Dzieci nie patrzą już na sklepowe. Domowe żelki robię z dwóch składników

Te domowej roboty żelki z dwóch składników sprawią, że twoje pociechy nie spojrzą już na paczkowane łakocie ze sklepu. To nie tylko zdrowsza alternatywa dla wysokoprzetworzonych słodyczy, ale również naprawdę smaczny deser, który docenią nawet podniebienia dorosłych.

Żelki domowej roboty Żelki domowej roboty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W wolnych chwilach, zwłaszcza w sezonie na owoce i warzywa, wyjmuje sokowirówkę i wyciskam świeże, pyszne soki. Dzieciaki uwielbiają te najsłodsze, więc często na bazie soku truskawkowego czy jabłkowego przygotowuje dla nich pyszne żelki domowej roboty. Sama chętnie po nie sięgam, a o tych ze sklepu już zapomnieliśmy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożdżówki z rabarbarem, które smakują jak marzenie. Nie zostanie po nich ani okruszek

Dlaczego warto robić domowe żelki?

Żelki, mimo że przecież "owocowe", to nie najlepszy wybór dla najmłodszych. Zaliczane są do produktów wysokoprzetworzonych, bogatych w cukry proste, sztuczne barwniki i aromaty - na skalę przemysłową żelki wytwarzane są z syropów cukrowych, wody oraz żelatyny. W wielu przypadkach z owocami nie mają wiele wspólnego.

Przygotowanie domowych łakoci nie przysporzy ci problemów, a będziesz mieć pewność, czym zajadają się twoje pociechy. Potrzebujesz soku owocowego i agaru (lub żelatyny). Najlepiej nie dosładzać soku, gdyż same owoce zawierają cukier. A jeśli chodzi agar (agar-agar) to roślinny zamiennik żelatyny, który wytwarzany jest z alg. Warto wiedzieć, że agar tężeje już w 32-35 st. C.

Przygotuj żelki w domu, a dzieci na kupne nawet nie spojrzą
Przygotuj żelki w domu, a dzieci na kupne nawet nie spojrzą © Pixabay

Żelki domowej roboty z dwóch składników. Przepis

Składniki:

  • 250 ml soku owocowego,
  • 1 łyżeczka agaru.

Przygotowanie:

  1. Sok owocowy wlej do garnka, dodaj agar. Wymieszaj całość i odstaw na 5 minut, by agar napęczniał.
  2. Następnie zacznij podgrzewać mieszaninę na małym ogniu, ciągle miesząc.
  3. Kiedy agar się rozpuści, zdejmij garnek z kuchenki i przelej jego zawartość do silikonowych foremek lub foremek na kostki lodu.
  4. Żelki odstaw do ostygnięcia. Następnie możesz włożyć je do lodówki, w temperaturze pokojowej również stężeją.
  5. Najlepiej spożyć je do dwóch dni.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości