PrzepisSzybki obiadZnienawidzone danie z PRL w nowej odsłonie. Teraz jest wykwintnym obiadem

Znienawidzone danie z PRL w nowej odsłonie. Teraz jest wykwintnym obiadem

Wątróbka
Wątróbka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Joerg Beuge

03.09.2023 09:22

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wątróbka - jedno z najbardziej kontrowersyjnych dań. Albo się ją kocha, albo nienawidzi. Mnóstwo osób nie weźmie nawet kawałeczka do ust, bo sam wygląd i zapach odstraszają. Mało kto jednak wie, że wątróbka jest źródłem żelaza oraz witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego.

Wątróbka z boczniakami i bakłażanem to całkiem nowa odmiana popularnego w czasach PRL-u dania. Dodatki nadadzą mu wykwintnego charakteru i sprawią, że potrawa będzie lepiej smakować i wyglądać. Danie jest banalnie proste w przygotowaniu i zrobisz je w mniej niż godzinę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wątróbka w całkiem nowym wydaniu

Przede wszystkim przygotuj potrzebne składniki. Na twojej liście powinny znaleźć się produkty, takie jak:

  • kilogram wątróbki,
  • pół kilograma boczniaków,
  • bakłażan,
  • dwie cebule,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz i majeranek.

Zanim zaczniesz wszystko smażyć, możesz namoczyć wątróbkę w mleku i trzymać tak 1-2 godziny. Dzięki temu podrób stanie się delikatny i pozbędziemy się nadmiaru goryczki. Ten prosty myk sprawi, że danie będzie smakowało jeszcze lepiej. W międzyczasie możesz zająć się resztą składników. Postępuj według krótkiej instrukcji.

Wątróbka
Wątróbka© Wikimedia Commons
  1. Cebulę obierz i pokrój w piórka, a następnie wrzuć na rozgrzany olej.
  2. W tym czasie pokrój też boczniaki i dodaj je po kilku minutach do cebuli.
  3. Pokrój także bakłażana i wrzuć go na patelnię. Przez chwilę podsmażaj.
  4. Kiedy składniki będą odpowiednio miękkie i podsmażone, dorzuć również wątróbkę (wcześniej odciśnij ją z nadmiaru mleka). Smaż do miękkości.
  5. Danie dopraw solą, pieprzem i majerankiem do smaku.
  6. Przykryj patelnię i kilka minut odczekaj.

Dlaczego warto jeść wątróbkę?

Przede wszystkim jest źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, a także witaminy B12. Oba te składniki biorą udział w transporcie tlenu przez krwinki czerwone. Wpływają też na jakość krwi i chronią nas przed anemią. Co ważne, żelazo zawarte w wątróbce jest łatwiej przyswajalne niż te z suplementów i nie powoduje zaparć.

Oprócz tego wątróbka wspomaga wzrok. To zasługa witaminy A, która występuje tu pod postacią beta-karotenu i retinolu. Jej niedobór jest przyczyną kurzej ślepoty, suchości oczu, zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.

Wątróbka zawiera także kwas foliowy, który jest niezbędny w diecie kobiet starających się o dziecko lub będących w ciąży. Tutaj jest jedno "ale". W tym podrobie jest bardzo wysokie stężenie witaminy A, co jest szkodliwe dla przyszłej mamy i płodu. Nie powinna jeść jej zbyt często, a jeśli już się po nią sięga, to tylko w bardzo małych ilościach.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także