Klasyk minionej epoki. Nadal serwują go w barach mlecznych

Bryzol, czyli dobrze rozbity lub zmielony kawałek mięsa, lekko doprawiony i serwowany pod pierzynką z cebuli był prawdziwym królem restauracji w okresie PRL-u. Obecnie natknąć możemy się na niego jedynie w barach mlecznych. Warto jednak - od czasu do czasu do starych - wracać do starych sprawdzonych przepisów. 

ObrazekBryzol - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Bryzol to najczęściej cienko pokrojona w poprzek i ubita polędwica wołowa, wieprzowa lub końska. Trudno jednak wyobrazić sobie, by w okresie panujących na sklepowych półkach pustek przygotowywano potrawy z polędwic czy polędwiczek. Wszak przed laty mięso uznawane było za prawdziwy rarytas.

W PRL-u bryzol zwykle robiono z gorszej jakości mięsa. Mielono je lub siekano, oprószano mąką i smażono. Drugą opcją było - jak wcześniej wspomniano - krojenie mięsa w cienkie kotlety i duszenie go, by stało się miękkie i kruche. Warto dodać, że każda szanująca się restauracja w czasach PRL w swojej ofercie miała bryzole.

Jak zrobić bryzol? Czym się różni rumsztyku?

Przyrządzenie bryzolu nie jest pracochłonne, a lista składników ogranicza się do minimum. Cienko ubity lub zmielony kawałek mięsa oprószamy mąką (nie musi to być polędwica, my proponujemy wykorzystanie szynki wieprzowej z kością), doprawiamy i wrzucamy na patelnię. Bryzol serwujemy pod pierzynką z duszonej cebuli z pieczarkami. Do tego podać można tłuczone ziemniaki i kiszone ogórki.

Natomiast rumsztyk oryginalnie przyrządza się wyłącznie z wołowiny, a mięso nie powinno być zbyt mocno wysmażone. Rumsztyk niegdyś podawano z przesmażoną cebulką, kartoflami i gotowaną jarzynką.

Obrazek
Bryzol - Pyszności; Foto: Canva.com

Bryzol z szynki wieprzowej. Przepis na danie minionej epoki

Składniki:

  • 700 g szynki wieprzowej z kością
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oleju lub smalcu do smażenia
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso na bryzol umyj, osusz, wykrój z niego kawałki tłuszczu i oddziel od kości.
  2. Tak przygotowane mięso pokrój lekko skośnie w poprzek włókien na cztery plastry.
  3. Każdy z kotletów rozbij tłuczkiem na płaski płat o grubości 0,5 cm i nadaj im kształt koła o średnicy ok. 12 cm.
  4. Mięso dopraw solą i oprósz mąką.
  5. Kotlety smaż krótko na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron.
  6. Na każdym bryzolu połóż odrobinę masła, zmniejsz ogień i smaż ok. 5-10 minut - tak długo, by nabrało miękkości.

Zobacz także przepis na tatara, meduzę, śledzika po japońsku i inne pyszności z okresu PRL-u:

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione