Jak bezpiecznie podgrzać karpia po świętach? Nie wyschnie, a panierka będzie chrupka

Karp najlepiej smakuje, gdy jest świeży i trafia na nasze talerze prosto z patelni. Często jednak nie jesteśmy w stanie go zjeść od razu i trzeba rybę odgrzać. W jaki sposób to zrobić? Jest prosty trik na to, by odgrzany karp był tak samo smaczny, jak na początku.

KarpKarp
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Karpia nie jemy zbyt często. Tak naprawdę mamy okazję skosztować go przeważnie tylko raz do roku. To ryba, która króluje na stole podczas wieczerzy wigilijnej. Ma wielu fanów, ale też są osoby, które go nie znoszą. Jeśli jesteś fanem, to pewnie zastanawiasz się, co zrobić, by podgrzaniu smakował tak samo dobrze. Na szczęście nie jest to trudne, musisz tylko przestrzegać kilku zasad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledziowo-buraczane babeczki to gotowy patent na udaną imprezę. Nigdy mnie nie zawiodły

Pyszny karp po świętach? Wypróbuj metodę bez tłuszczu

Dobrym pomysłem jest odgrzanie ryby w piekarniku. Nie musisz dodawać wtedy ani grama tłuszczu, dzięki czemu kawałki nim nie nasiąkną i nie będą jeszcze bardziej kaloryczne. Co należy zrobić? Wystarczy, że karpia owiniesz folią aluminiową i ułożysz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz też wykorzystać naczynie żaroodporne. Wstaw rybę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Gdy zobaczysz, że tłuszcz bulgocze, natychmiast zdejmij pokrywkę. Karpia odgrzewaj jeszcze przez kilka minut. Tak przygotowana ryba jest smaczna, a jej panierka chrupiąca.

Smażone kawałk karpia
Smażone kawałk karpia © Adobe Stock

Odgrzewanie na patelni

Ten sposób sprawdzi się, gdy zostanie tylko kilka kawałków ryby. Gotowy karp nadaje się także do smażenia. W tym celu warto wykorzystać olej rzepakowy, ponieważ ma bardzo wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu jest bezpieczniejszy niż inne tłuszcze. Oprócz tego możemy na nim dłużej smażyć bez obaw, że ryba się przypali. Do odgrzewania ryby nadaje się też masło klarowane oraz oliwa z oliwek. Musisz jednak wiedzieć, że mają one bardzo duży wpływ na smak karpia. Nie każdej osobie to pasuje.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji