Drewniana czy plastikowa? Szefowie kuchni radzą, którą deskę do krojenia wybrać

Deska do krojenia powinna być plastikowa czy drewniana? Na pytanie o wady i zalety obu materiałów odpowiedzieli znani szefowie kuchni, którzy użytkowość desek poznali od podszewki. Jaką mają opinie na ten temat i jakie pojawiły się z ich strony argumenty?

Obrazekdeska do krojenia - Pyszności; foto: Canva

W restauracjach coraz rzadziej widuje się kucharzy używających drewnianych desek. Czy to oznacza, że branża jednoznacznie postawiła na wyroby plastikowe? Znani szefowie kuchni wyjaśnili, na czym polega fenomen plastikowych desek do krojenia. Czy ich popularność dyktowana jest higieną? Praktycznością? A może ceną? Przeczytaj i dowiedz się, co na ten temat mają do powiedzenia mistrzowie kulinariów z Nowego Jorku.

Deska do krojenia — jaka powinna być?

Zarówno plastikowa, jak i drewniana deska do krojenia, mają swoje wady i zalety. Podjęcie ważnej decyzji w kwestii kupna jednej lub drugiej powinno być podyktowane znalezieniem złotego środka między nimi. W tej kwestii warto posłuchać szefów kuchni — ludzi, którzy przy desce do krojenia spędzają całe zawodowe życie. Który materiał cenią bardziej: drewno czy plastik?

Obrazek
deska do krojenia - Pyszności; foto: Canva

Stephen Parker to szef kuchni nowojorskiej restauracji Lot15. Według niego drewno to tworzywo, które lepiej spełnia swoją funkcję w przypadku deski do krojenia.

Deski drewniane zawierają mniej bakterii niż plastik i mogą zostać naprawione, jeśli ich wierzchnia warstwa się zetrze. Wadą wytrzymałości desek jest to, że są cięższe. Po użyciu wymagają również dodatkowych minut, ponieważ należy je myć ręcznie, a nie w zmywarce

- powiedział kucharz cytowany przez portal odzywianie.wprost.pl. Jego opinie zdaje się podzielać inna słynna osobowość kulinarna, szefowa kuchni Conrad New York Downtown Cynthia Chico. Chociaż jest ona wielką zwolenniczką używania drewnianych desek do krojenia, przypomina o tym, że należy o nie dbać poprzez odpowiednią konserwację. Niezbędny będzie tu dobry olej i bieżące dbanie o to, żeby deska nie zbierała wilgoci.

Obrazek
deska do krojenia - Pyszności; foto: Canva

Plastikowa odpada?

Oboje szefowie kuchni nie skreślają wcale plastikowych desek do krojenia, a jedynie zauważają zagrożenia wynikające z ich używania. Możliwość mycia takich desek w zmywarkach (w przeciwieństwie do desek drewnianych) to jednocześnie ich wada i zaleta. Jak oboje zauważają, niektóre bakterie nie zostaną domyte w zmywarkach. Szybszy proces mycia może więc uśpić naszą czujność, a wtedy ryzykujemy nie tylko przeniesieniem bakterii na jedzenie, ale również częstszą potrzebą wymiany sprzętu. Wtedy może się okazać, że oszczędność pieniędzy na deskach plastikowych jest złudna.

Zobacz przepis na zakręconą pizzę:

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości