Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji

Surówka z kiszonej kapusty to dodatek, który często jest traktowany po macoszemu. Zamiast lecieć według schematu, dodaj kilka świeżych warzyw, a kompozycja zyska więcej kolorów i wigoru.

Surówka z kiszonej kapusty to mój ulubiony dodatek do obiaduSurówka z kiszonej kapusty to mój ulubiony dodatek do obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Im bardziej temperatura za oknem spada, tym chętniej sięgamy po kiszonki, które w naturalny sposób wspierają odporność organizmu. Jeśli twoje dzieciaki właśnie wróciły do szkoły, przyda im się dodatkowa dawka witaminy C i probiotyków. Dodaj świeżą paprykę i ogórek, a z takim wsparciem może uda się wam uniknąć jesiennych infekcji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę

Surówka z kiszonej kapusty i papryki

Zamiast cukru możesz dodać odrobinę syropu z agawy, miodu lub syropu klonowego. Masz ochotę na jakiś owoc? Sięgnij po mandarynki lub suszone morele, chyba że wolisz klasyczne jabłko. Pamiętaj tylko, aby skropić je sokiem z cytryny, inaczej szybko ściemnieje i surówka nie będzie wyglądać estetycznie.

Składniki:

  • 400 g kiszonej kapusty,
  • 1 marchewka,
  • 1 mały por,
  • pół zielonego ogórka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • pieprz i sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku (sok możesz wypić) i pokrój na mniej kawałki.
  2. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce – nie musisz jej dodawać, jeśli kapusta jest już z marchewką.
  3. Obierz por z wierzchnich liści, umyj i posiekaj w cienkie krążki.
  4. Ogórek pokrój w półplasterki, a paprykę w drobną kostkę lub paski.
  5. Wszystko przełóż do dużej miski. Dodaj olej, cukier, sól i pieprz.
  6. Dokładnie wymieszaj przy pomocy dwóch widelców.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka