Nasze babcie zawsze dodawały ją do placków ziemniaczanych. Dlatego wychodziły tak delikatne

Placki ziemniaczane ze śmietaną są daniem uwielbianym przez większość Polaków. Pomimo tego, że ich receptura jest bardzo dobrze znana, niektóre przepisy mogą zaskoczyć. Szczególnie gdy postanowimy dodać kwaśną śmietanę do ciasta na placki. Ich smak Was zachwyci!

Placki ze śmietanąPlacki ze śmietaną - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Placki ziemniaczane ze śmietaną - jeden sekret, a daje tak wiele!

Wykopki ziemniaczane już za nami, więc to dobry moment, by przygotować wyjątkowe potrawy z ziemniakiem w roli głównej. Okazuje się, że jego wykorzystanie może być naprawdę różnorodne. Najczęściej jednak decydujemy się na przygotowanie smażonych placków ziemniaczanych. Popularnym sposobem przygotowania są oczywiście placki ziemniaczane ze śmietaną. Zaskakujące w tym wszystkim może być jednak to, że kwaśną śmietanę dobrze jest dodać do ciasta na placki, a nie do polewania nimi placków. Chociaż, nie zaszkodzi wykonać jednej i drugiej czynności.

Obrazek
Placki ziemniaczane - Pyszności; Foto pixabay.com

Receptura dodawania kwaśnej śmietany do ciasta, z którego będziemy smażyć placki, to receptura, którą stosowały przede wszystkim nasze babcie w swojej domowej kuchni. Dzięki temu placki nie ściemnieją, będą jasne i wyraziste w smaku. Sprawdzą się na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Gwarantujemy, że każdy będzie prosił o dokładkę!

Jak przygotować najlepsze placki ziemniaczane z dodatkiem śmietany?

Samo przygotowanie praktycznie niczym nie różni się od tradycyjnego przygotowania placków. Jeśli chcesz przygotować najlepsze placki ziemniaczane ze śmietaną, to koniecznie dodaj ją do przygotowanej przez siebie masy ziemniaczanej do smażenia placków. Gwarantujemy, że ich smak będzie obłędny!

Składniki:

  • około kilograma ziemniaków
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • duża cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • olej do smażenia placków.

Sposób przygotowania:

Obieramy ziemniaki, cebulę i następnie ścieramy je na tarce o małych oczkach. Do masy dodajemy mąkę pszenną, a następnie 2 łyżki śmietany, jajka. Wszystko przyprawiamy solą i pieprzem, a łyżką mieszamy na jednolite ciasto. Z tak powstałej masy będziemy smażyć nasze placki ziemniaczane ze śmietaną. Rozgrzewamy olej na patelni i przystępujemy do smażenia. Dobrze jest kłaść łyżką odpowiednią porcję ciasta i smażyć przez około 4 minuty z każdej strony.

Placki ziemniaczane z serem- Pyszności
Placki ziemniaczane z serem- Pyszności

Po usmażeniu dobrze jest odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. W tej sytuacji niezwykle pomocny będzie ręcznik papierowy. Przygotowane placki ziemniaczane możemy podawać ze śmietaną, cukrem, sosem mięsnym lub innym ulubionym dodatkiem. Smacznego!

Brak pomysłu na obiad? Poznaj naszą inspirację na filety z kurczaka w sosie śmietankowym podane z plackami ziemniaczanymi. Przepis zobaczysz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje