Nasze babcie zawsze dodawały ją do placków ziemniaczanych. Dlatego wychodziły tak delikatne

Placki ziemniaczane ze śmietaną są daniem uwielbianym przez większość Polaków. Pomimo tego, że ich receptura jest bardzo dobrze znana, niektóre przepisy mogą zaskoczyć. Szczególnie gdy postanowimy dodać kwaśną śmietanę do ciasta na placki. Ich smak Was zachwyci!

Placki ze śmietanąPlacki ze śmietaną - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Placki ziemniaczane ze śmietaną - jeden sekret, a daje tak wiele!

Wykopki ziemniaczane już za nami, więc to dobry moment, by przygotować wyjątkowe potrawy z ziemniakiem w roli głównej. Okazuje się, że jego wykorzystanie może być naprawdę różnorodne. Najczęściej jednak decydujemy się na przygotowanie smażonych placków ziemniaczanych. Popularnym sposobem przygotowania są oczywiście placki ziemniaczane ze śmietaną. Zaskakujące w tym wszystkim może być jednak to, że kwaśną śmietanę dobrze jest dodać do ciasta na placki, a nie do polewania nimi placków. Chociaż, nie zaszkodzi wykonać jednej i drugiej czynności.

Obrazek
Placki ziemniaczane - Pyszności; Foto pixabay.com

Receptura dodawania kwaśnej śmietany do ciasta, z którego będziemy smażyć placki, to receptura, którą stosowały przede wszystkim nasze babcie w swojej domowej kuchni. Dzięki temu placki nie ściemnieją, będą jasne i wyraziste w smaku. Sprawdzą się na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Gwarantujemy, że każdy będzie prosił o dokładkę!

Jak przygotować najlepsze placki ziemniaczane z dodatkiem śmietany?

Samo przygotowanie praktycznie niczym nie różni się od tradycyjnego przygotowania placków. Jeśli chcesz przygotować najlepsze placki ziemniaczane ze śmietaną, to koniecznie dodaj ją do przygotowanej przez siebie masy ziemniaczanej do smażenia placków. Gwarantujemy, że ich smak będzie obłędny!

Składniki:

  • około kilograma ziemniaków
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • duża cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • olej do smażenia placków.

Sposób przygotowania:

Obieramy ziemniaki, cebulę i następnie ścieramy je na tarce o małych oczkach. Do masy dodajemy mąkę pszenną, a następnie 2 łyżki śmietany, jajka. Wszystko przyprawiamy solą i pieprzem, a łyżką mieszamy na jednolite ciasto. Z tak powstałej masy będziemy smażyć nasze placki ziemniaczane ze śmietaną. Rozgrzewamy olej na patelni i przystępujemy do smażenia. Dobrze jest kłaść łyżką odpowiednią porcję ciasta i smażyć przez około 4 minuty z każdej strony.

Placki ziemniaczane z serem- Pyszności
Placki ziemniaczane z serem- Pyszności

Po usmażeniu dobrze jest odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. W tej sytuacji niezwykle pomocny będzie ręcznik papierowy. Przygotowane placki ziemniaczane możemy podawać ze śmietaną, cukrem, sosem mięsnym lub innym ulubionym dodatkiem. Smacznego!

Brak pomysłu na obiad? Poznaj naszą inspirację na filety z kurczaka w sosie śmietankowym podane z plackami ziemniaczanymi. Przepis zobaczysz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę