Spróbujesz i przepadniesz. Małe papryczki z obłędnym farszem

Quinoa, czyli komosa ryżowa to roślina spokrewniona z komosą białą, dawniej zwana "lebiodą". Quinoa była podstawowym pokarmem Inków. Uprawiano ją tam, gdzie nie było kukurydzy. W kuchni polskiej jest rzadko wykorzystywana, a szkoda, bo to bardzo wartościowy i smaczny produkt. Joanna, autorka bloga Królestwo garów proponuje faszerowane papryczki z komosą.

ObrazekPyszności - Fot. Królestwo garów
Katarzyna Gileta

Komosa ryżowa to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka. Na tle innych zbóż quinoa wyróżnia się również dużą zawartością cennych aminokwasów takich jak: cysteiny, lizyny czy metioniny. Warto wiedzieć, że jakość białka pochodzącego z komosy ryżowej jest porównywalna do kazeiny, czyli białka mleka krowiego. Z tego powodu też ziarna komosy są polecane osobom, które nie tolerują laktozy. Quinoa nie zawiera glutenu. Dlatego bez obaw mogą sięgać po nią osoby chore na celiakię czy zmagające się z nietolerancją glutenu.

Komosa ryżowa w kuchni

Komosa ryżowa stwarza wiele kulinarnych możliwości. Wyśmienicie smakuje zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Z ziaren komosy możemy przygotować fantastyczne desery czy sałatki. Quinoę można też z powodzeniem podawać w towarzystwie mięs. Świetnie sprawdzi się jako propozycja na śniadanie. Komosa to też genialny składnik, modnych w ostatnich latach "bowli", czyli misek wypełnionych po brzegi wartościowymi produktami. W zestawieniu z awokado, sałatą, kimchi, sezamem i jajkiem ugotowanym na półtwardo komosa stworzy wartościowy posiłek, która zapewni energię i siłę do działania na całe przedpołudnie. Joanna, autorka bloga Królestwo garów, proponuje papryczki nadziewane komosą ryżową. Wypróbujcie przepis.

Na blogu znajdziecie również przepis na kanapkę Monte Cristo

Faszerowane papryczki z komosą ryżową - przepis

Składniki:

  • 15-18 małych papryczek,
  • 100 ml komosy ryżowej,
  • 1 cebula,
  • oliwa,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść mięty,
  • 150 g cukinii,
  • świeża papryczka chili,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Komosę wsyp do garnka, zalej 200 ml zimnej wody, przykryj. Gotuj na dużym ogniu do zagotowania, następnie zmniejsz moc palnika i gotuj, aż komosa wchłonie całą wodę.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę, dodaj posiekany czosnek oraz posiekane chili (mniej więcej łyżeczka do kawy).
  3. Duś, aż cebula się zeszkli. Dodaj ugotowaną komosę ryżową, pokrojoną w kostkę cukinię i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Ostudź.
  4. Papryki umyj, osusz, odetnij końcówki z ogonkiem. Wyjmij pestki. Wypełnij papryczki farszem.
  5. Podawaj na zimno lub zapiecz w piekarniku. W tym celu posmaruj papryczki oliwą i wstawi do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.

Zapiekane cukinie — przepis

Takim samym farszem można wypełnić cukinie. Cukinie należy umyć i osuszyć. Zetnij wierzchy, ale ich nie wyrzucaj. Następnie cukinie wydrąż. Napełnij cukiniowe łódeczki farszem i przykryj kapelusikami. Napełnione warzywa ustawi w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 20 minut. Przed podaniem posyp startym parmezanem.

Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają