InspiracjeTomasz Strzelczyk odtworzył kultowe danie z PRL. Pamiętasz ten smak?

Tomasz Strzelczyk odtworzył kultowe danie z PRL. Pamiętasz ten smak?

Tomasz Strzelczyk odtworzył kultowe danie z PRL. Pamiętasz ten smak?
Ewa
10.11.2021 13:45

Potrawy z PRL musiały być kreatywne! Przy dużych pustkach w sklepach i ograniczonym dostępnie do towarów trzeba było kombinować. W czasach PRL ta potrawa dostępna była w każdej szanującej się restauracji.

Bryzol- przepis

Bryzole można było przygotować na dwa sposoby. Jednym było mielenie mięsa, drugim krojenie go w bardzo cienkie plasterki, wzdłuż włókien.
Każda szanująca się restauracja w czasach PRL w swojej ofercie miała bryzole. Przed laty mięso uznawane było za prawdziwy rarytas. Zazwyczaj bryzol powstawał z cienko rozbitej polędwicy wieprzowej lub wołowej (tej o wiele rzadziej, ze względu na dostępność i cenę) panierowanej w samej mące. Do tego pieczarki przesmażone z cebulą na górze, ziemniaki i obiad jak z PRL gotowy!

Tomasz Strzelczyk powrócił do klasyka

Tomasz Strzelczyk w IV edycji Masterchefa dotarł do TOP 5. I nic w tym dziwnego, bo przepisy na jego kanale udowadniają, że zdecydowanie potrafi gotować.
Na YouTubie prowadzi popularny kanał Oddasz Fartucha, gdzie dzieli się ze swoimi widzami prostymi przepisami na pyszne dania.
Jedną z takich potraw jest właśnie prlowski bryzol.

Bryzol- składniki

Składniki nie są wyszukane i znajdziesz je w każdym sklepie, więc każdy jest w stanie przygotować bryzole w swoim domu.

  • 600 g wołowiny (może być też wieprzowina)
  • 1 jajko
  • 300 g pieczarek
  • 2 cebule
  • olej
  • 1 łyżka masła
  • mąka do obtoczenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie nie jest trudne. Mięso zmiel lub drobno posiekaj. Możesz o to poprosić również w sklepie rzeźniczym. Dodaj jajko, przypraw solą i pieprzem i wyrób mięso.
Na patelni rozgrzej olej i dodaj masło (dzięki temu unikniesz ryzyka przypalenia masła) i wrzuć umyte i pokrojone pieczarki i cebulę. Przesmaż, podduś i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Z mięsa uformuj małe, płaskie kotlety i obtocz je w mące. Kotlety formuj na papierze do pieczenia- będzie o wiele łatwiej przenieść je na patelnię.
Smaż na patelni po ok. 2 minuty z każdej strony (w przypadku wieprzowiny pamiętaj, że nie mogą być surowe).
Pod koniec smażenia wyłóż na górę kotletów pieczarki z cebulą i chwilę podgrzewaj. Gotowanie danie podawaj z ziemniakami.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także