PoradyDodaj śmietanę do pomidorówki w ten sposób, a na pewno się nie zwarzy

Dodaj śmietanę do pomidorówki w ten sposób, a na pewno się nie zwarzy

Zupa pomidorowa/źródło: robert6666/Adobe Stock
Zupa pomidorowa/źródło: robert6666/Adobe Stock
Marzena Pęcak

02.08.2023 15:45, aktual.: 03.08.2023 13:58

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pomidorówka to jedna z najpopularniejszych zup w naszym kraju. Jak się jednak okazuje, nawet przy tak oczywistym przepisie łatwo o błąd, który psuje smak i wygląd całej zupy. Koniecznie sprawdź, czy i ty go nie popełniasz!

Mogłoby się wydawać na pozór, że pomidorówka to zupa, której nie da się zepsuć. Przepis jest dobrze znany, a produkty łatwo dostępne. Co więc może pójść nie tak?

Odpowiedź jest bardzo prosta. Wystarczy chwila nieuwagi, jeden zły ruch i problem gotowy. Zamiast pysznej i idealnie kremowej zupy na bazie pomidorów, w garnku powstaje zwarzona mieszanka. Już samym swoim wyglądem nie zachęca do jedzenia. Na szczęście wiem, jak zaradzić takim sytuacjom na przyszłość.

Dlaczego pomidorówka się zważyła?

Zacznę może od podstaw. W przygotowaniu zupy pomidorowej kluczowy jest jeden moment. To tak naprawdę ostatni etap gotowania zupy, dlatego tym bardziej warto zachować czujność. W przeciwnym wypadku cała praca pójdzie na marne.

O jaki krok dokładnie chodzi? Oczywiście w tym przypadku mowa o zabieleniu zupy przy pomocy śmietany. Jeśli zrobisz to w pośpiechu i bez odpowiedniego przygotowania, twoja zupa na pewno się zwarzy. Co to oznacza? Na powierzchni pomidorówki pojawią się małe grudki. Nie dość, że nie prezentują się zbyt ładnie, to jeszcze ich konsumpcja nie sprawia żadnej przyjemności. A przecież nie o to w tym wszystkim chodzi.

Gotując pomidorówkę, pamiętaj o hartowaniu śmietany/źródło: Sunny Forest/Adobe Stock
Gotując pomidorówkę, pamiętaj o hartowaniu śmietany/źródło: Sunny Forest/Adobe Stock

Jeśli więc chcesz uniknąć takiej sytuacji, zapamiętaj, że nigdy nie wolno dodawać zimnej śmietany bezpośrednio do gorącej mieszanki. To właśnie pod wpływem kontaktu dwóch różnych temperatur dochodzi do ścięcia białka w śmietanie. Stąd też biorą się nieproszeni goście w zupie.

Jak temu zaradzić?

Oczywiście nie ma się co załamywać, bo wystarczy jedna dodatkowa czynność, aby pomidorówka wychodziła idealna za każdym razem. Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest hartowanie zupy. Jak to zrobić?

Otóż z gotującej się mieszanki w garnku, należy odmierzyć pełną chochlę i przelać ją do osobnej miseczki. Następnie do miski powinna trafić śmietana. Ważne, aby wcześniej wyjąć ją z lodówki. Najlepiej pół godziny przed rozpoczęciem pracy nad przepisem. Oba składniki należy następnie dobrze ze sobą połączyć.

Kiedy efekt będzie zadowalający, można dodać powstałą mieszankę do garnka. Oczywiście najlepiej robić to stopniowo, przy jednoczesnym mieszaniu zawartości garnka. I tak naprawdę to wszystko! Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby na stole pojawiła się pyszna domowa zupa w idealnym wydaniu!

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, jak często serwujesz pomidorówkę w swoim domu. Zawsze pamiętasz, aby ją wcześniej zahartować?

Ten artykuł też może cię zainteresować: Przepis na klarowaną zupę pomidorową. Takiej nie jadłeś nigdy

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także