Eksperyment, który podbił internet. Wystarczy odrobina cukru

Na TikToku i Instagramie znajdziemy wiele filmików różnego rodzaju. Często możemy spotkać ciekawe przepisy. Jeden z nich tak spodobał się internautom, że zaczęli masowo go powtarzać. Chodzi o ogórki, które po dodaniu cukru... smakują jak arbuz.

ObrazekOgórki, które smakują jak arbuz? Wystarczy tylko odrobina cukru (ADOBE)
Paulina Hermann

Weź ogórka i posyp go cukrem. Efekt cię zaskoczy

Internet oszalał. Na Tiktoku  oraz w innych mediach społecznościowych pojawiły się ciekawe filmiki z ogórkiem w roli głównej. Internauci posypują go cukrem i chwalą się, że smakuje jak arbuz. Co ciekawe, wiele osób, które tego spróbowały, przyznają, że faktycznie ogórki przypominają w smaku ten słodki owoc. Brzmi szokująco, prawda? Koniecznie sprawdź to w domu, a się przekonasz.

Niektórzy sprawdzają coś odwrotnego. Czy posolony arbuz będzie smakował, jak zielone warzywo? Zastanawiający jest jednak fakt, dlaczego posypanie ogórka cukrem działa w taki sposób. Spróbujemy to wyjaśnić w bardzo prosty sposób.

Obrazek
Ogórki (pixabay)

Ogórki smakują jak arbuz. Dlaczego tak się dzieje?

Na pierwszy rzut oka wydaje się to dziwne. Przecież to owoc i warzywo. W jaki sposób mogą smakować tak samo? Mało kto wie, że obydwa produkty należą do jednego gatunku, czyli roślin dyniowatych. Do tego w ponad 90 procentach składają się z wody. Jedyna różnica jest taka, że w arbuzie znajdziemy o wiele więcej cukru. Dlatego też posypanie ogórka cukrem daje ciekawy efekt. Nagle smak się zmienia i przypomina ten, który znamy, gdy jemy owoce.

Przyjrzyjmy się teraz zewnętrznej warstwie. W obu przypadkach jest ciemnozielona. Arbuzowa część jest pozbawiona słodyczy, zupełnie tak samo, jak w przypadku warzywa. To przywodzi na myśl, że arbuz i ogórki są do siebie bardzo podobne.

Co ciekawe, podobne zależności możemy zauważyć w przypadku innych produktów z rodziny dyniowatych, na przykład dyni i melona. Więc jak? Macie ochotę przetestować ten patent? Internauci się na niego skusili i są zachwyceni.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat