Dodaję do zalewy. Schab wychodzi kruchy i smaczniejszy niż z mięsnego

Dobrze przyrządzony schab powinien być soczysty, aromatyczny i kruchy. Kluczem do sukcesu nie jest jednak samo mięso, a sposób jego przygotowania i czas poświęcony na marynowanie.

Schab pieczony z dodatkiem majonezuSchab pieczony z dodatkiem majonezu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Domowy, pieczony lub gotowany schab to absolutny król świątecznego stołu. Wiele osób narzeka, że schab po obróbce wychodzi suchy i twardy. Moim sekretem, który sprawia, że mięso jest zawsze idealne, jest dodatek majonezu. Chociaż gotowanie mięsa w majonezowej wodzie może brzmieć nietypowo, to właśnie ta metoda pozwala uzyskać schab idealny, który oczaruje gości.

Podaj sałatkę jarzynową w ten sposób, a goście z pewnością to docenią. Na świątecznym stole zrobi prawdziwą furorę

Schab z majonezem

Majonez to świetny emulgator i nośnik smaku. Dzięki zawartości tłuszczu i jajek tworzy na powierzchni schabu ochronną barierę, która pomaga zachować soki wewnątrz mięsa. Na dodatek zawarty w nim ocet delikatnie rozluźnia włókna mięśniowe, dzięki czemu schab staje kruchy. To stary, sprawdzony trik szefów kuchni. W połączeniu z aromatycznymi przyprawami, takimi jak goździki czy ziele angielskie, tworzy on zalewę, która głęboko penetruje strukturę mięsa. Tłuszcz z majonezu sprawia również, że przyprawy rozpuszczalne w tłuszczach lepiej oddają swój aromat do wnętrza schabu.

Najważniejszy krok to cierpliwe czekanie, aż schab wystygnie w płynie. Dzięki temu na koniec zachwyci soczystością.

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości,
  • 3 litry zimnej wody,
  • 100 g soli morskiej,
  • 3 łyżeczki cukru brązowego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka musztardy rosyjskiej,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 łyżka zielonego pieprzu,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 5 liści laurowych,
  • 2 goździki,
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej wodę, dodaj sól, cukier, musztardę, majonez oraz zioła i przyprawy.
  2. Dodaj obrany czosnek i dobrze wymieszaj.
  3. Do zimnej zalewy włóż schab. Mięso musi być całkowicie przykryte płynem.
  4. Doprowadź do wrzenia.
  5. Gotuj przez 5 minut pod przykryciem.
  6. Zdejmij garnek z ognia i odstaw pod przykryciem na 7 godzin. W tym czasie mięso dochodzi i naciąga smakiem.
  7. Po tym czasie mięso z zalewą doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut.
  8. Ściągnij z palnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Gotowe mięso wyjmij z zalewy, osusz i pokrój w plastry. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nie syp za dużo do masy. Sernik wyjdzie kruchy i będzie się rozpadał podczas krojenia
Nie syp za dużo do masy. Sernik wyjdzie kruchy i będzie się rozpadał podczas krojenia
Zamiast stać w kolejce po karpia, poluję na kergulenę. Ma mało tłuszczu i sporo białka
Zamiast stać w kolejce po karpia, poluję na kergulenę. Ma mało tłuszczu i sporo białka
Jak smażyć mrożoną rybę bez rozmrażania? Tylko wtedy wyjdzie smaczna i nie rozpadnie się
Jak smażyć mrożoną rybę bez rozmrażania? Tylko wtedy wyjdzie smaczna i nie rozpadnie się
Przed wojną jadano nawet w wigilię. Dziś tę nazwę słyszeli tylko nieliczni
Przed wojną jadano nawet w wigilię. Dziś tę nazwę słyszeli tylko nieliczni
Babcia smażyła na wigilię. Dzieciaki szalały za tym przysmakiem
Babcia smażyła na wigilię. Dzieciaki szalały za tym przysmakiem
Ile gotować mrożone pierogi, aby się nie rozpadły ani nie posklejały? Inaczej będą do wywalenia
Ile gotować mrożone pierogi, aby się nie rozpadły ani nie posklejały? Inaczej będą do wywalenia
Robię co roku na Boże Narodzenie. Ta królewska sałatka znika ze stołu szybciej niż jarzynowa
Robię co roku na Boże Narodzenie. Ta królewska sałatka znika ze stołu szybciej niż jarzynowa
Jak zaskoczyć gości na Wigilii? Nowe podejście do tradycyjnych dań
Jak zaskoczyć gości na Wigilii? Nowe podejście do tradycyjnych dań
Dorzucam do śledzi. Słodkie akcenty najpierw dziwią, potem zbierają komplementy
Dorzucam do śledzi. Słodkie akcenty najpierw dziwią, potem zbierają komplementy
Ten tłuszcz deklasuje wszystkie inne. Jest najlepszy do smażenia pierogów
Ten tłuszcz deklasuje wszystkie inne. Jest najlepszy do smażenia pierogów
Moja babcia robiła je na Boże Narodzenie. Znikały szybciej niż sernik czy makowiec
Moja babcia robiła je na Boże Narodzenie. Znikały szybciej niż sernik czy makowiec
5 przepisów na świąteczne sałatki, które znikają ze stołu w mgnieniu oka. Goście będą zachwyceni
5 przepisów na świąteczne sałatki, które znikają ze stołu w mgnieniu oka. Goście będą zachwyceni
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯