Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji

Surówka z kiszonej kapusty to dodatek, który często jest traktowany po macoszemu. Zamiast lecieć według schematu, dodaj kilka świeżych warzyw, a kompozycja zyska więcej kolorów i wigoru.

Surówka z kiszonej kapusty to mój ulubiony dodatek do obiaduSurówka z kiszonej kapusty to mój ulubiony dodatek do obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Im bardziej temperatura za oknem spada, tym chętniej sięgamy po kiszonki, które w naturalny sposób wspierają odporność organizmu. Jeśli twoje dzieciaki właśnie wróciły do szkoły, przyda im się dodatkowa dawka witaminy C i probiotyków. Dodaj świeżą paprykę i ogórek, a z takim wsparciem może uda się wam uniknąć jesiennych infekcji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę

Surówka z kiszonej kapusty i papryki

Zamiast cukru możesz dodać odrobinę syropu z agawy, miodu lub syropu klonowego. Masz ochotę na jakiś owoc? Sięgnij po mandarynki lub suszone morele, chyba że wolisz klasyczne jabłko. Pamiętaj tylko, aby skropić je sokiem z cytryny, inaczej szybko ściemnieje i surówka nie będzie wyglądać estetycznie.

Składniki:

  • 400 g kiszonej kapusty,
  • 1 marchewka,
  • 1 mały por,
  • pół zielonego ogórka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • pieprz i sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku (sok możesz wypić) i pokrój na mniej kawałki.
  2. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce – nie musisz jej dodawać, jeśli kapusta jest już z marchewką.
  3. Obierz por z wierzchnich liści, umyj i posiekaj w cienkie krążki.
  4. Ogórek pokrój w półplasterki, a paprykę w drobną kostkę lub paski.
  5. Wszystko przełóż do dużej miski. Dodaj olej, cukier, sól i pieprz.
  6. Dokładnie wymieszaj przy pomocy dwóch widelców.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Większość dodaje do sałatki, ja wlewam do kawy. Trzyma cukier w ryzach, pomaga pozbyć się oponki
Większość dodaje do sałatki, ja wlewam do kawy. Trzyma cukier w ryzach, pomaga pozbyć się oponki
Biorę 2 jajka i jabłko. W kwadrans mam całą górę mini szarlotek z patelni
Biorę 2 jajka i jabłko. W kwadrans mam całą górę mini szarlotek z patelni
Mieszam 3 składniki. Po chwili mam stertę pysznych i chrupiących kotlecików
Mieszam 3 składniki. Po chwili mam stertę pysznych i chrupiących kotlecików
Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się