WAŻNE
TERAZ

Trump jednak nie spotka się z Putinem w Budapeszcie? "Nie ma planu"

Znienawidzone danie z PRL w nowej odsłonie. Teraz jest wykwintnym obiadem

Wątróbka - jedno z najbardziej kontrowersyjnych dań. Albo się ją kocha, albo nienawidzi. Mnóstwo osób nie weźmie nawet kawałeczka do ust, bo sam wygląd i zapach odstraszają. Mało kto jednak wie, że wątróbka jest źródłem żelaza oraz witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego.

WątróbkaWątróbka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Joerg Beuge
Paulina Hermann

Wątróbka z boczniakami i bakłażanem to całkiem nowa odmiana popularnego w czasach PRL-u dania. Dodatki nadadzą mu wykwintnego charakteru i sprawią, że potrawa będzie lepiej smakować i wyglądać. Danie jest banalnie proste w przygotowaniu i zrobisz je w mniej niż godzinę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Paluchy z ciasta francuskiego z pesto

Wątróbka w całkiem nowym wydaniu

Przede wszystkim przygotuj potrzebne składniki. Na twojej liście powinny znaleźć się produkty, takie jak:

  • kilogram wątróbki,
  • pół kilograma boczniaków,
  • bakłażan,
  • dwie cebule,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz i majeranek.

Zanim zaczniesz wszystko smażyć, możesz namoczyć wątróbkę w mleku i trzymać tak 1-2 godziny. Dzięki temu podrób stanie się delikatny i pozbędziemy się nadmiaru goryczki. Ten prosty myk sprawi, że danie będzie smakowało jeszcze lepiej. W międzyczasie możesz zająć się resztą składników. Postępuj według krótkiej instrukcji.

Wątróbka
Wątróbka © Wikimedia Commons
  1. Cebulę obierz i pokrój w piórka, a następnie wrzuć na rozgrzany olej.
  2. W tym czasie pokrój też boczniaki i dodaj je po kilku minutach do cebuli.
  3. Pokrój także bakłażana i wrzuć go na patelnię. Przez chwilę podsmażaj.
  4. Kiedy składniki będą odpowiednio miękkie i podsmażone, dorzuć również wątróbkę (wcześniej odciśnij ją z nadmiaru mleka). Smaż do miękkości.
  5. Danie dopraw solą, pieprzem i majerankiem do smaku.
  6. Przykryj patelnię i kilka minut odczekaj.

Dlaczego warto jeść wątróbkę?

Przede wszystkim jest źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, a także witaminy B12. Oba te składniki biorą udział w transporcie tlenu przez krwinki czerwone. Wpływają też na jakość krwi i chronią nas przed anemią. Co ważne, żelazo zawarte w wątróbce jest łatwiej przyswajalne niż te z suplementów i nie powoduje zaparć.

Oprócz tego wątróbka wspomaga wzrok. To zasługa witaminy A, która występuje tu pod postacią beta-karotenu i retinolu. Jej niedobór jest przyczyną kurzej ślepoty, suchości oczu, zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.

Wątróbka zawiera także kwas foliowy, który jest niezbędny w diecie kobiet starających się o dziecko lub będących w ciąży. Tutaj jest jedno "ale". W tym podrobie jest bardzo wysokie stężenie witaminy A, co jest szkodliwe dla przyszłej mamy i płodu. Nie powinna jeść jej zbyt często, a jeśli już się po nią sięga, to tylko w bardzo małych ilościach.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki