Gastronomia tonie w długach - tak źle jeszcze nie było. Zaległości sięgają ponad 700 milionów złotych

Tak źle jeszcze nie było! Gastronomia w Polsce po prostu tonie w długach. Pandemia i inflacja nie oszczędza żadnej branży. Eksperci są przekonani: przetrwają tylko najsilniejsi.

Obrazek
Ewa

Gastronomia to jedna z wielu branż, która ucierpiała przez trudny okres pandemii. Szalejąca inflacja i drastyczne podwyżki cen energii okazały się być jednak gwoździem do trumny dla wielu przedsiębiorców. Po wakacjach nie zobaczymy wielu uwielbianych miejsc.

Mniejsze wydatki, większe koszty

Wzrost płac i dodatki do wypłat nie nadążają za cenami. Ponad 50% Polaków zadeklarowało, że zaczynają oszczędzać na jedzeniu na mieście. Oznacza to dwie opcje: wybiorą tańsze lokale albo po prostu będą wychodzić rzadziej. Taka sytuacja naturalnie odbije się na restauratorach i prowadzonych przez nich biznesach. Z danych BIG InfoMonitor wynika, że w pierwszym roku z COVID-19, mimo dopłat i pomocy państwa, wartość nieuregulowanych przez firmy gastronomiczne faktur i rat kredytów wzrosła o prawie 90 mln zł i przekroczyła 734 mln zł. Od kwietnia zeszłego roku do kwietnia tego roku przybyło 20 mln zł. Dłużników jest coraz więcej, a rozwiązań tej sytuacji coraz mniej.

Obrazek
Restauracja - Pyszności; Foto: Canva.com

Gastronomia tonie w długach

Rekordzistą, z ponad 47 mln zł długu, jest restaurator z Dolnego Śląska – wynika z danych Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor. Chociaż to rekordowa i po prostu zwalająca z nóg kwota, to oczywiście większość radzi sobie nieco lepiej. Nie zmienia to jednak faktu, że po prostu nie jest dobrze.

Branża, która wraz ze wzrastającą zamożnością społeczeństwa miała się coraz lepiej, została mocno poturbowana przez pandemię, a teraz bez chwili na oddech musi stawić czoło galopującej inflacji i poczuciu niepewności, jakie wywołuje wojna - ocenił prezes BIG InfoMonitor Sławomir Grzelczak.

Na drugiej pozycji uplasował się przedsiębiorca z woj. świętokrzyskiego z zaległością na prawie 17,5 mln zł, a na trzeciej z Mazowsza – 11,8 mln zł.

Gastronomia- Pyszności/ Canva
Gastronomia- Pyszności

Czekają nas liczne zamknięcia- gastronomia dla wybranych

Eksperci przewidują, że czwarty kwartał tego roku zweryfikuje wiele restauracji. Już teraz zaobserwować można kolejne komunikaty o zamykaniu się kolejnych lokali. Wszystko przez rosnące ceny podstawowych produktów spożywczych oraz szokujące ceny energii elektrycznej oraz gazu. Przetrwają tylko najsilniejsi, najpopularniejsi i... najbogatsi.

Przepis na tanie udka w sosie śmietankowym

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć