamy solą i pieprzem, a łyżką mieszamy na jednolite ciasto. Z tak powstałej masy będziemy smażyć nasze placki ziemniaczane ze śmietaną. Rozgrzewamy olej na patelni i przystępujemy do smażenia. Dobrze jest kłaść łyżką odpowiednią porcję ciasta i smażyć przez około 4 minuty z każdej strony.

Placki ziemniaczane z serem- Pyszności
Placki ziemniaczane z serem- Pyszności

Po usmażeniu dobrze jest odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. W tej sytuacji niezwykle pomocny będzie ręcznik papierowy. Przygotowane placki ziemniaczane możemy podawać ze śmietaną, cukrem, sosem mięsnym lub innym ulubionym dodatkiem. Smacznego!

Brak pomysłu na obiad? Poznaj naszą inspirację na filety z kurczaka w sosie śmietankowym podane z plackami ziemniaczanymi. Przepis zobaczysz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie