PrzepisNie kupuj drogiego sera w sklepie. Ze zwykłego mleka możesz w domu zrobić dowolną ilość

Nie kupuj drogiego sera w sklepie. Ze zwykłego mleka możesz w domu zrobić dowolną ilość

Coraz wyższe ceny w sklepach zaczynają nas skłaniać do nauki nowych umiejętności kulinarnych. Dzisiaj więcej z nas piecze w domowym zaciszu chleb, ubija masło czy kisi ogórki. Taka praktyka ma dwie zalety: oszczędzamy i jemy zdrowiej. Idźmy więc dalej w poszerzaniu naszej wiedzy spożywczej i przyjrzyjmy się jak zrobić domowy ser.

Jak zrobić domowy ser? - Pyszności; foto: Canva
Jak zrobić domowy ser? - Pyszności; foto: Canva

Zalążki serowarstwa sięgają tysięcy lat wstecz, ale rozwój przemysłowy tej gałęzi produkcji spożywczej nastąpił dopiero na początku XIX wieku. Mimo że proces wytwarzania sera wydaje się z początku dosyć abstrakcyjny, kiedy już mu się przyjrzymy, staje się jasny, klarowny i nietrudny. A więc, na przykład, jak zrobić domowy ser? Nic prostszego!

Jak zrobić domowy ser? - Pyszności; foto: Canva
Jak zrobić domowy ser? - Pyszności; foto: Canva

A dokładniej mówiąc - domowy, biały ser. Nie ma to jak pyszny twaróg bez żadnej chemii. Na kanapki czy do naleśników - będzie smakował doskonale.

Serowarstwo ma swój początek w mleku

Do naszych serowarskich eksperymentów najlepsze byłoby mleko prosto od krowy. Te ze sklepów jest zwykle częściowo odtłuszczone i wyjałowione, a to skutkuje tym, że bakterie mlekowe działają gorzej a mleko się nie zsiada.

Jeśli jednak nie mamy w pobliżu żadnej krowy, trzeba lubić to, co się ma. Kupując mleko w sklepie wybierzmy te niepasteryzowane, o krótkiej dacie przydatności.

Jak zrobić domowy ser biały?

Na początek zaopatrz się w 5 litrów niepasteryzowanego mleka. Wlej je do dużego garnka, przykryj lnianą ściereczką i pozostaw w temperaturze pokojowej. Następnego dnia zbierz z wierzchu śmietanę i pozostaw na kolejne 1-2 dni, aż mleko się zsiądzie. Oznaką tego procesu będzie podzielenie się mleka na 2 warstwy - rzadką i gęstą.

Jak zrobić domowy ser? - Pyszności; foto: Canva
Jak zrobić domowy ser? - Pyszności; foto: Canva

Teraz przykryty garnek wstaw do piekarnika nagrzanego do 40 stopni, bez termoobiegu. Wyjmij po 30 minutach i zostaw do ostygnięcia.

Sitko wyłóż gazą. Użyj łyżki cedzakowej do zbierania z garnka strzępów mleka i umieszczanie ich w gazie. Pozostaw je tam przez kilka godzin, aż cała serwatka spłynie. Możesz też ją odcisnąć - zawiąż gazę, włóż między dwie deski i przygnieć np. polnym kamieniem. Im więcej serwatki odciśniesz, tym ser będzie bardziej zwarty.

Twaróg przechowuj w papierze pergaminowym. Smacznego!

A może krótkie przypomnienie jak piec domowy chleb? Wszystko na ten temat w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie