Dosyp 1 łyżeczkę do serka wiejskiego. Obniża poziom cukru i przynosi ulgę jelitom

Serek wiejski to lekki, białkowy posiłek, który świetnie sprawdza się na śniadanie, kolację albo szybką przekąskę. Ale choć sam w sobie jest zdrowy, można go jeszcze podkręcić – i to w bardzo prosty sposób.

Serek wiejski z inuliną pozytywnie wpływa na organizmSerek wiejski z inuliną pozytywnie wpływa na organizm
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | lev dolgachov

Coraz większa moda na suplementy i "wysokobiałkowe śniadania" sprawia, że pilnujemy podaży białka, kreatyny, kolagenu czy witaminy D, ale… bardzo często zapominamy o błonniku. Tymczasem rekomendacje mówią o ok. 25-30 g błonnika dziennie, a większość z nas nie dobija do tego poziomu – szczególnie gdy dzień zaczyna się od jajek, odżywki białkowej, serka wiejskiego czy twarożku bez żadnych "roślinnych" dodatków.

I tu właśnie wchodzi inulina – prosty sposób, żeby dosypać błonnik do posiłku, który z natury go nie ma. Serek wiejski z inuliną nie tylko wspiera trawienie i florę jelitową, ale też pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serek wiejski zamień w pyszny sos. O wiele lepszy niż majonez

Czym jest inulina i dlaczego warto ją stosować?

Inulina to naturalny błonnik rozpuszczalny, który działa jak prebiotyk, czyli pożywka dla "dobrych" bakterii jelitowych. Występuje m.in. w cykorii, topinamburze, cebuli czy porze, ale najczęściej spotykana jest w formie proszku – jako suplement lub dodatek do żywności.

Jej największą zaletą jest to, że wspiera pracę jelit i poprawia trawienie. Inulina nie jest trawiona w żołądku ani w jelicie cienkim – trafia prosto do jelita grubego, gdzie jest fermentowana przez korzystne bakterie. Dzięki temu pomaga w odbudowie mikroflory jelitowej, wzmacnia odporność i może łagodzić wzdęcia oraz zaparcia. Oprócz tego inulina wpływa korzystnie na poziom glukozy we krwi – spowalnia wchłanianie cukru i zmniejsza skoki insulinowe po posiłku. Zwiększa też uczucie sytości, co może pomóc osobom dbającym o wagę.

Jak działa serek wiejski z inuliną?

Serek wiejski z inuliną to połączenie dwóch składników, które wzajemnie się uzupełniają i razem działają korzystnie na organizm. Z jednej strony mamy serek wiejski – lekkostrawne źródło pełnowartościowego białka, które syci na długo, wspiera regenerację mięśni i stabilizuje poziom glukozy we krwi. Ma niską zawartość węglowodanów i tłuszczu, dzięki czemu dobrze sprawdza się w diecie redukcyjnej, cukrzycowej czy przy insulinooporności.

Z drugiej strony jest inulina, czyli naturalny błonnik prebiotyczny. Gdy dodamy ją do serka wiejskiego, wspomagamy florę bakteryjną jelit, poprawiamy trawienie i zmniejszamy ryzyko wzdęć czy zaparć. Inulina działa jak "pokarm" dla dobrych bakterii jelitowych, co przekłada się na lepsze wchłanianie składników odżywczych i silniejszy układ odpornościowy.

Co więcej, błonnik z inuliny spowalnia wchłanianie cukrów i tłuszczów, przez co połączenie z białkiem daje stabilny poziom energii i długie uczucie sytości. Taki duet pomaga kontrolować apetyt, utrzymać zdrową wagę i wesprzeć organizm na wielu poziomach, od jelit po metabolizm.

Jak dodać inulinę do serka wiejskiego?

Dodanie inuliny do serka wiejskiego jest bardzo proste – wystarczy wsypać 1 łyżeczkę inuliny (ok. 3-5 g) do porcji serka i dokładnie wymieszać. Inulina ma postać białego proszku, jest praktycznie bez smaku i łatwo się rozpuszcza, zwłaszcza w produktach o lekko wilgotnej konsystencji, takich jak serek wiejski.

Najlepiej dodawać ją bezpośrednio przed zjedzeniem, żeby zachować świeżość i strukturę posiłku. Możesz jeść serek wiejski z inuliną samodzielnie albo wzbogacić go o dodatki:

  • na słodko: z truskawkami, malinami, miodem, cynamonem lub masłem orzechowym,
  • na słono:pomidorami, szczypiorkiem, rzodkiewką, awokado lub jajkiem na twardo.

Inulinę możesz stosować codziennie, najlepiej w małych dawkach – od 1 do maksymalnie 2 łyżeczek dziennie. W większych ilościach może powodować wzdęcia lub przejściowe dolegliwości jelitowe, zwłaszcza u osób, które wcześniej nie jadły dużo błonnika. To szybki sposób, by zamienić zwykły serek w funkcjonalny, prozdrowotny posiłek – bez zmiany smaku czy konsystencji.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
W PRL-u nasze babcie dodawały niemal do wszystkiego. To zdrowa i wyrazista przyprawa, która świetnie podbija smak
W PRL-u nasze babcie dodawały niemal do wszystkiego. To zdrowa i wyrazista przyprawa, która świetnie podbija smak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota