Gastronomia tonie w długach - tak źle jeszcze nie było. Zaległości sięgają ponad 700 milionów złotych

Tak źle jeszcze nie było! Gastronomia w Polsce po prostu tonie w długach. Pandemia i inflacja nie oszczędza żadnej branży. Eksperci są przekonani: przetrwają tylko najsilniejsi.

Obrazek
Ewa

Gastronomia to jedna z wielu branż, która ucierpiała przez trudny okres pandemii. Szalejąca inflacja i drastyczne podwyżki cen energii okazały się być jednak gwoździem do trumny dla wielu przedsiębiorców. Po wakacjach nie zobaczymy wielu uwielbianych miejsc.

Mniejsze wydatki, większe koszty

Wzrost płac i dodatki do wypłat nie nadążają za cenami. Ponad 50% Polaków zadeklarowało, że zaczynają oszczędzać na jedzeniu na mieście. Oznacza to dwie opcje: wybiorą tańsze lokale albo po prostu będą wychodzić rzadziej. Taka sytuacja naturalnie odbije się na restauratorach i prowadzonych przez nich biznesach. Z danych BIG InfoMonitor wynika, że w pierwszym roku z COVID-19, mimo dopłat i pomocy państwa, wartość nieuregulowanych przez firmy gastronomiczne faktur i rat kredytów wzrosła o prawie 90 mln zł i przekroczyła 734 mln zł. Od kwietnia zeszłego roku do kwietnia tego roku przybyło 20 mln zł. Dłużników jest coraz więcej, a rozwiązań tej sytuacji coraz mniej.

Obrazek
Restauracja - Pyszności; Foto: Canva.com

Gastronomia tonie w długach

Rekordzistą, z ponad 47 mln zł długu, jest restaurator z Dolnego Śląska – wynika z danych Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor. Chociaż to rekordowa i po prostu zwalająca z nóg kwota, to oczywiście większość radzi sobie nieco lepiej. Nie zmienia to jednak faktu, że po prostu nie jest dobrze.

Branża, która wraz ze wzrastającą zamożnością społeczeństwa miała się coraz lepiej, została mocno poturbowana przez pandemię, a teraz bez chwili na oddech musi stawić czoło galopującej inflacji i poczuciu niepewności, jakie wywołuje wojna - ocenił prezes BIG InfoMonitor Sławomir Grzelczak.

Na drugiej pozycji uplasował się przedsiębiorca z woj. świętokrzyskiego z zaległością na prawie 17,5 mln zł, a na trzeciej z Mazowsza – 11,8 mln zł.

Gastronomia- Pyszności/ Canva
Gastronomia- Pyszności

Czekają nas liczne zamknięcia- gastronomia dla wybranych

Eksperci przewidują, że czwarty kwartał tego roku zweryfikuje wiele restauracji. Już teraz zaobserwować można kolejne komunikaty o zamykaniu się kolejnych lokali. Wszystko przez rosnące ceny podstawowych produktów spożywczych oraz szokujące ceny energii elektrycznej oraz gazu. Przetrwają tylko najsilniejsi, najpopularniejsi i... najbogatsi.

Przepis na tanie udka w sosie śmietankowym

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości