PrzepisNie kupuj drogiego sera w sklepie. Ze zwykłego mleka możesz w domu zrobić dowolną ilość

Nie kupuj drogiego sera w sklepie. Ze zwykłego mleka możesz w domu zrobić dowolną ilość

Jak zrobić domowy ser? - Pyszności; foto: Canva
Jak zrobić domowy ser? - Pyszności; foto: Canva
24.10.2022 09:54

Coraz wyższe ceny w sklepach zaczynają nas skłaniać do nauki nowych umiejętności kulinarnych. Dzisiaj więcej z nas piecze w domowym zaciszu chleb, ubija masło czy kisi ogórki. Taka praktyka ma dwie zalety: oszczędzamy i jemy zdrowiej. Idźmy więc dalej w poszerzaniu naszej wiedzy spożywczej i przyjrzyjmy się jak zrobić domowy ser.

Zalążki serowarstwa sięgają tysięcy lat wstecz, ale rozwój przemysłowy tej gałęzi produkcji spożywczej nastąpił dopiero na początku XIX wieku. Mimo że proces wytwarzania sera wydaje się z początku dosyć abstrakcyjny, kiedy już mu się przyjrzymy, staje się jasny, klarowny i nietrudny. A więc, na przykład, jak zrobić domowy ser? Nic prostszego!

Jak zrobić domowy ser? - Pyszności; foto: Canva
Jak zrobić domowy ser? - Pyszności; foto: Canva

A dokładniej mówiąc - domowy, biały ser. Nie ma to jak pyszny twaróg bez żadnej chemii. Na kanapki czy do naleśników - będzie smakował doskonale.

Serowarstwo ma swój początek w mleku

Do naszych serowarskich eksperymentów najlepsze byłoby mleko prosto od krowy. Te ze sklepów jest zwykle częściowo odtłuszczone i wyjałowione, a to skutkuje tym, że bakterie mlekowe działają gorzej a mleko się nie zsiada.

Jeśli jednak nie mamy w pobliżu żadnej krowy, trzeba lubić to, co się ma. Kupując mleko w sklepie wybierzmy te niepasteryzowane, o krótkiej dacie przydatności.

Jak zrobić domowy ser biały?

Na początek zaopatrz się w 5 litrów niepasteryzowanego mleka. Wlej je do dużego garnka, przykryj lnianą ściereczką i pozostaw w temperaturze pokojowej. Następnego dnia zbierz z wierzchu śmietanę i pozostaw na kolejne 1-2 dni, aż mleko się zsiądzie. Oznaką tego procesu będzie podzielenie się mleka na 2 warstwy - rzadką i gęstą.

Jak zrobić domowy ser? - Pyszności; foto: Canva
Jak zrobić domowy ser? - Pyszności; foto: Canva

Teraz przykryty garnek wstaw do piekarnika nagrzanego do 40 stopni, bez termoobiegu. Wyjmij po 30 minutach i zostaw do ostygnięcia.

Sitko wyłóż gazą. Użyj łyżki cedzakowej do zbierania z garnka strzępów mleka i umieszczanie ich w gazie. Pozostaw je tam przez kilka godzin, aż cała serwatka spłynie. Możesz też ją odcisnąć - zawiąż gazę, włóż między dwie deski i przygnieć np. polnym kamieniem. Im więcej serwatki odciśniesz, tym ser będzie bardziej zwarty.

Twaróg przechowuj w papierze pergaminowym. Smacznego!

A może krótkie przypomnienie jak piec domowy chleb? Wszystko na ten temat w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także