Dzieci nie patrzą już na sklepowe. Domowe żelki robię z dwóch składników
Te domowej roboty żelki z dwóch składników sprawią, że twoje pociechy nie spojrzą już na paczkowane łakocie ze sklepu. To nie tylko zdrowsza alternatywa dla wysokoprzetworzonych słodyczy, ale również naprawdę smaczny deser, który docenią nawet podniebienia dorosłych.
03.06.2024 | aktual.: 03.06.2024 20:41
W wolnych chwilach, zwłaszcza w sezonie na owoce i warzywa, wyjmuje sokowirówkę i wyciskam świeże, pyszne soki. Dzieciaki uwielbiają te najsłodsze, więc często na bazie soku truskawkowego czy jabłkowego przygotowuje dla nich pyszne żelki domowej roboty. Sama chętnie po nie sięgam, a o tych ze sklepu już zapomnieliśmy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego warto robić domowe żelki?
Żelki, mimo że przecież "owocowe", to nie najlepszy wybór dla najmłodszych. Zaliczane są do produktów wysokoprzetworzonych, bogatych w cukry proste, sztuczne barwniki i aromaty - na skalę przemysłową żelki wytwarzane są z syropów cukrowych, wody oraz żelatyny. W wielu przypadkach z owocami nie mają wiele wspólnego.
Przygotowanie domowych łakoci nie przysporzy ci problemów, a będziesz mieć pewność, czym zajadają się twoje pociechy. Potrzebujesz soku owocowego i agaru (lub żelatyny). Najlepiej nie dosładzać soku, gdyż same owoce zawierają cukier. A jeśli chodzi agar (agar-agar) to roślinny zamiennik żelatyny, który wytwarzany jest z alg. Warto wiedzieć, że agar tężeje już w 32-35 st. C.
Żelki domowej roboty z dwóch składników. Przepis
Składniki:
- 250 ml soku owocowego,
- 1 łyżeczka agaru.
Przygotowanie:
- Sok owocowy wlej do garnka, dodaj agar. Wymieszaj całość i odstaw na 5 minut, by agar napęczniał.
- Następnie zacznij podgrzewać mieszaninę na małym ogniu, ciągle miesząc.
- Kiedy agar się rozpuści, zdejmij garnek z kuchenki i przelej jego zawartość do silikonowych foremek lub foremek na kostki lodu.
- Żelki odstaw do ostygnięcia. Następnie możesz włożyć je do lodówki, w temperaturze pokojowej również stężeją.
- Najlepiej spożyć je do dwóch dni.