Grecy jadają go niemal codziennie. Wzmacnia kości i usprawnia układ nerwowy

Jest gęsty, intensywnie śmietankowy o kwaśnym smaku. W greckiej kuchni zajmuje miejsce honorowe, bo znaleźć go można zarówno na śniadaniowym stole, jak i w trakcie wieczornej uczty. Jedzenie go wyjdzie wszystkim na zdrowie, bo zawiera solidną porcję witamin i składników odżywczych. Warto sięgać po niego nie tylko podczas wielkich greckich wakacji, ale również po powrocie do polskiej rzeczywistości.

To jeden z najlepszych produktów w GrecjiTo jeden z najlepszych produktów w Grecji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Grecja to nie tylko kraina mitycznych bogów, pięknych krajobrazów i gorącego słońca. To także miejsce, gdzie narodziła się wyjątkowa kuchnia, słynąca ze świeżych produktów i prostych, ale pełnych smaku potraw. Jednym z najważniejszych składników greckiej diety jest jogurt. To podstawa ekspresowych śniadań, gdy wystarczy dorzucić do niego miód oraz owoce czy też sosu tzatziki, bez którego ciężko wyobrazić sobie grecką kuchnię. Poza walorami smakowymi ma również liczne właściwości, które sprawiają, że warto włączyć go do swojej diety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto zatopiony skarb

Dlaczego warto jeść jogurt grecki?

W porównaniu do popularniejszego w Polsce jogurtu naturalnego grecki ma więcej tłuszczu i białka, a tym samym też nieco więcej kalorii. Mimo to warto wprowadzić go do swojej diety.

Jogurt grecki idealnie sprawdzi się jako dodatek do śniadania
Jogurt grecki idealnie sprawdzi się jako dodatek do śniadania © Pixabay

Zacznijmy od jelit, czyli drugiego mózgu naszego organizmu. To właśnie one są ważne, by utrzymać zdrowie i dobrą odporność nawet w okresie zachorowań. Ich pracę wspierać będzie jogurt grecki. Probiotyki, które są w nim zawarte, korzystnie wpływają na mikrobiom jelit, poprawiając trawienie i wchłanianie składników odżywczych.

W jogurcie greckim znaleźć można również sporą ilość witamin B12 i B2. Pierwsza z nich jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, pomagając w wytwarzaniu mieliny, czyli substancji, która otacza i izoluje włókna nerwowe. Witamina B2 z kolei jest składnikiem enzymów, które są niezbędne do utrzymania dobrego wzroku.

Jedz na zdrowe kości

Już nawet dzieci wiedzą, że głównym budulcem kości jest wapń, którego jogurt grecki jest dobrym źródłem. Zawiera również ważny dla kości fosfor, który wraz z wapniem jest nieoceniony w prewencji osteoporozy.

Sos tzatziki
Sos tzatziki © Pyszności

Białko jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek, w tym kości. Jogurt grecki, dzięki swojej gęstej konsystencji, jest doskonałym źródłem tego składnika.

Najlepszy jogurt grecki

Wybierając jogurt grecki, zwróć uwagę na jego skład. Najlepiej wybierać produkty naturalne, bez dodatku cukru, sztucznych słodzików i innych zbędnych dodatków. Im krótszy skład, tym lepiej.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟