Grecy jadają go niemal codziennie. Wzmacnia kości i usprawnia układ nerwowy
09.09.2024 09:21
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jest gęsty, intensywnie śmietankowy o kwaśnym smaku. W greckiej kuchni zajmuje miejsce honorowe, bo znaleźć go można zarówno na śniadaniowym stole, jak i w trakcie wieczornej uczty. Jedzenie go wyjdzie wszystkim na zdrowie, bo zawiera solidną porcję witamin i składników odżywczych. Warto sięgać po niego nie tylko podczas wielkich greckich wakacji, ale również po powrocie do polskiej rzeczywistości.
Grecja to nie tylko kraina mitycznych bogów, pięknych krajobrazów i gorącego słońca. To także miejsce, gdzie narodziła się wyjątkowa kuchnia, słynąca ze świeżych produktów i prostych, ale pełnych smaku potraw. Jednym z najważniejszych składników greckiej diety jest jogurt. To podstawa ekspresowych śniadań, gdy wystarczy dorzucić do niego miód oraz owoce czy też sosu tzatziki, bez którego ciężko wyobrazić sobie grecką kuchnię. Poza walorami smakowymi ma również liczne właściwości, które sprawiają, że warto włączyć go do swojej diety.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego warto jeść jogurt grecki?
W porównaniu do popularniejszego w Polsce jogurtu naturalnego grecki ma więcej tłuszczu i białka, a tym samym też nieco więcej kalorii. Mimo to warto wprowadzić go do swojej diety.
Zacznijmy od jelit, czyli drugiego mózgu naszego organizmu. To właśnie one są ważne, by utrzymać zdrowie i dobrą odporność nawet w okresie zachorowań. Ich pracę wspierać będzie jogurt grecki. Probiotyki, które są w nim zawarte, korzystnie wpływają na mikrobiom jelit, poprawiając trawienie i wchłanianie składników odżywczych.
W jogurcie greckim znaleźć można również sporą ilość witamin B12 i B2. Pierwsza z nich jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, pomagając w wytwarzaniu mieliny, czyli substancji, która otacza i izoluje włókna nerwowe. Witamina B2 z kolei jest składnikiem enzymów, które są niezbędne do utrzymania dobrego wzroku.
Jedz na zdrowe kości
Już nawet dzieci wiedzą, że głównym budulcem kości jest wapń, którego jogurt grecki jest dobrym źródłem. Zawiera również ważny dla kości fosfor, który wraz z wapniem jest nieoceniony w prewencji osteoporozy.
Białko jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek, w tym kości. Jogurt grecki, dzięki swojej gęstej konsystencji, jest doskonałym źródłem tego składnika.
Najlepszy jogurt grecki
Wybierając jogurt grecki, zwróć uwagę na jego skład. Najlepiej wybierać produkty naturalne, bez dodatku cukru, sztucznych słodzików i innych zbędnych dodatków. Im krótszy skład, tym lepiej.