PrzepisSpróbujesz i przepadniesz. Małe papryczki z obłędnym farszem

Spróbujesz i przepadniesz. Małe papryczki z obłędnym farszem

Pyszności - Fot. Królestwo garów
Pyszności - Fot. Królestwo garów
Katarzyna Gileta
24.07.2023 10:52

Quinoa, czyli komosa ryżowa to roślina spokrewniona z komosą białą, dawniej zwana "lebiodą". Quinoa była podstawowym pokarmem Inków. Uprawiano ją tam, gdzie nie było kukurydzy. W kuchni polskiej jest rzadko wykorzystywana, a szkoda, bo to bardzo wartościowy i smaczny produkt. Joanna, autorka bloga Królestwo garów proponuje faszerowane papryczki z komosą.

Komosa ryżowa to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka. Na tle innych zbóż quinoa wyróżnia się również dużą zawartością cennych aminokwasów takich jak: cysteiny, lizyny czy metioniny. Warto wiedzieć, że jakość białka pochodzącego z komosy ryżowej jest porównywalna do kazeiny, czyli białka mleka krowiego. Z tego powodu też ziarna komosy są polecane osobom, które nie tolerują laktozy. Quinoa nie zawiera glutenu. Dlatego bez obaw mogą sięgać po nią osoby chore na celiakię czy zmagające się z nietolerancją glutenu.

Komosa ryżowa w kuchni

Komosa ryżowa stwarza wiele kulinarnych możliwości. Wyśmienicie smakuje zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Z ziaren komosy możemy przygotować fantastyczne desery czy sałatki. Quinoę można też z powodzeniem podawać w towarzystwie mięs. Świetnie sprawdzi się jako propozycja na śniadanie. Komosa to też genialny składnik, modnych w ostatnich latach "bowli", czyli misek wypełnionych po brzegi wartościowymi produktami. W zestawieniu z awokado, sałatą, kimchi, sezamem i jajkiem ugotowanym na półtwardo komosa stworzy wartościowy posiłek, która zapewni energię i siłę do działania na całe przedpołudnie. Joanna, autorka bloga Królestwo garów, proponuje papryczki nadziewane komosą ryżową. Wypróbujcie przepis.

Na blogu znajdziecie również przepis na kanapkę Monte Cristo

Faszerowane papryczki z komosą ryżową - przepis

Składniki:

  • 15-18 małych papryczek,
  • 100 ml komosy ryżowej,
  • 1 cebula,
  • oliwa,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść mięty,
  • 150 g cukinii,
  • świeża papryczka chili,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Komosę wsyp do garnka, zalej 200 ml zimnej wody, przykryj. Gotuj na dużym ogniu do zagotowania, następnie zmniejsz moc palnika i gotuj, aż komosa wchłonie całą wodę.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę, dodaj posiekany czosnek oraz posiekane chili (mniej więcej łyżeczka do kawy).
  3. Duś, aż cebula się zeszkli. Dodaj ugotowaną komosę ryżową, pokrojoną w kostkę cukinię i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Ostudź.
  4. Papryki umyj, osusz, odetnij końcówki z ogonkiem. Wyjmij pestki. Wypełnij papryczki farszem.
  5. Podawaj na zimno lub zapiecz w piekarniku. W tym celu posmaruj papryczki oliwą i wstawi do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.

Zapiekane cukinie — przepis

Takim samym farszem można wypełnić cukinie. Cukinie należy umyć i osuszyć. Zetnij wierzchy, ale ich nie wyrzucaj. Następnie cukinie wydrąż. Napełnij cukiniowe łódeczki farszem i przykryj kapelusikami. Napełnione warzywa ustawi w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 20 minut. Przed podaniem posyp startym parmezanem.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także