Jak bezpiecznie podgrzać karpia po świętach? Nie wyschnie, a panierka będzie chrupka

Karp najlepiej smakuje, gdy jest świeży i trafia na nasze talerze prosto z patelni. Często jednak nie jesteśmy w stanie go zjeść od razu i trzeba rybę odgrzać. W jaki sposób to zrobić? Jest prosty trik na to, by odgrzany karp był tak samo smaczny, jak na początku.

KarpKarp
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Karpia nie jemy zbyt często. Tak naprawdę mamy okazję skosztować go przeważnie tylko raz do roku. To ryba, która króluje na stole podczas wieczerzy wigilijnej. Ma wielu fanów, ale też są osoby, które go nie znoszą. Jeśli jesteś fanem, to pewnie zastanawiasz się, co zrobić, by podgrzaniu smakował tak samo dobrze. Na szczęście nie jest to trudne, musisz tylko przestrzegać kilku zasad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledziowo-buraczane babeczki to gotowy patent na udaną imprezę. Nigdy mnie nie zawiodły

Pyszny karp po świętach? Wypróbuj metodę bez tłuszczu

Dobrym pomysłem jest odgrzanie ryby w piekarniku. Nie musisz dodawać wtedy ani grama tłuszczu, dzięki czemu kawałki nim nie nasiąkną i nie będą jeszcze bardziej kaloryczne. Co należy zrobić? Wystarczy, że karpia owiniesz folią aluminiową i ułożysz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz też wykorzystać naczynie żaroodporne. Wstaw rybę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Gdy zobaczysz, że tłuszcz bulgocze, natychmiast zdejmij pokrywkę. Karpia odgrzewaj jeszcze przez kilka minut. Tak przygotowana ryba jest smaczna, a jej panierka chrupiąca.

Smażone kawałk karpia
Smażone kawałk karpia © Adobe Stock

Odgrzewanie na patelni

Ten sposób sprawdzi się, gdy zostanie tylko kilka kawałków ryby. Gotowy karp nadaje się także do smażenia. W tym celu warto wykorzystać olej rzepakowy, ponieważ ma bardzo wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu jest bezpieczniejszy niż inne tłuszcze. Oprócz tego możemy na nim dłużej smażyć bez obaw, że ryba się przypali. Do odgrzewania ryby nadaje się też masło klarowane oraz oliwa z oliwek. Musisz jednak wiedzieć, że mają one bardzo duży wpływ na smak karpia. Nie każdej osobie to pasuje.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Polacy omijają w sklepie, bo nie wiedzą, jak użyć. Usuwa toksyny i wspiera jelita jak kiszona kapusta
Polacy omijają w sklepie, bo nie wiedzą, jak użyć. Usuwa toksyny i wspiera jelita jak kiszona kapusta
Ma mniej kalorii niż łosoś i nie chłonie metali ciężkich. Wielu nie zwraca uwagi
Ma mniej kalorii niż łosoś i nie chłonie metali ciężkich. Wielu nie zwraca uwagi
Sezonowe warzywo wrzucam do blendera. Pasuje do pieczywa lepiej niż masło czy hummus
Sezonowe warzywo wrzucam do blendera. Pasuje do pieczywa lepiej niż masło czy hummus