Spróbujesz i przepadniesz. Małe papryczki z obłędnym farszem

Quinoa, czyli komosa ryżowa to roślina spokrewniona z komosą białą, dawniej zwana "lebiodą". Quinoa była podstawowym pokarmem Inków. Uprawiano ją tam, gdzie nie było kukurydzy. W kuchni polskiej jest rzadko wykorzystywana, a szkoda, bo to bardzo wartościowy i smaczny produkt. Joanna, autorka bloga Królestwo garów proponuje faszerowane papryczki z komosą.

ObrazekPyszności - Fot. Królestwo garów
Katarzyna Gileta

Komosa ryżowa to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka. Na tle innych zbóż quinoa wyróżnia się również dużą zawartością cennych aminokwasów takich jak: cysteiny, lizyny czy metioniny. Warto wiedzieć, że jakość białka pochodzącego z komosy ryżowej jest porównywalna do kazeiny, czyli białka mleka krowiego. Z tego powodu też ziarna komosy są polecane osobom, które nie tolerują laktozy. Quinoa nie zawiera glutenu. Dlatego bez obaw mogą sięgać po nią osoby chore na celiakię czy zmagające się z nietolerancją glutenu.

Komosa ryżowa w kuchni

Komosa ryżowa stwarza wiele kulinarnych możliwości. Wyśmienicie smakuje zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Z ziaren komosy możemy przygotować fantastyczne desery czy sałatki. Quinoę można też z powodzeniem podawać w towarzystwie mięs. Świetnie sprawdzi się jako propozycja na śniadanie. Komosa to też genialny składnik, modnych w ostatnich latach "bowli", czyli misek wypełnionych po brzegi wartościowymi produktami. W zestawieniu z awokado, sałatą, kimchi, sezamem i jajkiem ugotowanym na półtwardo komosa stworzy wartościowy posiłek, która zapewni energię i siłę do działania na całe przedpołudnie. Joanna, autorka bloga Królestwo garów, proponuje papryczki nadziewane komosą ryżową. Wypróbujcie przepis.

Na blogu znajdziecie również przepis na kanapkę Monte Cristo

Faszerowane papryczki z komosą ryżową - przepis

Składniki:

  • 15-18 małych papryczek,
  • 100 ml komosy ryżowej,
  • 1 cebula,
  • oliwa,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść mięty,
  • 150 g cukinii,
  • świeża papryczka chili,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Komosę wsyp do garnka, zalej 200 ml zimnej wody, przykryj. Gotuj na dużym ogniu do zagotowania, następnie zmniejsz moc palnika i gotuj, aż komosa wchłonie całą wodę.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę, dodaj posiekany czosnek oraz posiekane chili (mniej więcej łyżeczka do kawy).
  3. Duś, aż cebula się zeszkli. Dodaj ugotowaną komosę ryżową, pokrojoną w kostkę cukinię i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Ostudź.
  4. Papryki umyj, osusz, odetnij końcówki z ogonkiem. Wyjmij pestki. Wypełnij papryczki farszem.
  5. Podawaj na zimno lub zapiecz w piekarniku. W tym celu posmaruj papryczki oliwą i wstawi do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.

Zapiekane cukinie — przepis

Takim samym farszem można wypełnić cukinie. Cukinie należy umyć i osuszyć. Zetnij wierzchy, ale ich nie wyrzucaj. Następnie cukinie wydrąż. Napełnij cukiniowe łódeczki farszem i przykryj kapelusikami. Napełnione warzywa ustawi w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 20 minut. Przed podaniem posyp startym parmezanem.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟