Nie trzymaj jedzenia na stole zbyt długo. Możesz przez to się zatruć
Chociaż przy świątecznym stole możemy siedzieć naprawdę wiele godzin, to jedzenie powinniśmy schować do lodówki szybciej. Sanepid wskazał, jakich zasad musimy przestrzegać. Jeśli przekroczymy wskazany czas, możemy nabawić się nieprzyjemnego w skutkach zatrucia pokarmowego i resztę wolnego spędzić nad toaletą.
26.12.2023 15:50
Sanepid wskazał, jakie są zasady dotyczące przygotowania kolacji wigilijnej oraz przechowywania zrobionych dań i przekąsek. Przede wszystkim trzeba utrzymać odpowiednią temperaturę jedzenia, co oznacza, że posiłki nie powinny leżeć przez wiele godzin poza lodówką. Główny Inspektorat Sanitarny przypomniał także o tym, w jakiej temperaturze najlepiej jest odgrzewać dania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak długo jedzenie może stać na stole?
Co mówi o tym sanepid? Eksperci jasno wskazują: nie trzymaj potraw w temperaturze pokojowej dłużej niż dwie godziny. Wszystkie potrawy typu pierogi, uszka, krokiety, bigos oraz karp powinny trafić po tym czasie do chłodziarki. Podobnie jest z mięsami i pasztetami oraz sałatką jarzynową.
Główny Inspektorat Sanitarny ma też kilka zasad dotyczących samego przechowywania jedzenia:
- łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce w temperaturze około 5 stopni Celsjusza, podczas podania utrzymuj ich temperaturę w okolicach 60 stopni Celsjusza;
- nie trzymaj żywności poza lodówką zbyt długo;
- nie rozmrażaj produktów w temperaturze pokojowej — lepiej użyć piekarnika lub mikrofalówki, bądź zamoczyć je w ciepłej wodze;
- ryby, surowe mięso i owoce morza przechowuj w temperaturze 2 stopni Celsjusza, zaś mleko, masło i wędliny w maksymalnie 8 stopniach.
Idealna temperatura do odgrzewania jedzenia
W jakiej temperaturze odgrzewać jedzenie? To również jest istotne, gdyż przez te kilka świątecznych dni będziesz to robić bardzo często. Przestrzeganie zasad pozwoli uniknąć ci zatrucia pokarmowego. Oto najważniejsze punkty:
- gotuj żywność dokładnie;
- zupę doprowadź do wrzenia, by mieć pewność, że osiągnęła temperaturę 70 stopni Celsjusza;
- odgrzewana żywność również powinna mieć co najmniej 70 stopni Celsjusza.