Jak mrozić szczypiorek? Opakowanie po lodach to zdecydowanie kiepski pomysł
Sałatki, kanapki, jajecznica - do każdej z tych potraw szczypiorek pasuje jak ulał. Zerwany prosto z ogródka smakuje najlepiej. Jednak przecież chcemy się nim cieszyć całym rokiem. Jak mrozić szczypiorek? Czy pudełko po lodach to dobry pomysł? Zdecydowanie nie i nie tylko przez to, że otwierające je ujrzymy rozczarowanie, ale może wydarzyć się coś innego.
10.07.2022 08:23
Jak mrozić szczypiorek?
Mrożenie szczypiorku wcale nie jest trudne, ale warto wiedzieć, jak to robić, by przypadkiem nie okazało się, że po wyjęciu zmienił się on w bryłę lodu. Tak też może się stać, jeśli zamrozimy go w opakowaniu po lodach i wcześniej zapomnimy osuszyć. To bardzo ważne! Najlepiej po osuszeniu umieścić go w foliowych, zasuwanych torebkach.
Mrozimy szczypiorek w całości czy lepiej posiekany?
Oba rozwiązania są równie dobre. Każdy ze sposobów ma swoje plusy. Jeśli nie mamy czasu zamroź go w całości, ale po pierwsze, musisz upewnić się, że szczypiorek jest całkowicie czysty, zwłaszcza jeśli zbierasz go w ogrodzie. Upewnij się, że wszelkie zabrudzenia zostały usunięte. Możesz go szybko spłukać pod zimną wodą, natomiast ważne jest to, by był całkowicie suchy przed zamrożeniem. Umieść szczypiorek w zamykanej torebce do zamrażania. Podczas zamykania wyciśnij z worka jak najwięcej powietrza. Szczypiorek może być posiekany, jak i w całości.
Jak długo można mrozić szczypiorek?
Szczypiorek można zamrażać przez ok. 6 miesięcy. Przez ten okres smak pozostanie bez zmian. Należy jednak pamiętać, że tekstura będzie się z czasem pogarszać. Ważne jest to, aby oznaczyć go datą zamrożenia i nazwą, aby nie pomylić z innymi produktami w zamrażalniku.
Zachowaj świeżość szczypiorku
Jeśli mamy sezon na szczypiorek to, czemu by z niego nie skorzystać jak najlepiej? Po zakupie szczypiorku dokładnie go myjemy. Następnie osuszony szczypior drobno siekamy. Wkładamy do szczelnego pojemnika i umieszczamy w lodówce. Najlepiej umieścić go w słoiku. Taki szczypiorek może pozostać świeży w lodówce nawet przez dwa tygodnie, a my możemy cieszyć się jego smakiem.
Jeśli chcesz wykorzystać swój szczypiorek, przygotuj pyszną pastę jajeczną.